Avocatul Mihai Ielciu pregătește o afacere mega-afacere imobiliară despre care nu poate să dea detalii în momentul de față. Însă, vă oferim noi: este vorba despre proiectul imobiliar Noma, care se construiește exact peste ”țeapa” Tower în urma căreia Mihai Chezan, artizanul afacerii, a fost achitat de instanțele clujene. Mihai Ielciu este unul dintre apropiații lui Chezan și l-a reprezentat pe parcursul proceselor în care aproximativ 100 de persoane au încercat să își recupereze banii pe care i-au plătit lui Chezan pentru locuințele inexistente.

Avocatul Mihai Ielciu a înființat în date de 1 septembrie 2022 societățile NOMA EQUITIES SRL și NOMA CITY MANAGEMENT SRL. Înainte de constituirea acestor două societăți, Ielciu a mai înființat în anul 2020 firma SILVERFRONT HOLDING SRL care face parte, ca persoană juridică, din structura acționariatului a celor două firme deschise anul trecut. Practic, cele trei societăți sunt interconectate între ele, numitorul comun fiind soții Doina și Mihai Ielciu. Soția lui este de profesie notar și are un birou în Cluj Napoca, în zona Pieței Cipariu.

Denumirea de ”Noma”, care se regăsește în titulatura celor două societăți de mai sus, coincide cu cea a unei afaceri imobiliare care are câteva similitudini cu o celebră țeapă imobiliară din Mănăștur, cea denumită Tower.

În momentul de față, afacerea imobiliară Noma este la stadiul de randare, iar prezentarea clădirilor către diverși investitori, pentru ca societățile Noma să adune capital financiar, este copiată din proiectul imobiliar Tower.

L-am sunat pe avocatul Mihai Ielciu pentru a putea avea posibilitatea să își prezinte afacerea, dar reacția lui a fost destul de timidă.

”Nu vă pot da mai multe detalii în momentul de față, chiar nu vă pot oferi detalii. O să comunicăm la momentul potrivit”, a declarat el.

Potrivit informațiilor, unul dintre investitori ar fi Florin Mariș, proprietarul afacerii imobiliare Hexagon, dar el a infirmat acest lucru. De asemenea, un alt om de afaceri pe care avocatul Ielciu încearcă să îl atragă în această investiție ar fi Peter Imre Jr., fiul fostului director al trustului de presă Adevărul care a murit în vara anului trecut. Însă, nici această informație nu a putut fi confirmată până în momentul de față.

Proiectul Tower din Mănăștur a fost cumpărat, în urmă cu câțiva ani de investitorul imobiliar clujean Dorin Bob.

El spune că afacerea este o ”intoxicație” pe care o încearcă tandemul Chezan – Ielciu.

A tras unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare din Cluj, dar justiția l-a achitat

În urmă cu aproximativ un an, Mihai Chezan a fost achitat definitiv de acuzațiile de înșelăciune îndreptate împotriva lui de aproximativ 100 de persoane. La achitarea lui a contribuit decisiv chiar omul de afaceri Dorin Bob, care a cumpărat proiectul Tower pentru a îl continua și a despăgubit părțile vătămate înșelate de Chezan. În virtutea acestui fapt oamenii și-au retras plângerile. 

De altfel, Mihai Chezan și avocatul Mihai Ielciu au fost vizați de plângeri penale depuse împotriva lor de Dorin Bob care reclama cazuri flagrante de înșelăciune. Însă, de fiecare dată procurorii nu au reușit să trimită dosarele în judecată.

El a depus plângeri împotriva lui CHEZAN MIHAI DUMITRU, BOCŞA NICOLAE  și a avocatului IELCIU ANDREI MIHAI, dar niciuna nu a avut vreun succes. 

”Sesizarea se referă la faptul că numiții CHEZAN MIHAI DUMITRU ,BOCŞA NICOLAE  și IELCIU ANDREI MIHAI ar fi constituit un grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii unor infracțiuni de șantaj, înșelăciune și delapidare, în dauna persoanei vătămate și a unei societăți comerciale, în vederea obținerii unor foloase necuvenite. De asemenea, s-a precizat că în conținutul denunțului înregistrat în prezenta cauză s-a arătat că numiții CHEZAN CLAUDIA ELENA, Bocșa Nicolae  și funcționarii bancari au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii unor infracțiuni de delapidare cu consecințe deosebit de grave în dauna societății AHQ Management, însă ulterior s-a constatat că grupul infracțional era deja format de către Chezan Mihai, Bocșa Nicolae și Ielciu ANdrei Mihai încă de la sfârșitul anului 2016, iar Chezan Claudia Elena și funcționarii bancari aderând la această structură infracțională în cursul anului 2019, în scopul comiterii infracțiunii de delapidare”.

Însă, procurorii au decis că nu sunt îndeplinite elementele constitutive pentru infracțiunile de înșelăciune, șantaj, delapidare și fals intelectual.

Apoi, procurorii de la DIICOT au decis să paseze dosarul colegilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în legătură cu infracțiunile de înșelăciune și șantaj, față de numiții Bocșa Nicolae și Ielciu Andrei Mihai, acesta din urmă având calitatea de avocat.

”Mega-ancheta” procurorilor din acest dosar a costat statul român 50 de lei!

Prejudiciul inițial a fost de peste 6 milioane euro

În 2014, când dosarul a fost trimis în judecată, procurorii au ajuns la concluzia că prejudiciul a fost de peste 6 milioane de euro!  

În plângerile făcute la DNA Cluj, oamenii au acuzat că au plătit diverse sume de bani pentru a cumpăra apartamente în blocul Tower din cartierul Mănăștur. Chezan nu a mai terminat construcția, invocând criza imobiliară, dar nu le-a dat oamenilor banii înapoi spunând că au fost folosiți pentru a ridica imobilul pe care nu a mai reușit să îl termine.

Odată cu verdictul definitiv de achitare, Curtea de Apel Cluj a dispus și ridicarea sechestrului asupra terenului pe care Chezan a încercat să construiască blocul, terenul fiind luat în concesiune de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Cum s-a tras țeapa Tower

Potrivit DNA, ”în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat. 

Proiectul Tower din cartierul Mănăștur

În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.

În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor”, arată DNA în dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.