După câţiva ani de la schimbarea regimului comunist, în nomenclatorul meseriilor din România au apărut tot felul de profesii noi, despre care unii ştiu şi acum foarte puţin.De fapt, majoritatea nici nu au auzit de ele, deşi practicanţii lor se află printre noi. Una dintre noile meserii apărute pe piaţa muncii este cea de broker.
Ce înseamnă să fii broker? Este o meserie prin care încerci să-ţi atragi clienţi în portofoliul companiei la care lucrezi şi să le administrezi portofoliul de acţiuni, de bani, de obligaţiuni. Broker-ul este echivalentul unui agent de vânzări. Este cel care îl reprezintă pe client în faţa pieţei. Este, deci, o persoană care trebuie să cunoască multe oferte, cât mai multe oportunităţi şi să aibă reacţii foarte rapide. El îşi asumă mult din responsabilitatea clienţilor. De fiecare dată când preţurile acţiunilor o iau razna, broker-ul este cel stresat, pentru că răspunde de clienţii săi.
Brokerul acţionează pe piaţa valorilor mobiliare, în cadrul Bursei de valori.
Bursa de valori este o instituţie cu personalitate juridică, unde se întâlneşte oferta de capital (investitorii) cu cererea de capital (intreprinderile) şi care dispune de un spaţiu bine delimitat unde, cu ajutorul intermediarilor autorizaţi (brokerii) şi a unor mecanisme şi procedee specifice, se realizează negocierile şi tranzacţiile cu valorile mobiliare cotate la bursă.
Societăţile de brokeraj sunt societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată, constituite conform Legii nr. 31/1990, având ca obiect exclusiv de activitate prestarea serviciilor de brokeraj. Ceea ce defineşte în mod special bursa de valori este existenţa unui loc determinat, a unui spaţiu bine delimitat de negocieri, unde au loc, în exclusivitate, tranzacţii cu valori mobiliare.
 Societăţile de bursă desfăşoară efectiv tranzacţiile prin agenţi de bursă (operatori de bursă). Aceştia pot fi profesionişti independenţi, dar, de regulă, sunt angajaţi ai societăţilor de bursă. În această categorie intră şi intermediarii de bursă (brokerii). Speculaţiile bursiere sunt operaţiuni de vânzări-cumpărări succesive de titluri financiare prin care se urmăreşte obţinerea de profituri din diferenţele de curs. Principiul care stă la baza speculaţiilor bursiere este cel al oricărei afaceri: cumpără ieftin şi vinde scump (buy low, sell high).
Ceea ce caracterizează speculaţiile bursiere sunt profiturile urmărite de către speculator şi riscul pe care acest şi-l asumă în cunoştinta de cauza. Acest risc derivă din faptul că evoluţia cursului nu poate fi preconizată cu certitudine de către speculator.
 

La 36 de ani, Cornel Foltuţ este unul din cei mai de succes brokeri orădeni. Cu o experienţă de 7 ani în domeniul tranzacţiilor mobiliare, orădeanul a ajuns să câştige, doar din comisioanele încasate în urma tranzacţiilor profitabile cu acţiuni, sute de milioane de lei lunar. Angajat al unei cunoscute firme de tranzacţii cu valori mobiliare, Cornel s-a arătat dispus, în cadrul unui interviu în exlusivitate pentru GAZETA DE ORADEA, să dezlege câteva din secretele meseriei de broker, care i-a adus o mulţime de satisfacţii.

–    Cum ai ajuns broker?

– Eu am fost iniţial client, ca investitor la bursă. Observând că lucrurile merg bine şi că încep să mă pricep, am început să mă implic tot mai mult în speculaţiile cu acţiuni. Apoi am aflat că poţi face o meserie din asta şi să câştigi bine. Aşa că am făcut un curs de brokeri la Bucureşti şi am obţinit atestatul. Primii clienţi i-am atras din rândul prietenilor, pe care i-am convins că e foarte rentabil să investească în acţiuni. Şi nu au regretat. La acţiunile SIF-urilor, de exemplu, au câştigat de zeci de ori suma investită iniţial.
Brokerul trebuie să aibă un fler remarcabil. De multe ori, pe piaţă există acţiuni care nu spun mare lucru, dar care pot fi cumpărate ieftin şi revândute apoi cu profit substanţial. De asemenea, unui broker îi este necesară o mare viteză de reacţie şi să aleagă întotdeauna deciziile corecte. De multe ori, trebuie să iei decizii într-o secundă. Onestitatea şi fidelitatea faţă de clienţi sunt, de asemenea, calităţi care recomandă un broker. Speculaţiile cu acţiuni pe termen scurt şi mediu sunt cele mai atractive şi rentabile. O regulă elementară este aceea că nu se plasează toţi banii în acţunile unei singure societăţi! La noi, multe societăţi sunt subevaluate, iar acţiunile se vând încă sub valoarea lor reală. Sunt firme care au profit într-un singur an mai are decât capitalul lor social!

– Ce trebuie să ştie un broker?

–    Trebuie să cunoşti o mulţime de date despre firmele ale căror acţiuni le tranzacţionezi pentru a putea anticipa cursul acţiunilor. Important este ca investitorii, respectiv jucătorii la bursa de acţiuni, să câştige. Riscurile sunt minime. Cine vrea să investească şi să câştige, are nevoie de un broker bun. Dacă omul încheie un contract cu mine, eu îmi asum riscul!

–    Cât se poate câştiga din speculaţiile cu acţiuni?

–     Sunt cazuri în care am reuşit să dublez suma investită de clienţi în câteva luni! La nivelul unui an, se poate chiar tripla. Se câştigă cu mult mai mult decât dacă omul îşi ţine banii la bancă. Un broker învârte miliarde sau chiar zeci de miliarde în fiecare lună. Dacă te documentezi şi ştii în care anume acţiuni să investeşti, poţi face avere în scurt timp. Teoretic, e simplu; cumperi când e cel mai mic preţ şi vinzi mai scump. De exemplu, poţi să cumperi acţiuni dimineaţa sau la închidere, le vinzi în ziua următoare şi obţii un profit de 3-4%. Ceea ce, pentru un interval de 24 de ore, nu e rău deloc! În funcţie de comisionul negociat prin contract cu clientul, un broker rămâne cu un comision între 8-30% din profitul obţinut în urma tranzacţiilor. Un broker bun poate câştiga sute de milioane de lei sau chiar miliarde în câteva luni. Depinde de câţi bani alocă investitorii pentru tranzacţii. Vă asigur că bihorenii se numără printre cei mai mai investitori în speculaţii bursiere din ţară! Bineînţeles, acest lucru se datorează profesionalismului brokerilor.

–    Care e situaţia afacerilor cu acţiuni în Bihor?

În Bihor există două societăţi de valori mobiliare puternice, MOBINVEST şi ORIZONT VEST, care sunt cunoscute în întreaga ţară. Tranzacţiile cu acţiuni ating, numai în Bihor, zeci sau chiar sute de miliarde de lei lunar. Majoritatea investitorilor sunt persoane fizice. Cine s-a decis să-şi investească banii în tranzacţii cu acţiuni a procedat foarte bine. Dintre societăţile comerciale bihorene cotate pe BVB, care au înregistrat creşteri semnificative ale acţiunilor în 2003, amintim Petrolsub Suplacu de Barcău, Sinteza Oradea, UAMT Oradea, Mobila ALFA, iar dintre cele cotate pe piaţa Rasdaq – Metalica Oradea, Comat Bihor, Remat Bihor, Clasicor,Vinalcol Oradea acestea înregistrând creşteri semnificative ale cotaţiilor acţiunilor pe pieţele mai sus amintite.

–    Care estimezi că va fi evoluţia pieţei de valori imobiliare în viitorul apropiat?
 
–     Până în 2007, tot ce reprezintă investiţie în acţiuni va aduce investitorilor mult mai mult decât, să zicem, o investiţie în terenuri sau imobile. De exemplu, în anul 2000, la SIF-uri, preţul unei acţiuni era de 300 de lei, iar acum este de circa 8.000 de lei. De asemenea, acţiunile SNP PETROM valorau 400 de lei. Acum, se vând cu 2.500. Sunt foarte multe societăţi cărora le-a crescut preţul acţiunilor! Pentru anul 2004, eu estimez o creştere per ansamblu a pieţei de 25 – 30 %, prezentând un potenţial de creştere acţiunile din sectorul petrolier (SNP Petrom), industria farmaceutică (Antibiotice Iaşi), industria chimică (Amonil Slobozia). Piaţa românească de capital va fi din ce în ce mai atractivă. Deja, au început să apară şi fondurile străine de investiţii. De asemenea, este aşteptată intrarea pe piaţă a unor societăţi naţionale cu mare putere financiară, ca SNP PETROM şi DISTRIGAZ, Banca Comercială Română, etc. Preţurile acţiunilor vor creşte foarte mult. Sfatul meu este că cine are bani, să vină să investească în piaţa de capital! Nu va avea decât de câştigat!

A consemnat
Florin Cuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.