Printre cele mai frecvente probleme de sănătate apărute iarna se numără, pe lănga gripa si racelile de sezon, hipotermia, durerile articulare şi complicaţiile cardiace.
Gripa
Infectie respiratorie contagioasa, gripa nu este o amenintare grava pentru sanatatea celor mai multi dintre oameni. Cu toate acestea, persoanele care au o varsta inaintata, bebelusii, sau cei au probleme cronice de sanatate, gripa poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Simptomele gripei, apar de obicei brusc, aproximativ dupa trei zile la expunerea la virus.
Acestea includ: febra, frisoane, tuse, durere in gat, nas infundat, durere de spate, brate si picioare. Desi manifestarile sunt asemanatoare cu cele cauzate de raceala, in cazul gripei sunt totusi mai severe si dureaza mai mult timp. Crampele abdominale, varsaturile sau diareea sunt simptomele gripei la stomac sau intestinala (gastroenterita virala) si nu sunt specifice si nici nu insotesc, de obicei, gripa care afecteaza aparatul respirator.
Gripa este foarte contagioasa si in cazul in care apare in cadrul unei familii sau a unei comunitati restranse, nu exista, nici o modalitate practica de a evita expunerea la virus. Repausul la pat, medicamente pentru ameliorarea durerii si foarte multe lichide reprezinta principalul tratament. Atentie: nici un copil sau adolescent care are simptome asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia aspirina, cu exceptia cazului in care aceasta este recomandata de medic. Utilizarea acesteia poate declansa sindromul Reye. Folositi medicamente care nu contin aspirina.
Antibioticele, nu sunt eficiente impotriva virusurilor gripei, exceptand infectia bacteriana. Vaccinurile impotriva gripei, desi nu sunt intotdeauna eficiente in prevenirea bolii, reduc severitatea simptomelor si protejeaza impotriva complicatiilor care ar putea sa apara. Vaccinurile au deseori un rol imprortant, mai ales in cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, a celor care sufera de probleme de sanatate cronice (boli de inima, probleme respiratorii, boli renale, diabet, anemie sau orice boala care slabeste sistemul imunitar al organismului). Sugarii, copii si tinerii cu varsta pana in 18 ani, ar trebui sa fie vaccinati antigripal.
Persoanele alergice la oua sau care au febra mare, ar trebui sa evite sau sa amane vaccinul. Intrucat efectul vaccinului gripal dureaza doar pe parcursul unui an, iar virusurile sunt altele, de la an la an, este necesar sa faceti vaccinul antigripal in fiecare an. Imunitatea deplina se dezvolta dupa aproximativ doua saptamani de la vaccinare. Cu toate acestea, nici daca alegeti sa va vaccinati in ianuarie nu este prea tarziu: veti puteti fi protejat de epidemia de gripa din lunile urmatoare.
Hipotermia este o scadere a temperaturii corpului sub 35 grade celsius sau mai putin, care poate fi fatala daca nu este detectata prompt si tratata corespunzator. In Statele Unite, aproximativ 700 de decese, survin in fiecare an ca urmare a hipotermiei. Hipotermia se poate declansa oriunde, temperatura este scazuta (chiar si in interior). Daca aveti rude sau prieteni in varsta care locuiesc singuri, incurajati-i sa obtina in interiorul locuintei, pe timp de iarna, o temperatur de peste 16 grade, pentru a evita hipotermia.
Atunci cand temperatura corpului scade, vasele de sange de la suprafata corpului se ingusteaza pentru a reduce pierderea caldurii. Muschii se contracta pentru a incalzi corpul. Daca temperatura acestuia continua sa scada, persoana va incepe sa tremure. Frisoanele continua pana cand temperatura scade sub aproximativ 33 de grade celsius. Temperaturile sub aceasta valoare pun viata in pericol. Semnele de hipotermie includ: amnezie, somnolenta, vorbire incoerenta, modificari ale aspectului general, puls slab, batai incetinite ale inimii, respiratie lenta si superficiala.
In cazul in care temperatura corpului scade sub 30 de grade, se pot instala coma sau moarte clinica. Daca observati aceste simptome la o persoana, incercati sa ii luati temperatura. Daca are sub 33 de grade celsius, sunati de urgenta doctorul sau duceti victima direct la spital. Pentru a preveni, in continuare, pierderea de caldura, infasurati pacientul intr-o patura calduroasa. O sticla cu apa fierbinte sau o patura electrica (setata pe o temperatura nu foarte inalta) ar putea fi de ajutor daca sunt aplicate pe stomac. In cazul in care persoana nu si-a pierdut cunostinta, oferiti-i cantitati mici de alimente sau bauturi calde.
Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le evite cel ce sufera de hipotermie:
– sa consume bauturi alcoolice;
– sa faca dus cu apa fierbinte (acest lucru ar putea provoca o stare de soc).
Cel mai bine ar fi ca hipotermia sa nu fie tratata la domiciliu ci la spital.
Partile corpului cel mai des afectate de degeraturi sunt cele expuse: zona fetei (obrajii, nasul, barbia, fruntea), urechile, incheieturile, mainile, picioarele. Pielea degerata este albicioasa, rigida si mai degraba se manifesta amorteala decat durerea. Daca atunci cand petreceti timpul in aer liber, pe vreme rece, observati semne de degeraturi luati masuri imediate.
Pentru a trata degeraturile, incalziti treptat zona afectata. Acoperiti cu o patura in plus, imbacati suplimentar, etc. Daca nu puteti face acest lucru, puneti, de exemplu, mainile degerate sub axile sau folositi-va in alt mod corpul pentru a acoperi zona supusa degeraturilor. Solicitati imediat asistenta medicala. Nu frecati locurile degerate: frecarea poate deteriora tesutul. Nu aplicati zapada, intrucat aceasta va agrava starea.
Boala varsaturilor de iarna
Este cauzata de virusul cunoscut sub denumirea de virusul norwalk sau norovirus. Acesta traieste in intestine si se transmite de la o persoana la alta prin igiena precara dupa folosirea toaletei, atunci cand mainile care au atins, clanta, manerele, toaleta sunt insuficient spalate. Poate fi raspandit si prin mici particule de aer (aerosoli) care pot fi respirate atunci cand ne aflam in apropierea unei persoane care vomita. Boala este usor de transmis in comunitati inchise de genu spitale, scoli, nave de croaziera.
Perioada de incubatie este, de obicei, intre 24 si 48 de ore. Aceasta este urmata de declansarea brusca a varsaturilor, insotite de diaree si febra, care pot dura aproximativ 48 de ore. Desi simptomele sunt foarte neplacute, rareori virusul este periculos. Nu exista un tratament spcific, dar este recomandata odihna si consumul de lichide (apa plata). O problema mai dificila este eradicarea lui completa. Igiena optima, spalarea cu regularitate a mainilor reduc sansele de a dezvolta infectia. Oamenii care manifesta varsaturi pe timp de iarna, ar trebui sa se odihneasca la domiciliu daca au aceste simptome atat pe durata acestora si inca doua zile dupa incetarea lor (pentru a se evita transmiterea infectiei).
Cresterea tensiunii arteriale pe timp de iarna
Tensiunea arteriala este, in general, mai mare in timpul iernii si mai scazuta in timpul verii. Explicatia este ca vasele de sange se contracta la temperaturi scazute (fapt ce creste tensiunea arteriala intrucat este nevoie de o presiune mai mare pentru a forta sangele sa circule prin vene si artere). Alte cauze sezoniere care cresc tensiunea arteriala includ cresterea in greutate si lipsa activitatii fizice pe timp de iarna.
Daca aveti deja hipertensiune, continuati sa monitorizati tensiunea arteriala cand se schimba anotimpurile si discutati cu medicul dvs. Doctorul va poate recomanda modificarea dozei de medicamente pe care le luati sau trecerea la un alt medicament. Nu schimbati tratamentul fara avizul medicului. In urma unui studiu s-a demonstrat ca tensiunea arteriala a persoanele in varsta, variaza semnificativ in functie de anotimp: nivelul valorilor tenisunii arteriale creste cu 23.8% in timpul verii la 33.4% pe timp de iarna. Si cresterea presiunii sangelui a fost observata prin cresterea valorilor atat a tensiunii sistolice cat si a celei diastolice.