Consiliile Județene au primit o scrisoare de la Patriarhia Română, în luna noiembrie, în care Preafericitul Daniel cere ajutor pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului din București. Administrațiile județene care vor să contribuie sunt rugate să dea 300.000 de lei din banii contribuabililor, o sumă deloc de neglijat. Și Consiliile Locale ale principalelor orașe din țară au primit această solicitare, făcută, spun reprezentanții Patriarhiei, în bază legală, pentru ridicarea celui mai mare lăcaș de cult din țară.

„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul crizei actuale economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător (…). În aceste condiţii, vă rugăm să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei (…) pentru plata materialelor şi a manoperei necesare lucrărilor la suprastructură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări“, se arată în scrisoarea menţionată. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a explicat că acest demers respectă Ordonanţa nr. 19 din 2005 care reglementează construirea edificiului. „Potrivit legii Catedralei, pot fi oferiţi bani de la bugetul central şi de la bugetele locale, la solicitarea Patriarhiei Române. Catedrala nu este doar a bucureştenilor, ci a tuturor românilor din ţară şi din străinătate“, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. „Acest demers (…) nu este unul ilegal, ci este în perfectă consonanță cu legea catedralei votată în Parlamentul României”, a subliniat el.

 

Idee veche de un secol

 

Ideea unei catedrale naţionale nu este  nouă, ea a fost propusă sinodului Bisericii Autocefale Române şi regelui Carol I de Vasile Stroescu şi reluată în anii de după Primului Război mondial, când au şi apărut schiţe de proiecte ale arhitecţilor perioadei, cea mai cunoscută fiind a arhitectului Petre Antonescu, şi a fost susţinută de patriarhul Miron Cristea.

Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului se lucrează acum la suprastructura edificiului, etapă ce implică noi termene şi metode de execuţie. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în februarie 2011. Catedrala va costa în total 100 de milioane de euro şi până acum s-a cheltuit un sfert din această sumă. Iar Patriarhia nu cere bani doar în Capitală, acolo unde va fi construită Catedrala.

Și Consiliul Județean Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca au primit misiva Preafericitului Daniel. Dacă Primăria a primit o solicitare pentru un ajutor bănesc de 200.000 de lei “pentru bunul mers al întregii lucrări” la mamutul Catedrala Mântuirii Neamului, scrisoarea de la Consiliul Județean nu specifică o sumă concretă.

”Remarcam cu bucurie că valorile și simbolurile fundamentale ale statalității și credinței bimilenare a românilor îngemănate în această Catedrala îi fac pe românii de pretutindeni să se simtă aparținători la simbolistica și sacralitatea ei, așa cum se simt aparținători la națiunea română. Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naționale pentru construirea “Catedralei Mântuirii Neamului” s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important șantier bisericesc”, spune Patriarhul, susținându-și insinuant solicitarea cu prevederile art.1 alineatul 2 din OUG nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului care prevăd posibilitatea pentru autoritățile publice locale de a sprijini lucrările de edificare a Catedralei.

Ce răspund mai-marii Clujului

Emil Boc i-a răspuns Patriarhului cu puțin înainte de împlinirea a 31 de zile de la primirea solicitării, spălându-se practic pe mâini de responsabilitatea luării unei astfel de decizii, care susține că ține de rezultatul dezbaterilor publice privind bugetul de anul viitor. ”Prin adresa Preafericirii Voastre, ne solicitați sprijin financiar pentru lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului. La aceasta adresă, vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră va fi analizată conform noului Regulament privind alocările de sume de la bugetul local, aflat în momentul de față în dezbatere publică, urmând a fi votat în cursul acestei luni în cadrul ședinței Consiliului Local. Desigur, imediat după adoptarea Noului Regulament de acordare a sumelor nerambursabile pentru culte, membrii Consiliului Local vor analiza cu toata atenția solicitarea Preafericirii Voastre”, îi răspunde Emil Boc.

Și președintele Consiliului Județean a exprimat o poziție similară în legătură cu suma solicitată de Patriarhul Daniel. ”Am primit printr-un delegat al Preafericirii sale Daniel o cerere prin care, dacă avem amabilitatea Consiliul Judeţean, să finanţăm cu o sumă care nu se specifică, pentru realizarea Catedralei Sfântul Neamului. Eu, de exemplu, susţin acest proiect, dar suma se va discuta de consilieri în comisii şi va fi în limita sumelor pe care noi le alocăm, în general, cultelor din judeţul Cluj”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

 

Diana Gabor

2 COMENTARII

  1. Prea Fericitul intre planete umbla cu cersitul prin tara pentru MALL-ul sau. Daca-i trebuie bani sa-si trimita popii la lucru. Tara este in nevoi si lui ii trebuie galbeni. Sa apeleze la hotii care au devalizat tara nu la amarati.

  2. Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.