A trecut mai bine de un an de la scandalul Harinvest în care a fost implicat și Broker Cluj, iar în această perioadă nimeni nu a fost reținut, iar păgubiții nu au primit niciun leu. Chiar dacă prejudiciul creat a fost de aproape cinci milioane de lei, șefii de la Broker Cluj au fost amendați anul trecut cu 6.000 de lei. Potrivit oficialilor de la Fondul de Compensare a Investițiilor se estimează că cererile de compensare primite deja au ajuns la 4,9 milioane de lei, o treime din resursele Fondului.

 

În acest moment, tabelul definitiv al creanţelor Harinvest cuprinde 137 de persoane, care au solicitat o sumă de 27,48 milioane de lei, din care a fost admisă o creanţă de 23,9 milioane de lei. Însă, majoritatea persoanelor păgubite sunt extrem de nemulțumite pentru că, în pofida faptului că a trecut mai bine de un an de zile de la demascarea acestei fraude, nimeni nu a fost reținut sau pus sub acuzare de procurori și nici un păgubit nu și-a recuperat prejudiciul.

Fănel Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investițiilor, spune că până acum 107 persoane au depus cereri de recuperare a prejudiciului, dar nimeni nu a primit nici un ban. ”Suma estimată conform acestor cereri este de aproximativ 4,9 milioane lei (luând în considerare plafonul maxim de 20.000 euro/ investitor). Având în vedere că Tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 7 aprilie 2015, iar termenul de depunere a cererilor este de 30 de zile de la această dată, lichidatorul mai acceptă cereri de compensare până la 7 mai 2015”, a declarat Chirtu pentru bursa.ro. El a mai precizat că ”procesul de compensare a clienţilor Harinvest se va finaliza după ce Fondul va întocmi lista de plată şi o va transmite la ASF pentru a fi verificată de către aceasta, împreună cu organele abilitate legal, în vederea neimplicării persoanelor îndreptăţite la compensare în operaţiuni de spălare a banilor şi/sau care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale”.

 

6.000 de lei amenda pentru Broker Cluj

 

ASF a terminat controalele la Broker Cluj, iar şefii instituţiei au fost amendaţi cu 6.000 de lei.

Conform ASF, în urma controlului s-au găsit următoarele nereguli: “neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existența unor neconcordanțe între momentul tranzacțiilor așa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA și momentul tranzacțiilor așa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piață referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB. Sancțiunile dispuse de ASF sunt:a) Sancționarea domnului Grigore Chiș, în calitate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;b) Sancționarea doamnei Florica Zoicaș-Ienciu, în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei; c) Sancționarea doamnei Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;d) Sancționarea domnului Rareș Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei. Pe lângă măsurile anterior menționate, ASF va iniția, în perioada imediat următoare, modificări ale legislației primare care să permită aplicarea de sancțiuni contravenționale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central și al intermediarilor instituțiilor de credit”, arată raportul ASF.

 

Tunul de câteva milioane de euro

 

Scandalul la firma de brokeraj Harinvest s-a declanşat după ce aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Era doar apogeul crizei de lichidităţi în care unul dintre brokerii firmei, Maria Voinea, acum cercetată penal, ar fi adâncit firma. Criza a determinat Harinvest să intre în conturile clienţilor, sau să le vândă din acţiuni, fără acordul lor, chiar şi în timp ce ASF era în control. În urma neregulilor constatate, ASF a dat amenzi de 618.500 de lei, a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest şi a obligat acţionarii acesteia să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate. În această situaţie, a prins contur posibilitatea desfiinţării ASF. Ideea ar prinde tot mai multă susţinere din pieţele supravegheate de ASF, cu toate că unele voci susţin că instituţiile europene nu vor permite acest lucru, în contextul în care tendinţa la nivel european este de unificare a supravegherii pieţelor financiare.

Cea mai mare pierdere reclamată de un client Harinvest este de peste un milion de lei (222.222 de euro la cursul de 4,5 lei), întreaga pagubă provenind din acţiunile vândute fără acordul său, potrivit unei centralizator întocmit de păgubiţi. Şase investitori au pierdut peste 500.000 de lei.

Altor 20 de investitori li s-a furat mai mult de 20.000 de euro, unora dintre ei de câteva ori mai mult: doi de peste patru ori, alţi doi de peste trei ori şi nouă de peste două ori. Unii au apriat doar pe instrumente derivate. Plafonarea corespunde normelor europene, altfel FCI are destui bani să plătească. Totalul pagubelor revendicate depăşeşte 21,8 milioane de lei (4,8 milioane de euro), din care 20% sunt pretenţii ale Harinvest înseşi. Harinvest ar fi derulat aşa zisele „tranzacţii excepţionale“ încă din septembrie 2012. Volumul lor a depăşit 29% din totalul tranzacţiilor desfăşurate de casa de brokeraj şi ar fi ajuns, „în urma majorărilor lunare la peste 70% în ultimele 4 luni, cu un vârf de 85% din volumul total de produse structurate tranzacţionat de societate în August 2013“, se mai spune în documentul citat şi ataşat la articol. Pierderile din tranzacţiile speculative au crescut atât de mult încât brokerul de la Harinvest ar fi făcut operaţiuni care nu respectă reglementările în vigoare, care ar fi scăpat controalelor Autorității de Supraveghere Financiară. Apoi s-a trecut la acoperirea pierderilor cu banii din conturile clienţilor şi s-au vândut acţiunile acestora, fără ştirea lor.

 

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.