Consiliul județean Cluj a publicat Proiectul Bugetului General Propriu al Județului Cluj pe anul 2022 pentru consultări cu societatea civilă. Potrivit proiectului, bugetul administrației județene pentru acest an se ridică la suma de 913,645 milioane de lei, aproximativ 183 de milioane de euro, în scădere cu 1,7% față de anul anterior. Dacă nu sunt mulțumiți de cum au fost împărțiți banii, locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.
Proiectul Bugetului General Propriu al Județului Cluj pe anul 2022 a fost publicat de Consiliul Județean Cluj pentru consultări cu societatea civilă, iar cei care nu sunt mulțumiți de modul în care forul administrativ județean a repartizat banii pot depune contestații până la data de 27 ianuarie.
Astfel, așa cum este prezentat în proiect, bugetul general al județului Cluj se ridică la suma de 1.556.945.000 de lei, bugetul local al județului Cluj (administrația județeană) este de 913.645.000 de lei, din care cheltuieli de funcționare de 391.327.000 de lei și cheltuieli de dezvoltare de 522.318.000 de lei. Față de anul 2021, bugetul de anul acesta este cu 1,7% mai mic. În 2021, bugetul general al județului a fost 1.584.784.350 RON, iar bugetul local a fost 937.386.208.
Cheltuielile de funcționare fac referire la cheltuielile care se îndreaptă către întreținerea activității Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate: servicii publice (Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj), întreprinderi publice (Regia autonomă aeroportul internațional ,,Avram Iancu” Cluj, Compania de apă Someș S.A., Univers T S.A., Tetarom S.A., Centrul Agro Transilvania S.A., Clujana S.A., Pază și Protecție Cluj SRL, Drumuri și poduri județene Cluj S.A.), instituţii de cultură (Filarmonica de stat ,,Transilvania”, Muzeul de artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, Teatrul de păpuși ,,Puck”, Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Cluj, Școala populară de arte ,,Tudor Jarda” Cluj, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, Revista ,,Tribuna”, Revista ,,Muvelodes”), instituții de învățământ special (Liceul special pentru deficienți de vedere Cluj-Napoca, Liceul tehnologic special pentru deficienți de auz Cluj-Napoca, Școala gimnazială specială pentru deficienți de auz- Komutza Flora Cluj-Napoca, Centrul școlar pentru educație incluzivă Cluj-Napoca, Școala profesională specială Samus, Școala gimnazială specială centru de resurse și documentare privind educația incluzivă/integrată Cluj, Grădinița specială, Școala gimnazială specială ,,Transilvania” Baciu) și spitale, iar cheltuielile de dezvoltare se referă la banii care merg către investiții, lucrări de modernizare drumuri și infrastructură.
Bugetul administrației județene pentru acest an este de 913, 645 milioane de lei, adică aproximativ 183 de milioane de euro. Din această sumă, aproape o pătrime merge către cheltuielile cu personalul – 209,8 milioane de lei; aproximativ 18 milioane de lei vor merge către asistența socială; 5,084 milioane de lei vor ajunge la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj și aproape 4 milioane de lei vor ajunge la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo.
Pentru învățământ, forul administrativ județean a atribuit aproximativ 68 de milioane de lei. Consiliul Județean Cluj are în subordine grădinițe, școli și licee, precum și unități pentru copii și tineri cu dizabilități.
La capitolul sănătate, suma prevăzută este de 51,292 milioane de lei, iar pentru cultură, recreere și religie vor fi atribuite aproape 97 de milioane de lei. La acest capitol, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți de Cultură – 57 de milioane de lei. Cultele religioase vor primi si ele o sumă considerabilă: 22 de milioane de lei, iar pentru recreere au fost atribuite 2,9 milioane de lei. În schimb, foarte mulți bani vor merge către Asistența Socială și Protecție – 142 de milioane de lei, dar și la Transporturi, mai exact, 347,5 milioane de lei.
În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, „locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia. Având în vedere faptul că proiectul de buget a fost afișat, conform prevederilor legale, în data de 12.01.2022, eventualele contestații se pot depune, până cel târziu în data de 27.01.2022, la Registratura Consiliului Județean Cluj din Cluj-Napoca sau se pot transmite pe adresa de e-mail a instituției.
Dacă tot am discutat despre cum s-au împărțit banii pentru bugetul județului Cluj aferent anului 2022, amintim că forul administrativ județean a aprobat repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 32.994.000 de lei corespunzătoare cotelor defalcate din impozitul pe venit în anul 2022.
„Acești bani sunt mai mult decât bineveniți pentru materializarea proiectelor locale care au cea mai mare nevoie de susținere, care sunt în beneficiul comunităților și care pot aduce plus valoare întregii regiuni.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Fondurile alocate de Consiliul Județean Cluj sunt destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală, programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum și cheltuielilor de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.