Bugetul local a fost majorat cu 12,6 milioane de lei
„Ion Moina” a fost votat şi de consilierii locali
CL Cluj-Napoca a spart monopolul Studcard, studenţii putând beneficia de şi gratuităţi şi prin intermediul altor două carduri

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Cluj-Napoca (CL Cluj-Napoca) de săptămâna trecută, primarul Emil Boc a anunţat că primii bani obţinuţi pentru Cluj, prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Zona Metropolitană”, sunt destinaţi modernizării şi extinderii spre Jucu şi Gilău a liniilor de tramvai. Acest proiect include modernizarea a 26 de kilometri de şină şi a fost evaluat la 30 de milioane de euro. Totodată, primarul municipiului Cluj-Napoca a făcut public faptul că după constituirea juridică a ,,Zonei Metropolitane”, se vor depune proiecte cu scopul de a obţine finanţare europeană pentru diverse obiective. ,,Imediat cum se deschide Axa 1 de finanţare pentru dezvoltare urbană, Asociaţia „Zona Metropolitană” va depune un proiect pentru modernizarea liniei de tramvai la standarde internaţionale”, a susţinut Boc în şedinţa CL de săptămâna trecută. De asemenea, viceprimarul Sorin Apostu a anunţat că linia de tramvai prelungită pînă la comunele Gilău şi Jucu va însuma aproximativ 20 de kilometri, iar ruta acestor extensii va fi stabilită de traseul Autostrăzii Urbane Gilău-Jucu.

Ion Moina, în linie dreaptă

În ultimul trimestru al anului, municipalitatea îşi reorganizează priorităţile. Consiliul Local a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută,o nouă rectificare bugetară. Prin urmare, bugetul local a fost majorat cu 12,6 milioane de lei. Una dintre categoriile de obiective care a avut de câştigat este cea a monumentelor istorice. Emil Boc a anunţat că pentru reabilitarea statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii s-au alocat 1,6 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul de stat. ,,Am primit o suplimentare de fonduri de la Guvern de 20.000 de lei prin ordonanţa 839/2008. În această rectificare de buget sunt cuprinşi şi 16 miliarde lei vechi ce vot fi utilizaţi pentru reabilitarea statuii Matei Corvin”, a declarat Boc. De asemenea, consilierii locali au dat „undă verde” proiectului ,,Ion Moina”, aprobând avizul Comisiei de Urbanism. Proiectul care vizează reconstrucţia stadionului ,,Ion Moina” include şi realizarea unei săli polivalente pe terenul din vecinătate, precum şi amenajarea străzilor adiacente. Planul Urbanistic Zonal va fi elaborat de societatea Bogart Construct, urmând ca acesta să fie discutat în Comisia de Urbanism a Primăriei, iar ulterior să fie aprobat de CL. Stadionul va putea găzdui 30.000 de spectatori.

Gratuităţi pentru studenţi

Monopolul Studcard a luat sfârşit. Consilierii locali au decis să modifice hotărârea prin care RATUC primea 4,8 milioane de lei, ca subvenţie pentru transportul în comun al posesorilor Studcard în 2008. Această decizie a fost luată după ce reprezentanţii studenţilor au cerut ca de aceste reduceri să beneficieze şi posesorii cardurilor Euro 26 şi ISIC Student. ,,Ca să nu apară cazuri de fraudă, studenţii care posedă unul din cele trei tipuri de carduri vor trebui să se prezinte la ghişeele RATUC cu cardul şi cu carnetul de student vizat la zi”, a explicat Boc. Bineînţeles că acest proiect de hotărâre nu putea fi adoptat fără intervenţia consilierilor social-democraţi. Aceştia au propus ca toţi studenţii să aibă reducere la transportul în comun doar cu carnetul de student vizat, fără să mai fie nevoie de un card special. Cu toate acestea, consilierul PDL Radu Moisin a explicat că prin prezenţa pe piaţă a acestor carduri, studenţii au posibilitatea de a alege unul în funcţie de reducerile pe care le oferă fiecare, iar Consiliul Local a respins propunerea.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here