Europarlamentarul clujean cere demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin, pe care îl acuză de căderea în parlament a ordonanţei privind irigaţiile.

„Îi solicit public demisia ministrului Daniel Constantin din cauza incapacităţii domniei sale de a face tot ceea ce este necesar astfel încât proiectul de lege privind irigaţiile, să treacă în Camera Deputaţilor. Această lege era extrem de importantă deoarece, prin respingerea ei, se face practic imposibilă absorbţia a 435 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene”, a declarat Buda. El a făcut un apel şi către preşedintele încă interimar al PSD. „În acelaşi timp, îi transmit domnului viitor fost preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, care vine astăzi la Cluj, că îi solicit ca de îndată să ia măsurile necesare ca acest proiect de lege să fie adoptat în Parlamentul României, pentru că altfel se pune în pericol absorbţia fondurilor europene în agricultură”, a adăugat Buda.

Guvernul ar putea să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional pentru Irigaţii, a declarat ieri premierul Victor Ponta, după ce proiectul conţinând aceste prevederi nu a trecut, miercuri, de Camera Deputaţilor, nefiind întrunite suficiente voturi pentru o lege organică.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adoptate OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică, în contextul absenţelor din rândul coaliţiei şi a abţinerilor PNL.
OUG 79/2103 reglementa prevederi din cadrul Legii îmbunătăţirilor funciare, însă în Parlament deputaţii au adus, la solicitarea Guvernului, mai multe amendamente privind sistemul naţional de irigaţii, printre care şi investiţii de circa 1 miliard de euro în următorii 5 ani în acest domeniu.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, în timpul dezbaterilor din comisii asupra acestei legi, că până în anul 2020 va trebui reabilitată întreaga infrastructură de irigaţii.
Legea a fost supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, respectiv jumătate din numărul total al deputaţilor. Din acest motiv, legea nu a putut fi adoptată şi a rămas să fie rediscută ulterior, cel mai probabil sesiunea următoare, potrivit Mediafax.
PNL s-a abţinut la vot, acuzând neclarităţi în text cu privire la modalitatea în care sunt alocaţi banii, iar numeroşi parlamentari ai coaliţiei au lipsit la sesiunea de vot.
Legea a trecut deja de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.