Municipalitatea clujeană a supus pentru ultima dată săptămâna trecută bugetul local pentru 2009 unei dezbateri publice. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca se va întruni în această săptămână pentru a supune la vot forma finală a acestui proiect de buget. Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este anul acesta de 933,4 milioane lei, cu peste 38 de milioane de lei mai mare decât cel similar din 2008. La această sumă se adaugă şi banii ce ar putea fi atraşi către Cluj din fonduri structurale pe axele prioritare, în cuantum de 132,92 milioane de euro până în 2015.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în cuantum de 933,4 milioane de lei este compus din bugetul local, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii, bugetul împrumuturilor interne, bugetul fondurilor externe nerambursabile şi bugetul de venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local. În ceea ce priveşte strict bugetul local al municipiului pentru acest an, acesta este în cuantum de 790 de milioane de lei, cu 30,7 milioane de lei mai mare faţă de anul trecut, şi este compus din venituri proprii, sume defalcate din TVA, subvenţii de la bugetul de stat şi subvenţii de la alte administraţii. Cheltuielile pentru bunuri şi servicii au fost reduse anul acesta de la 279,68 milioane de lei la 228,06 milioane de lei, iar cheltuielile cu obiectele de inventar au înregistrat o diminuare cu 50 de procente de la 40,53 milioane de lei la 20,26 milioane de lei.

Investiţii de 277,9 milioane de lei în 2009

Municipalitatea clujeană a alocat pentru investiţii în bugetul local pentru 2009 suma de 277,91 milioane de lei. Din această sumă, de valoarea cea mai mare beneficiază reabilitarea aleilor, trotuarelor şi a străzilor, 155,39 milioane de lei. Pentru reabilitarea termică a blocurilor este prevăzută în proiectul de buget suma de 30,01 milioane de lei. Dacă până acum municipalitatea, Guvernul şi Asociaţia de Locatari achitau în cote egale (33%) contravaloarea lucrărilor de reabilitarea termică, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care, anul acesta va suporta jumătate din aceste cheltuieli. Astfel, municipalitatea va achita 30% din costuri, urmând ca Asociaţiile de Locatari să achite restul de 20%.

Colegiul Economic în impas

Tot în proiectul de buget s-a prevăzut suma de 25,92 milioane de lei pentru construirea de noi parking-uri în cartierele clujene. Pentru modernizarea iluminatului public municipalitatea a alocat 17 milioane de lei, iar pentru reabilitarea şcolilor şi a grădiniţelor sunt prevăzute în proiectul de buget pentru anul acesta 15,43 milioane de lei. La dezbaterea publică ce a a avut loc săptămâna trecută asupra proiectului de buget ce va fi supus la vot de Consiliul Local cel mai aprins subiect a fost cel legat de Colegiu Economic “Iulian Pop” din municipiul Cluj-Napoca. Directoarea colegiului, Rodica Iliescu a cerut suplimentarea fondurilor alocate reabilitării clădirii în care funcţionează în acest moment unitatea de învăţământ. “În acest moment situaţia în care noi funcţionăm este dezastruoasă. Am avut, iniţial, trei corpuri de clădire. Unul dintre ele a fost închis din cauza stării avansate de degradare în care se afla. Am rămas atunci fără 14 săli de clasă. Ulterior, prin 2006, un alt corp ne-a fost luat si atribuit altcuiva. Alte 16 săli de clasă de care nu ne-am mai putut folosi. În acest moment avem o singură clădire. Avem 16 săli în total, dintre care patru laboratoare şi 12 săli de clasă. În acestea funcţionăn cu 900 de elevi. Am ajuns să ţinem ore de dimineaţa de la 7 şi jumătate până seara la 10”, a motivat Iliescu cererea sa. Directoarea colegiului a fost susţinută şi de către reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Colegiului, consilierul local PDL Petru Pântea. Primarul Sorin Apostu a explicat, însă, ca în acest caz sun deja alocate fonduri, iar situaţia în care se află în acest moment Colegiul Economic este cauzată de o autorizaţie de construire care nu avea avizul Comisiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice (CPMI). Apostu a dat asigurări că după obţinerea avizului de la CPMI se vor găsi soluţii şi în ceea ce priveşte finanţarea.

11 milioane pentru biciclişti

Pentru pistele de biciclete şi siguranţa circulaţiei proiectul de buget prevede 11,14 milioane de lei. Amenajarea zonei pietonale din Piaţa Unirii este prevăzută separat în bugetul local, suma alocată pentru acest proiect fiind de 7,2 milioane de lei. Moderinzarea reţelei de termoficare are propusă suma de 10,75 milioane de lei, iar pentru modernizarea parcului auto 5,05 milioane de lei.

Turism de 25 de milioane de lei

Primăria municipiului Cluj-Napoca a prevăzut în proiectul de buget pentru anul 2009, 25 de milioane de lei pentru relansarea turismului. Printre planurile pentru turism pe care municipalitatea le are se numără reabilitarea Bastionului Croitorilor, consolidarea şi restaurarea monumentului “Matei Corvin”, construirea stadionului municipal, a sălii polivelente de sport şi a Centrului Cultural Transilvania care să includă Filarmonica de stat, dar şi refaţadizarea clădirilor din centrul istoric.

Miliarde de la UE

La suma alocată de la bugetul local pentru anul acesta se mai adaugă şi banii ce vor putea fi obţinuţi din fonduri structurale. 132,92 milioane de euro ar putea ajunge la Cluj până în 2015 dacă municipalitatea va reuşi să scrie proiecte care să fie finanţate pentru fiecare axă prioritară în parte. Astfel, pe Axa prioritară 1 pentru Dezvoltare urbană, până în 2015 sunt disponibili 81,42 milioane de euro. Pe axa prioritară 3, Infrastructura socială, municipalitatea va putea atrage până în 2011 aproximativ 24 milioane de euro. Pentru turism sunt disponibili din fonduri structurale  până în 2010, 250 de mii de euro pe axa prioritară 5, iar pentru dezvoltarea resurselor umane, promovarea antrepenoriatului pot fi accesaţi 318 mii euro, tot până anul viitor pe axa prioritară 3. Aproximativ 25 de milioane de euro sunt disponibili până în 2013 pentru protejarea rezervaţiilor naturale. Pentru creşterea competenţei economice municipalitatea clujeană mai are un an pentru a accesa fondurile disponibile de 1,45 milioane euro. Pentru dezvoltarea capacităţii administrative Uniunea Europeană pune la dispoziţie 450 de mii de euro, bani ce pot fi accesaţi până în 2010. Prin Programul European pentru Dezvoltare Sustenabilă a oraşelor (URBACT) pot fi accesaţi 40,6 mii euro.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.