
Revoltă tot mai mare în Clujul supranumit „Orașul Comoară”. Asociații de mediu acuză public Primăria Cluj-Napoca și firma Eco Garden Construct că distrug spațiile verzi ale orașului în numele unor „amenajări” girate de primarul Emil Boc.
Potrivit unei postări virale făcute de Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB), alături de Someșul nostru și SOS Parcul Est, tăierile de arbori din Cluj sunt nu doar revoltătoare, ci și ilegale. ONG-urile susțin că ceea ce se întâmplă sub ochii clujenilor este „o bătaie de joc sistematică” la adresa ultimelor rezerve de aer curat și a habitatului animalelor sălbatice.
„Primăria ne tot vorbește de specialiști, dar realitatea e că firma de casă, Eco Garden Construct, acționează în forță, cu binecuvântarea administrației locale, distrugând zone întregi fără noimă”, transmit reprezentanții OPMCB.
Cazul zonei Armătura, copaci doborâți pentru un nou mall Iulius
Una dintre zonele cele mai afectate este Armătura, unde mai mulți arbori au fost tăiați pentru a face loc unui nou mall, dezvoltat de Iulius Mall Cluj-Napoca, în parteneriat cu primăria. ONG-urile critică dur tăcerea administrației, întrebându-se ce înseamnă, concret, „dezvoltarea sustenabilă” în viziunea celor care conduc orașul.
În paralel, tot mai multe sesizări vin din cartiere unde asociațiile de locatari însele taie copaci pe domenii private. Primăria refuză să intervină, motivând că nu are autoritate pe proprietatea privată. ONG-urile însă nu acceptă această justificare și cer public demiterea responsabililor de la Serviciul Spații Verzi, acuzat că funcționează după principiul „da, să trăiți!”, fără nicio strategie coerentă și fără respect pentru patrimoniul natural al orașului.





„Beton și promisiuni”, bilanțul administrației Boc?
„Două lucruri ne-a oferit primăria în toți acești ani: beton și promisiuni. Asta a rămas după mandatele lui Emil Boc”, concluzionează activiștii, care anunță un demers de verificare detaliată a activității firmei Eco Garden Construct și a întregului lanț decizional din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

CINE SUNT CEI DE LA ECO GARDEN?
Potrivit unei investigații publicate de Cluj24, firma Eco Garden Construct, cunoscută pentru contractele sale cu instituții publice, și-a mărit profitul de patru ori într-un singur an. În 2023, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 85% față de anul precedent, atingând 34,4 milioane de lei, iar profitul a înregistrat un salt impresionant de 296%, ajungând la 4,2 milioane de lei. O mare parte a veniturilor provine din contracte cu instituții de stat, inclusiv unul cu Primăria Cluj-Napoca pentru lucrări la Parcul Feroviarilor, în valoare de aproape 37 de milioane de lei, în asociere cu Nord Conforest.De asemenea, Consiliul Județean Cluj i-a atribuit un contract de peste un milion de lei pentru întreținerea gazonului și a spațiilor verzi ale Stadionului Cluj Arena. Firma a fost implicată în mai multe lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din Cluj-Napoca, printre care Cimitirul Moș Ion Roată, Parcul Între Lacuri, Parcul I. L. Caragiale și Parcul Armătura.
Conform unei investigații publicate de Gazeta de Cluj în octombrie 2021, Primăria Cluj-Napoca a atribuit firmei Eco Garden Construct, deținută de Mircea Crăciun, un contract în valoare de peste 120 de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș. Această sumă era de peste zece ori mai mare decât cifra de afaceri declarată anterior de companie, care era de 9,5 milioane de lei. Licitația a fost împărțită în trei loturi, iar firma clujeană a câștigat contractul pentru o ofertă de 120.748.097 lei.