La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) discută eventualele sancţiuni împotriva BCR şi SSIF Broker Cluj Napoca, implicate în rostogolirea obligaţiilor de decontare a tranzacţiilor cu instrumente derivate de mare risc, care fac obiectul scandalului Harinvest. Pe de altă parte, prejudiciul de aproximativ 4,8 milioane de euro creat în acest scandal a dus la propunerea desfiinţării ASF pentru reacţiile tardive pe care le-a avut în acest caz.
Scandalul la firma de brokeraj Harinvest s-a declanşat după ce aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Era doar apogeul crizei de lichidităţi în care unul dintre brokerii firmei, Maria Voinea, acum cercetată penal, ar fi adâncit firma. Criza a determinat Harinvest să intre în conturile clienţilor, sau să le vândă din acţiuni, fără acordul lor, chiar şi în timp ce ASF era în control. În urma neregulilor constatate, ASF a dat amenzi de 618.500 de lei, a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest şi a obligat acţionarii acesteia să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate. În această situaţie, a prins contur posibilitatea desfiinţării ASF. Ideea ar prinde tot mai multă susţinere din pieţele supravegheate de ASF, cu toate că unele voci susţin că instituţiile europene nu vor permite acest lucru, în contextul în care tendinţa la nivel european este de unificare a supravegherii pieţelor financiare.
Gaură de 4,8 milioane de euro
Cea mai mare pierdere reclamată de un client Harinvest este de peste un milion de lei (222.222 de euro la cursul de 4,5 lei), întreaga pagubă provenind din acţiunile vândute fără acordul său, potrivit unei centralizator întocmit de păgubiţi. Şase investitori au pierdut peste 500.000 de lei. Altor 20 de investitori li s-a furat mai mult de 20.000 de euro, unora dintre ei de câteva ori mai mult: doi de peste patru ori, alţi doi de peste trei ori şi nouă de peste două ori. Unii au apriat doar pe instrumente derivate. Plafonarea corespunde normelor europene, altfel FCI are destui bani să plătească. Totalul pagubelor revendicate depăşeşte 21,8 milioane de lei (4,8 milioane de euro), din care 20% sunt pretenţii ale Harinvest înseşi. Compania de brokeraj ar fi derulat aşa zisele „tranzacţii excepţionale“ încă din septembrie 2012. Volumul lor a depăşit 29% din totalul tranzacţiilor desfăşurate de casa de brokeraj şi ar fi ajuns, „în urma majorărilor lunare la peste 70% în ultimele 4 luni, cu un vârf de 85% din volumul total de produse structurate tranzacţionat de societate în August 2013“, se mai spune în documentul citat şi ataşat la articol. Pierderile din tranzacţiile speculative au crescut atât de mult încât brokerul de la Harinvest ar fi făcut operaţiuni care nu respectă reglementările în vigoare, care ar fi scăpat controalelor Autorității de Supraveghere Financiară. Apoi s-a trecut la acoperirea pierderilor cu banii din conturile clienţilor şi s-au vândut acţiunile acestora, fără ştirea lor.
ASF cerceta Harinvest în timp ce brokerii jonglau
ASF sancţionase Harinvest încă din luna decembrie a anului trecut, pentru tranzacţiile sale derulate în intervalul 1 septembrie – 15 noiembrie 2013 pe emitenţii Univers SA (UNVR), TMK Artrom Slatina (ART), Antibiotice SA Iaşi (ATB), Upet SA Ploieşti (UPET), Boromir Prod SA Buzău (SPCU), Artego SA Târgu Jiu (ARTE), Cemacon SA Zalău (CEON) şi Imotrust SA Arad (ARCV). Contrapartea BCR nu era însă menţionată în acele decizii ale Autorităţii. Potrivit unor informaţii, ASF a reluat ancheta la sfârşitul săptămânii trecute, iar cel puţin unul dintre investitorii ale căror acţiuni furate au fost schimbate între BCR şi Harinvest a fost invitat vineri pentru a depune mărturie în acest caz. Harinvest muta acţiunile pe contul Harinvest în sistemul post-tranzacţionare prin operaţiuni sell-out, după care BCR punea la două zile acelaşi pachet la vânzare în piaţa reglementată de unde era cumpărat de Harinvest. Apoi mişcarea era reluată, iar şi iar, în multe zile tranzacţiile dintre cele două entităţi reprezentau până la 90-100% din totalul rulajelor pe respectivii emitenţi. Nimeni nu acumula şi nimeni nu descărca, iar singura explicaţie plauzibilă este aceea că respectivele schimburi se realizau pentru ca între executare şi decontare să se simuleze existenţa de cash pe bilanţurile Harinvest astfel încât aceasta să nu intre în default pe poziţiile iniţiate pe produsele structurate emise de Erste şi în care era contraparte cu BCR.
Salarii tăiate la autoritate
Senatorii din Comisia de Buget Finanţe au o anchetă proprie asupra ASF. Pe lângă verificarea Ordonaţei 93, de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, senatorii consideră că salariile din ASF trebuie reduse. Propunerea din partea preşedintelui interimar al ASF, Daniel Dăianu, a fost de micşorare a salariilor cu 30%. ASF a anunţat, recent, că a renunţat la primele de sfârşit de an şi de vacanţă pentru angajaţi. Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată, în aprilie 2013, prin comasarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.
[…] Sursă foto: gazetadecluj.ro […]
[…] Sursă foto: gazetadecluj.ro […]