Două societăți ale fondului de investiții STK au depus o documentație în cadrul comisiei de urbanism a Primăriei Cluj Napoca pentru avizarea unui complex imobiliar în cartierul Bună Ziua. Proiectul imobiliar prevede un mall, locuințe, spații de birouri, o creșă și spații verzi. Inițial, urbanistii administrației clujene au respins proiectul în urmă cu doi ani, dar firma de arhitectură l-a refăcut și îl prezintă din nou. Fondul de investiții STK este controlat de brokerul Nicolae Pascu și de milionarul Claudiu Sugar. Proiectul imobiliar se numește Green Square costurile estimate sunt de peste 31 milioane de euro.
La începutul săptămânii viitoare în comisia de urbanism a Primăriei Cluj Napoca va fi prezentat proiectul fondului de investiții STK. Ansamblul imobiliar, care se dorește a fi viitorul centru de cartier pentru zona Bună Ziua, prevede un mall, spații de locuit, birouri, locuri de joacă, spații de agrement, etc. Dacă va fi avizat ansamblul urmează să fie construit în apropierea magazinului Lidl din cartier.
”Cartierul Bună Ziua s-a dezvoltat în ultimi 15 ani de-al lungul arterei omonime într-o modalitate tipică vidului legislativ din domeniul urbanismului, anterior anului 2009 și a lipsei de previziune a PUG-urilor de generația a doua. Dezvoltarea pe un parcelar de tip agricol și din aproape în aproape a dus la o serie de disfuncții privind în special circulațiile realizate în special în sistem ”culde-sac” foarte lungi și fără conexiuni între ele. Totodată lipsesc dotările publice ample necesare și o ierarhizare a spațiilor urbane. Aria reglementată, având dimensiuni ample, și fiind poziționată central în cadrul ansamblului, are valența de a deveni un pol central al cartierului și a rezolva o bună parte din disfuncțiile menționate”, arată proiectanții de la Trans Form.
Afacerea imobiliară aparține unui fond de investiții
Beneficiarii acestei investiții sunt firmele Emergent Real Estate SA și STK Properties, două firme care sunt deținute de fondul de investiții STK
Administratorul STK Emergent, Nicolae Pascu, a fost unul dintre brokerii analisti ai SSIF Broker Cluj. În 2006, Pascu a plecat de la Broker Cluj pentru a înfiinţa STK Emergent, alături de alte nume grele care activează pe piaţa valorilor mobiliare. Printre acţionarii fondului se regăsesc Dorina Maruster, fost şef al sucursalei Broker din Arad, Mircea Solovăstru, director general la General Broker de Asigurare, Mihai Buliga, director la firma de intermediere STK Trading din Arad, Diana Rosenbach, analist în cadrul SSIF STK Tradink SA sucursala Arad şi Liviu Sugar, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi din Cluj. La deschiderea fondului, acţionarii au decis ca STK-ul să fie un fond închis, însă, cu toate acestea fondul să poată fi cotat pe pieţele bursiere.
Claudiu Sugar face parte dintr-o ”triadă” de oameni de afaceri, alături de Ratu Taica și Mircea Pinte. Principalul lor domeniu de activitate constă în imobiliare și construcții. Pe de o parte, una dintre firmele lor a primit contractul de renovare a sediului în care lucrează procurorii DNA Cluj, clădirea fiind în patrimoniul Primăriei Cluj Napoca. În același timp, o altă firmă de-a lor ține în chirie o parte din cadrul IPJ Cluj pentru că sediul instituției este blocat într-o serie de lucrări de renovare care au fost lăsate neterminate. Taica și Pinte au fost, în urmă cu câțiva ani sponsorii de campanie (2008) al lui Emil Boc. LA scurt timp, după ce Boc a fost numit Premier, firma lor de construcții, SC Decorint, a primit un contract de la Ministerul Educației pentru… zeci de mii de jucării care au fost trimise grădinițelor din România. Valoarea contractului respectiv a fost de aproximativ 1,5 milioane euro la nivelul anului 2010.
Proiectantul propune lărgirea străzii Bună Ziua
Potrivit proiectanților, problema traficului, care oricum este extrem de aglomerat în zona Bună Ziua, va fi rezolvată prin faptul că strada Bună Ziua va fi lărgită cu încă o bandă carosabilă cu lățimea de 3m pe lungimea frontului de la stradă, cu semaforizare intersecție, pentru viraj la stânga pe str. Gogu Constantinescu. Amenajările actuale existente- alveola pentru transportul în comun și toate dotările acesteia, alveola pentru încărcare mașini electrice și stația de încărcare se vor păstra și reloca în afara profilului stradal cu 4 benzi carosabile, 2 benzi de biciclete și 2 trotuare. Drumul propus se va ceda domeniului public, după recepția lucrărilor finale de construcție. Locurile de parcare propuse sunt calculate conform Anexei 2 din RLU aferent PUG și sunt prezentate în tabelul de mai jos.