Adoptarea unei ordonanțe, mărul discordiei între premierii români

Taxele locale au iscat un nou conflict între putere și opoziție, după ce primarul Emil Boc a criticat întârzierea adoptării unui proiect legislativ care să reglementeze cuantumul dărilor de anul acesta. Premierul Victor Ponta a reacționat vehement la acuzațiile fostului șef al Executivului, subliniind, la rândul său, că acesta nu știe despre ce vorbește.

Totul a început când Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale. ”Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia. Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace”, a declarat Emil Boc.

N-a vrut Dragnea, nu Băsescu

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.
“În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Victor Ponta confirma această informație într-o conferință de presă, fără a rata ocazia de a-l ”pune la locul său” pe Emil Boc. “Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Ştie foarte bine – sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e – ştie foarte bine că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanţa. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituţional Emil Boc şi explicaţi-i încă o dată că, deşi nu ştie – că nu a fost prim-ministru, de unde să ştie? – aşa se întâmplă cu ordonanţele”, a declarat premierul.
Însă amânarea nu se datorează amânării cu care a fost promulgată legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. La finalul şedinţei de săptămâna trecută a Guvernului, întrebat de jurnalişti dacă Executivul a aprobat această ordonanţă privind taxele locale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a răspuns negativ, scrie Mediafax.
“Nu s-a discutat. A fost citită de pe ordinea de zi şi s-a dorit amânarea ei pentru săptămâna viitoare”, a spus Zaharescu. Întrebat cine a dorit amânarea ordonanţei, Zaharescu l-a indicat pe vicepremierul Liviu Dragnea. “A dorit doar amânarea pe săptămâna viitoare”, a precizat Zaharescu, întrebat dacă Dragnea a prezentat şi un motiv pentru amânarea ordonanţei.

Prins cu mâța-n sac

În plus, președintele susține că respectivul act normativ a fost promulgat încă din 3 ianuarie. Ulterior răspunsului primit de Boc de la premier, Administrația Prezidențială a reacționat, cerând acestuia din urmă să-și păstreze declarațiile în limitele decenței și contrazice Guvernul cu privire la data promulgării actului normativ. Într-un comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.
Totodată, anunță că ”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”. De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

”Să facă bine să-și încaseze taxele”

Victor Ponta a anunțat la începutul acestei săptămâni că Guvernul se va reuni miercuri în şedinţă, iar ordonanţa privind indexarea taxelor şi impozitelor locale va fi publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial. Primul-ministru a explicat că era necesar ca în prealabil să fie promulgată Legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe şi a arătat că primarul municipiului Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc, ar fi trebuit să cunoască situaţia, precizând totodată că nu i-a transmis vreun reproş preşedintelui Traian Băsescu, ci a explicat problema.
Astfel, premierul Ponta a declarat că atât preşedintele cât şi Guvernul au acţionat legal şi constituţional legat de OG privind taxele. “Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura. El, fiind şi premier, să iasă cu această prostie duminică… Întrebaţi-l pe el de ce nu a înţeles cum se procedează”, a spus Ponta.
El i-a transmis lui Emil Boc să-şi vadă de taxe şi să nu mai fie “ridicol”. “Emil Boc să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Ştiu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol”, a spus Ponta.

Legi îmbârligate

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie, potrivit Mediafax.
Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 4 ianuarie, a Guvernului să fie introdusă ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce preşedintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanţe. Premierul a arătat că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanţei privind impozitele şi taxele locale şi a spus miniştrilor că a discutat pe această temă cu şeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe. Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a fost adoptat în 21 decembrie de Camera Deputaţilor, forul decizional în cazul acestui text legislativ.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.