Primarul Municipiului Cluj-Napoca Cluj, Emil Boc, critică ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care o parte din taxele judiciare de timbru sunt preluate la bugetul central. Până acum aceste taxe rămâneau consiliilor locale. Ca urmare a acestei măsuri, Emil Boc consideră că municipiul va pierde anul viitor un milion de euro, iar în acest an, în lunile care au mai rămas, 1,3 milioane de lei. Robert Cazanciuc,  ministrul actual al Justiției,  îi explică însă că un procent ceva mai mic dintr-o sumă mult mai mare e totuși un câștig.

”Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor locale, naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar. În urma unei ordonanţe de guvern, Guvernul Ponta dă bugetului municipiului Cluj-Napoca pe 2014 un tun de un milion de euro şi un tun de 1,3 milioane de lei pentru ultimele şase luni ale anului 2013. Este vorba despre OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, care stabileşte că de la 1 iulie 30% din ce se încasează din taxe judiciare la primării merge la bugetul de stat, iar 70% rămâne la bugetul local. Până acum, 100% din aceste taxe rămânea la bugetul local”, a menţionat Emil Boc zilele acestea, în cadrul unei conferințe de presă.

El şi-a îndreptat acuzele spre Bucureşti, spunând că această măsura este împotriva proiectului de regionalizare. ”Guvernul ar trebui să ia hotărâri care să sprijine descentralizarea, nu care să ducă la slăbirea autonomiei locale și ar trebui să se bazeze pe  dezvoltarea de programe de creștere economică, nu pe acte de haiducie.

Sunt bani luaţi cu japca din buzunarele clujenilor şi duşi la Bucureşti, fără să ni se ia vreo atribuţie suplimentară pe care să n-o mai plătim, încălcând şi sfidând autonomia locală, banii comunităţilor locale, într-un climat de totală dictatură a Guvernului, fără consultarea primăriilor şi fără a le lua vreo povară fiscală. Pentru a acoperi lipsa locurilor de muncă şi a incapacităţii de a avea o creştere economică, Guvernul ia banii primăriilor”, a mai spus Emil Boc.

Ce urmărește Guvernul prin modificarea taxelor judiciare

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de Guvern din data de 26 iunie 2013, propunerea Ministerului Justiției de modificarea a Ordonanței de urgență privind taxele judiciare de timbru. Potrivit Ministerului Justiției, modificarea cadrului legal de desfăşurare a procesului civil prin adoptarea Codului de procedură civilă, precum şi punerea în aplicare a noilor instituţii adoptate prin Codul civil, a impus revizuirea legislaţiei şi în materia taxelor judiciare de timbru. De asemenea, trebuie să se asigure acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru pregătirea personalului din sistemul justiţiei. În acest sens, actul normativ reglementează situaţii şi proceduri noi prevăzute în cele două coduri. A fost redus numărul categoriilor de taxe fixe de la 15 la cinci, făcând sistemul de taxe mult mai uşor de asimilat şi de aplicat de către practicieni. Pe de altă parte, a existat o majorare a taxelor fixe de 4,5 ori, în medie, MJ urmărind corelarea acestora cu costurile reale ale procesului judiciar, în condiţiile în care cele mai multe dintre taxele fixe aveau un cuantum foarte mic, stabilit la nivelul anului 1997, cu o ultimă indexare în anul 2010. În mod cu totul izolat a existat o creştere mai mare, ca de exemplu pentru cererea de recuzare sau de strămutare, unde taxa a crescut de la 4 la 100 lei, dar această creştere a avut în vedere particularitatea acestor cereri şi evitarea tendinţei de a fi folosite ca mijloc de tergiversare a litigiului. Au fost însă prevăzute, pentru aceste cazuri, mecanisme de reglare atunci când astfel de cereri se dovedesc justificate, restituindu-se jumătate din taxă dacă judecătorul se abţine sau dacă cererea de recuzare sau de strămutare este admisă.

Cazanciuc îl învață aritmetică pe Boc

Modificarea cuantumului sumelor provenite din taxele judiciare de timbru între bugetul statului (30%) şi bugetele unităţilor administrativ teritoriale (70%) a fost introdusă în lege încă din anul 2012, intrând în vigoare în anul 2013 şi nu de la 01 iulie prin adoptarea OUG 80/2013, aşa cum în mod eronat a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca. Potrivit noilor modificări, de la data de 1 ianuarie 2014, cota care se virează la bugetul de stat pentru instanțele de judecată din sumele încasate din taxe judiciare de timbru va fi de 45%, față de 30%, cât este în prezent.

”Potrivit impactului financiar realizat în cadrul procesului de elaborare a actului normativ amintit,  diferenţa procentuală ce va fi  modificata de bugetele locale prin diminuarea procentului care va rămâne la dispoziţia acestora de la 30% la 45% va fi mai mare,  în venituri absolute, ca efect direct al majorării cuantumului taxelor judiciare de timbru. Prin urmare, adoptarea OUG nr. 80/2013 nu va avea ca efect diminuarea sumelor ce sunt încasate din taxele judiciare de timbru de către bugetele locale”, se arată în comunicatul de presă al MJ. Aceasta înseamnă că, deși procentual primăriilor revine mai puțin din taxa de timbru, în valoare absolută ea va fi mai mare, pentru că se calculează din cuantumul taxelor judiciare majorate de aproximativ 4,5 ori.

Ministerul Justiției explică: de ce e necesară majorarea

Răspunzând la afirmaţiile primarului clujean referitoare la sumele provenite din taxele judiciare, Ministerul Justiţiei precizează că adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă privind taxele judiciare de timbru nu urmărește rotunjirea visteriei centrale în detrimentul celor locale. Modificarea este necesară pentru susținerea transformărilor care au avut loc prin adoptarea noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă şi vizează actualizarea şi modernizarea sistemului de taxare, precum şi sistematizarea legislaţiei în materia taxelor de timbru. Sumele care revin bugetului de stat  din taxele judiciare de timbre sunt destinate să fie folosite la finanţarea sistemului judiciar în vederea implementării noilor Coduri.

 

Radu Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.