Pivariu Bogdan, viceprimarul PNL al comunei Florești, județul Cluj, vrea să avanseze la funcția de primar. Susținut din spate de către tatăl să, Nicolae Pivariu care revine la șefia Direcției Sanitar Veterinare după ce a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală și de către Adrian Oros, proaspătul ministru al Agriculturii, Bogdan are toată încrederea că în câteva luni va fi primul domn al comunei Florești. Despre diversele acuzații și condamnări penale de pe capetele fiecăruia, nu se mai știe și nu se mai vorbește nimic, parcă ar fi fost îngropate undeva.

Bogdan Pivariu este actualmente viceprimar al comunei Florești dar intenționează să candideze la funcția de primar în locul lui Horia Șulea. În spatele lui însă există o lista lungă de legături și interese necunoscute publicului pe care reporterul Gazeta de Cluj le-a analizat și sintetizat prin intermediul documentelor și informațiilor făcute publice de a lungul anilor.

Bogdan Pivariu: candidat prin recomandare

Bogdan Pivariu, fiul lui Nicolae Pivariu, Directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, a fost viceprimar pentru un singur mandat în cea mai mare comună a României. Ales în funcția aceasta pentru susținerea oferită de către tatăl și nașul său de cununie, acum vrea să avanseze tot în acest mod la funcția de primar. Dar ce a făcut domnul Bogdan Pivariu în cei patru ani al mandatului său? A organizat concursuri cu cai. În rest, nu s-a făcut remarcat prin nicio altă acțiune.
Susținut și propus de către Partidul Național Liberal, Bogdan Pivariu a intrat în grațiile superiorilor săi liberali, „luându-i fața” actualului primar Horia Șulea. Ceva este putred însă, la această „manevră” având în vedere sondajele efectuate încă in vară care îi garantau lui Horia Șulea aproape 40% dintre voturi iar lui Bogdan Pivariu doar 7%. Prin urmare, floreștenii cunosc ce au acasă dar liderii PNL, nu… sau nu au de ales?
Despre el ca persoană politică nu se pot spune prea multe, deoarece cariera lui atârnă de „pilele” pe care le are. După ce i s-a făcut cadou o funcție politică și una administrativă, Pivariu Bogdan s-a mai folosit de influența numelui său și când a vrut să scape de condamnarea penală pe care a avut-o din cauză că s-a urcat beat la volan. În 2015, Pivariu a fost prins de polițiști la volan cu o alcoolemie de peste 0,80 mg/l, infracțiune care trebuie să fie pedepsită cu minim 8 luni închisoare. În timp ce senatorul PNL Marius Nicoară a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus mașina baut, Bogdan Pivariu a reușit, ca prin minune, să beneficieze de o amânare a condamnării cu închisoarea, în baza unui termen de supraveghere de doi ani. 
În toată această perioadă, Bogdan Pivariu nu a considerat calitatea sa penală ca pe o piedică în demersul său politic, iar prin urmare a candidat pe listele PNL Florești la Consiliul Local, unde a obținut postul de viceprimar, conform propunerii primarului Horia Șulea, făra ca informația privind condamnarea sa penală să ajungă la urechile cetățenilor și nici ale Primarului Horia Șulea. Acesta împreună cu mulți lideri PNL care au știut această informație, au tăcut cu toate că există o decizie a Curții Constituționale care spune clar că aleșii locali își pierd mandatul, dacă sunt condamnați penal.

Cine este tatăl lui Bogdan Pivariu?  

Nicolae Pivariu este actualmente director la Direcția Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. A fost și în trecut, dar cu o mică pauză de trei ani, timp în care nimeni nu a îndrăznit să-i ia locul. Nicolae Pivariu a fost implicat într-un dosar de evaziune fiscală în anul 2014, în care DIICOT l-a acuzat că a sprijinit o rețea care comercializa carne expirată în toată țara. Mai precis, Nicolae Pivariu a fost acuzat că din calitatea sa de șef al DSVSA avea grijă ca produsele alterate aflate în magazinele unei firme din Cluj să nu fie descoperite de inspectorii care efectuau controale pentru siguranța alimentară.
Magistratul de la judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti susținea în sentință, următoarele: ”Or toate aceste circumstanţe sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii a faptelor în discuţie, întrucât vorbim de o conduită abuzivă a unui înalt funcţionar, cu consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, dar şi p e plan internaţional (în situaţia descoperirii caracterului nereal al raportului transmis de coinculpatul Duicu către OIE la data de 24 oct. 2014, raport bazat inclusiv pe concluziile nereale formulate de inculpatul-petent)”.
În urma scandalului Pivariu a fost suspendat din funcție iar în anul 2017, după o revenire de aproximativ o lună jumate și-a cerut suspendarea pentru 3 ani, ceea ce presupunea că postul de șef al DSVSA ar fi blocat automat până la revenirea lui, fără ca vreo altă persoană să mai poată fi angajată acolo. După ce că și-a blocat postul timp de trei ani, fără să se știe încă cum a reușit asta, și-a continuat treaba, aliându-se cu afaceriștul care a pus bazele fermei de bizoni la Recea Cristur, mai precis cu Toma Rus, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate. Toma Rus fiind apropiat al senatorului Marius Nicoară, cel care i-a băgat în PNL atât pe Nicolae Pivariu cât și pe Adrian Oros, ministrul agriculturii. Pivariu „ cel bătrân” a revenit în funcția sa de șef al DSVSA, cu 5-6 luni mai devreme decât prevedea actul suspendării sale, fără să ofere vreo explicație în acest sens.

Adrian Oros conduce din umbră 

După ce am vorbit despre tatăl care a revenit la șefia Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fiul viceprimar care țintește să fie primar, este momentul să vorbim și despre nașul care din postura de proaspăt ministru al Agriculturii conduce lucrurile din umbră. Adrian Oros a ajuns ministru după ce l-a sprijinit pe Ludovic Orban în competiția internă pentru preluarea președinției partidului, motiv pentru care i-a câștigat încrederea și l-a răsplătit cu un mandat de ministru. Imediat după ce Adrian Oros și-a depus jurământul, Nicolae Pivariu a revenit în funcția sa de șef al DSVSA. Mai mult decât atât, acești indivizi au în spate un mare sprijin compusă din poliție, SRI, justiție și oameni de afaceri.

Adrian Oros a fost luat în vizor în trecut când cheltuia mii de euro de la bugetul Camerei Deputaților pe două cabinete parlamentare, din Cluj Napoca și Gherla , care de fapt, sunt sediile PNL. Deputatul clujean a decontat, în anul 2018, nu mai puțin de 54.761 lei cu titlu de bunuri și servicii, și 4.958 lei cu titlu de cheltuieli de personal. Asta în situația în care, potrivit unor surse, deputatul Oros nu are niciun angajat la cabinetul lui de deputat. Întrebat de reporterii Gazeta de Cluj despre situația acestor deconturi, Adrian Oros a dat câteva explicații succinte și vagi, după care a închis telefonul. 

”Am două cabinete, unul în Cluj Napoca, pe strada Eroilor nr 6 și altul în Gherla. Cel din Gherla este la sediul PNL, dar am făcut o extindere a spațiului și am închiriat spațiul de la PNL. Am angajați, cum să nu! dar nu vă spun numele lor”, a declarat Oros. Potrivit unor surse, Adrian Oros, nu a făcut nici o extindere la spațiul PNL și nici nu l-a închiriat. Rugat să dea detalii despre modul în care a decontat suma de peste 10.000 de euro pe luna decembrie 2018, deputatul liberal Adrian Oros a închis telefonul fără să ofere nicio explicație. Astfel, pentru întregul an, deputatul Adrian Oros a decontat cu titlu de cheltuieli de personal și bunuri și servicii suma de 293.868 lei.

Șulea vs. Pivariu

Oros nu s-a oprit aici, influența lui este mult mai mare. De a lungul anilor l-a ajutat pe finul său Bogdan Pivariu să își clădească o carieră strălucită în politică, cu riscul de a călca pe „capete”. La fel face și de această dată, scopul său fiind să-l vadă pe Pivariu junior la conducerea Floreștiului. Oros a fost cel care l-a propulsat pe Bogdan Pivariu în poziția de candidat pentru alegerile locale de anul acesta. În pofida sondajelor efectuate încă din vara anului 2019, care demonstrau clar șansele infime ale lui Bogdan pentru postul de Primar al Floreștiului, în comparație cu cele ale lui Horia Șulea, el a rămas și în prezent candidatul Partidului Național Liberal.

Liberalii ar fi susținut candidatura lui Horia Șulea pentru că aceasta ar fi garantat un număr mare de voturi în comuna cu pricină dar cu toate acestea, un ordin de sus le-a interzis asta. „Orban a cerut să fiu dat afară din partid”, a spus Horia Șulea public, precizând că solicitarea a venit la cererea ministrului Adrian Oros. Prin urmare, indiferent de repercusiunile pe care această decizie o să le aibă asupra partidului, dorința lui Oros a devenit „lege”. Mai grav este că liberalii clujeni nu sunt dispuși să renunțe la el chiar dacă sunt conștienți că partidul ar avea mai mult de pierdut fără o strategie care să-l includă și pe el în următoarele competiții electorale.

Horia Șulea vrea să candideze independent

Biroul Politic Județean al PNL Cluj a decis luna trecută suspendarea primarului Horia Șulea din funcțiile de primar al comunei Florești și de vicepreședinte al Partidului Național Liberal la nivelul județului Cluj. Liderii PNL au luat această decizie motivând că au respectat statutul partidului, care prevede suspendarea oricărui membru condamnat. Horia Șulea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar pentru abuz în funcţie şi complicitate la abuz în funcţie.

După decizia luată de superiorii săi de la PNL, Horia Șulea a decis inițial să candideze independent declarând pentru presa locală următoarele: „”S-au grăbit să mă execute. Asta e! Atâta merit după 30 de ani de PNL și 12 ani de administrație locală. Președintele Daniel Buda mi-a spus ca este convins că nu sunt vinovat și că voi câștiga la Apel. Voi candida la Primăria Florești ca independent”.

Horia Șulea a mai declarat public la începutul lunii ianuarie că : „Am fost, sunt și voi fi nealiniat, iar astăzi vă spun că sunt hotărât mai mult ca oricând să candidez independent la funcția de primar al comunei Florești, astfel încât să nu creăm… sau să aducem o pată pe obrazul partidului. Voi demonstra că Horia Șulea reprezintă ceva pentru Florești și pentru floreșteni. Mi-am dedicat până acum 12 ani din viață acestei comunități. Mi-am dedicat 12 ani din viață cu dorința de a face ceva și de a schimba fața Floreștiului în bine, iar pe cei pe care îi deranjez pe pot garanta ca într-un singur fel pot să treacă peste mine, peste cadavrul meu”

Horia Șulea condamnat pe nedrept

Codul de integritate al liberalilor e bun de aruncat la gunoi în unele cazuri, cum ar fi pentru viceprimarul Bogdan Pivariu căruia i-a fost trecută cu vederea de către liderii PNL, infracțiunea pe care a comis-o. În unele cazuri însă, se respectă cu strictețe, găsindu-se probleme și motive chiar și atunci când acestea nu există.

Horia Şulea, actualul primar al comunei Floreşti a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în funcţie şi complicitate la abuz în funcţie. Edilul a fost acuzat că a plătit nelegal servicii de dezăpezire şi salubrizare, însă primarul susține că este pus în fața unui dosar politic. Horia Şulea, fostul primar al comunei Florești, Ioachim Vancea şi actualul director tehnic, Florin Zanc, au fost condamnaţi în 27 decembrie de către Judecătoria Cluj-Napoca la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în funcţie şi complicitate la abuz în funcţie dar sentinţa nu este definitivă. 
Horia Şulea este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul local cu 270.000 de lei. Mai precis edilul ar fi atribuit direct, fără licitaţie, şi a plătit servicii de deszăpezire şi salubrizare ale comunei. Procurorii l-au acuzat pe Sulea pentru că în calitatea sa de primar şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de dezăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale, în cuantum total de 123.516,4 lei. De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada iulie 2012 – noiembrie 2012, la diferite intervale de timp, a mai efectuat plăţi nelegale pentru serviciile de curăţenie stradală a localităţii în sumă de 54.126 lei. A semnat plăţi nelegale pentru salubrizare şi în anul 2013, în cuantum total de 98.883,7 lei.
Practic, lui Horia Șulea i se impută atribuirea și plata unor servicii de salubrizare în condițiile în care: nu au fost încheiate contracte de achiziții care să fie supuse controalelor financiare preventive, nu a existat o hotărâre de Consiliu Local prin care să se aprobe prestarea serviciilor prin delegare de gestiune, caietul de sarcini și regulamentul de salubritate, precum și tarifele pentru serviciile de deszăpezire, nu s-a organizat licitație publică deschisă sau negociere directă, prestatorii de servicii nu dețineau licența eliberată de ANRSC, tarifele practicate de către prestatorii de serviciu erau supraestimate și că a fost depășit pragul prevăzut de OUG 34/2006 privind achizițiile publice.
Practic, aceste condiții nu erau necesare a fi îndeplinite, deoarece achiziționarea serviciilor respective s-a realizat în baza art. 19 din OUG 34/2006 dispoziție care prevede că serviciile pot fi achiziționate direct, doar pe baza de document justificativ, inclusiv factură. Și chiar chiar dacă aceste etape erau necesare și anume organizarea unei licitații sau a unei negocieri, încheierea unui contract de delegare de gestiune, precum și emiterea unei hotărâri de Consiliul Local prin care să se aprobe delegarea de gestiune, caietul de sarcini, regulamentul de salubritate și tarifele, nerespectarea acestor proceduri este sancționată cu amendă contravențională, deoarece fapta nu este o infracțiune, ci o contravenție.

Mai mult, Horia Șulea și-a exercitat atribuțiile de serviciu în baza recomandărilor aparatului de specialitate, iar astfel se proceda și anterior mandatului său de primar, iar aprobarea plăților s-a făcut numai după ce compartimentele de specialitate efectuau în prealabil verificarea documentelor și aplicau vizele de legalitate și de control financiar preventiv. 

6 COMENTARII

  1. Uniti odata Florestiul cu Napoca incompetentilor ! De ce Florestiul care demult a devenit un cartier al Napoca lipit de Napoca, inca nu e cartier al orasului ?!?

  2. De ce va mirati? La 5urda toti consilierii..tot aparatul de stat…apa ..primarie…dom.public au trecut in bloc la PNL. Nu doar primarul. Tot PSD-ul se nimeste acum PNL. Deci care-i diferenta?

  3. Sustinut de o PROASTA cu acte in regula consilier.Este vorba despre o analfabeta Camelia care sta pe Iazului in Floresti.Cu toata lumea are conflicte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.