Săptămâna trecută a avut loc dezbaterea publică cu referitoare la ”Proiectul de regulament privind accesul, circulația și plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public sau privat”. La dezbatere au participat, pe lângă cetățenii interesați de subiect și reprezentanți ai unor instituții care au legătură cu subiectul sau reprezentanți ai unor asociații recunoscute în domeniu, ca Institutul de cercetare a Interacțiunii om – Animal, Asociația Dog Assistant, Asociația Chinologică din România. Cu expertiza pe care o vor oferi specialiștii din domeniul, Boc își propune ca prin forma finală a regulamentului adoptat Clujul să devină un oraș prietenos pentru animalele. Vom putea verifica îndeplinirea acestei promisiuni într-o lună.

 

Cei prezenți la dezbatere au adus argumente consistente relativ la reglementările aberante și abuzive din proiectul de lege propus de primărie. Aceștia au susținut că din modul în care a fost conceput regulamentul reiese că acesta a fost făcut de către persoane care nu au nicio legătură și niciun fel de cunoștințe relativ la ceea ce înseamnă un câine de companie. De aici o serie de greșeli nu doar de atitudine față de câine și proprietarul său, ci și greșeli de semantică, care dovedesc că cei care au făcut regulamentul nici măcar nu au proprietatea termenilor folosiți.

De la început auditorul din Sala de Sticlă a primăriei s-a împărțit în două: proprietarii și iubitorii de câini, majoritari, în general tineri – dar nu în totalitate, cu un discurs argumentat pe legislație, psihologie, lingvistică etc. Neprietenii câinilor, cu toții oameni în vârstă, ale căror argumente erau cele pe care le cunoaștem dintotdeauna: ” Eu am crescut la țară, cu animalele, deci le iubesc, dar câinele să stea în curte, legat cu lanțul, nu în casă cu omul”, ”Eu am crescut un copil, nu un câine”, ”Azi-mâine o să ducem copiii în lesă, și o să lăsăm câinii liberi”, ”Copiii sunt mai importanți decât cățeii”, ”Clujul e la oamenilor, nu al cățeilor”. Între ei, un primar care încerca să țină echilibrul, dar care a recunoscut că proiectul de regulament propus este prost, iar Clujul, ca oraș european, ar trebui să îți schimbe atitudinea față de animale.

 

Mizeria, botnițele și transportul în comun

Problema mizeriei care trebuie strânse în urma câinilor a fost dezbătută la unison și de proprietari și de neproprietari. Toți au fost de acord să existe amenzi substanțiale pentru cei care nu adună. Pe lângă aceasta, proprietarii au propus să existe un efort de a educa, sub forma unor campanii însoțite de pliante ori prin avertismente. Referitor la purtarea botniței, care în proiectul propus trebuia să fie obligatorie pentru toți câinii, cu excepția celor de talie mică, în orice spațiu public, inclusiv în locurile de joacă ale cățeilor, s-a acceptat ideea de a rămâne la reglementările legii naționale, care impune purtarea botniței doar pentru rasele agresive și metișii lor.

Posibilitatea de a merge cu câinii, în condiții civilizate pe mijloace de  transport în comun a fost cerută insistent de toți posesorii de câini și de reprezentanții asociațiilor prezente. A fost adus, ca argument, exemplul orașelor europene, dar și al Brașovului, Bucureștiului, Iașiului. De această posibilitate au fost interesați cei de la Asociația Dog Assistant, care se ocupă de formarea câinilor de terapie. Reprezentanții acesteia spun că animalele instruite de ei sunt acceptate inclusiv în spitale, dar nu au acces în mijloacele de transport în comun, ceea ce presupune costuri mari pentru a se deplasa cu ei la persoanele care au nevoie de terapie.

Cei mai cutezători dintre participanți ar dori accesul cu câinii în orice spațiu public, cum ar fi spațiile comerciale ori școlile, atâta vreme cât sunt purtați în lesă. Ei spun că legea națională este suficientă pentru a reglementa interacțiunea dintre oameni și câini în spațiul public, deoarece orice proprietar de câine evită incidentele, iar dacă încalcă legea sunt deja stabilite sancțiunile.
Argumentele care au făcut primăria să bată în retragere

Una dintre primele idei ale dezbaterii a fost aceea că legea națională lasă loc de interpretare, dar nu de înăspriri nejustificate. Clujul are nevoie de o lege europeană, echilibrată, iar legea ar trebui să vizeze, dacă e încălcată, pedepsirea proprietarului, nu a animalului.

Participanții adus ca argument Convenția Uniunii Europene 60/2004, care arată că ”animalele de companie sunt foarte importante datorită contribuției lor la calitatea vieții și, prin urmare, reprezintă o valoare pentru societate”, iar  ”atitudinile în privința animalelor de companie variază considerabil datorită uneori unei lipse de cunoștință sau de conștiință”. Andrei Dantoș, cel care a adus argumentul Convenție, a arătat că potrivit art. 2 alin. 2 lit. b al acestei convenții ”orice persoana care deține un animal de companie sau care se ocupă de acesta trebuie sa-i asigure toate condițiile, îngrijirile și atenția, ținând cont de nevoile etologice, în

funcție de specie și rasa, și în special trebuie: b) să îi asigure posibilitatea de mișcare”. Dantoș a precizat că noul regulament ar trebui să fie astfel întocmit încât reglementările directivei europene să fie respectate.

 

Educația ar putea suspenda nevoia unui regulament

Olga Fülöp a adus argumentul educației. Ea a arătat că nu pledează pentru un regulament extrem de relaxat , deoarece și de partea celor care iubesc câinii și de partea celor care nu îi acceptă există carențe. ”Nu sugerez o lege forte permisivă, pentru că acesta ar însemna că există responsabilitatea oamenilor și trebuie să recunoaștem limitele cetățenilor din Cluj. Ceea ce sugerez eu este modelul din Turcia, care propune un curs de pregătire pentru orice persoană care dorește să devină proprietarul unui câine”, a precizat Fülöp.

Primarul Clujului s-a arătat receptiv la această sugestie și a spus că ” educația ar putea suspenda nevoia unui regulament”. Împreună cu reprezentații Asociației Chinologice din Romania, prezenți la dezbatere s-a sugerat găsirea de soluții pentru a crea un cadru legal pentru astfel de cursuri.

Lectorul de la FSEGA, Radu Cocean, a adus argumentele privind neconstituționalitatea prevederilor proiectului, arătând că regulamentul propus restrânge drastic, într-un mod disproporționat, dreptul proprietarului de a se bucura de câinele său atunci când se impune purtarea botniței indiferent de rasă, interzicerea accesul cu câinele în orice spațiu verde sau accesul cu câinele în mijloacele de transport.

 

Să ne vedem la toamnă

Primarul a invitat experții din domeniu să formeze, împreună cu reprezentanții primăriei, o echipă care să ofere un nou regulament clujenilor. Dezbaterea acesteia a fost stabilită peste o lună. De asemenea, primăria a fixat un termen de două luni pentru a finaliza încă patru spații  de joacă pentru căței. Consilierul Claudia Anastase a solicitat să facă parte din echipa care lucrează la normativ și să participe la inventarierea locurilor de joacă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.