Una dintre cele mai importante societăţi de brokeraj din România, SC Broker Cluj este în impas
Societatea clujană este monitorizată de la începutul lunii de către BNR.
Criza financiară a lovit din plin şi Broker Cluj, una dintre cele mai dinamice societăţi din anii trecuţi. Deşi, în cadrul AGA, conducerea Broker Cluj s-a încercat găsirea de soluţii salvatoare, precum răscumpărarea unui pachet de acţiuni proprii, pentru o redresare de moment a firmei, acţionarii se pare că s-au împotrivit. Aşa că, în acest moment, Broker Cluj trebuie să înfrunte “pe viu” efectele crizei”.
Fără răscumpărări….
Prin ordinea de zi a ultimei Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor s-a propus “aprobarea dobândirii de către SSIF BROKER SA a unor acţiuni proprii a căror valoare nominală totală să reprezinte maxim 5 % din capitalul social subscris. Stabilirea duratei de dobândire a propriilor acţiuni într-un termen de maximum 18 luni de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României şi aprobarea preţului de cumpărare a acţiunilor între 0,30 lei şi 0,553 lei. Plata acţiunilor astfel dobândite se va face din rezervele disponibile ale societăţii înscrise în ultima situaţie financiară anuală aprobată. Consiliul de Administraţie şi-a propus, de altfel, ca pe 3 noiembrie să înregistreze deciziile luate în cadrul Adunării Generale.
Bulină neagră de la BVB
Consiliul Bursei a decis la începutul lunii octombrie monitorizarea SSIF Broker (BRK), întrucât situaţiile financiare lunare privind activul net al firmei de brokeraj nu au fost realizate în conformitate cu prevederile CNVM, ci după ordinul Ministerului Economiei şi Finanţelor, iar societatea trebuie să refacă bilanţul. "Consiliul Bursei a hotărât să solicite emitentului SSIF Broker Cluj Napoca să refacă şi să retransmită situaţiile lunare ale activului net al societăţii, calculat conform prevederilor cuprinse în Regulamentul CNVM 15/2004 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv şi a depozitarilor", se arată într-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti. Chiar dacă firma, potrivit oficialilor a analizat activul net în funcţie de preţul mediu de achiziţie, în conformitate cu prevederile ordinului 1.752 din noiembrie 2005 al Ministerului Economiei şi Finanţelor, Bursa a cerut un raport conform cu normele CNVM, care prevede ca activul net să fie calculat în funcţie de preţul mediu de piaţă.
Ligia Popa