Una dintre cele mai mari afaceri din Cluj, SC Agroflip este “tranşată” de Primăria Cluj-Napoca. În acelaşi timp, firma patronată de milionarul Liviu Florian, împreună cu fiul şi soţia lui, este implicată în circa 300 de procese aflate pe rolul instanţelor clujene. În multe dintre ele, diferiţi creditori îi cer lui Florian insolvenţa Agroflip pentru a îşi recupera datoriile. Liviu Florian este un fost ospătar care se înrudeşte cu un fost ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, un personaj implicat în dosarul penal “Mita Caltaboşul” în care este cercetat Decebal Traian Remeş, un alt “fost” ministru al Agriculturii.

Ştefan Trandafir

La începutul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a scos la executare silită o serie de bunuri care aparţin SC Agroflip, una dintre cele mai mari firme clujene care se ocupa cu creşterea porcinelor. Municipalitatea a cerut executarea acestor bunuri pentru că reprezentanţii Agroflip ar fi datori la taxele municipale cu circa 800.000 de lei. Astfel, în primăvara acestui an, primăria clujeană a organizat mai multe licitaţii în care a scos la licitaţie bunurile estimate la peste 1,6 milioane de lei. Imobilele constau într-o clădire de pe strada Plevnei (circa 1.200 de metri pătraţi) evaluată la peste 280.000 de lei, un teren cu o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi (în valoare de circa 1,3 milioane de lei), dar până acum nimeni nu a participat la aceste licitaţii.
Liviu Florian susţine că autorităţile i-au calculat o sumă mai mare la impozite pentru că ar fi întârziat cu depunerea evaluărilor imobiliare, astfel că i s-ar fi calculat o taxă maximă pentru impozitul pe clădiri pe care îl datorează statului.
Această dispută a ajuns în faţa judecătorilor clujeni, iar la începutul acestei săptămâni (9 iunie) va avea loc al treilea termen în care cei de la Agroflip contestă executarea primăriei clujene.

Faliment în oglindă

În acest moment, SC Agroflip este în insolvenţă şi, conform unor surse din domeniul imobiliar, pe terenul Agroflip s-ar fi dorit construirea unui cartier de locuinţe. Unul dintre atuu-rile acestui proiect ar fi fost faptul că terenul respectiv se află în aproprierea fabricii Nokia, dar criza imobiliară a blocat orice investiţie.
Un traseu asemănător, care are ca punct final probabilitatea falimentului, l-a avut o altă afacere “dirijată” de Liviu Florian. Este vorba tot de o fermă de porci, Agroflip Gorneşti, din judeţul Mureş. Şi în acest caz, modul de business al lui Florian a dus la faliment. În 2000, Ministerul Agriculturii a scos la privatizare această fermă, dar, în mod ciudat, contractul de privativare a fost atribuit, fără licitaţie sau selecţie de oferte către SC Agroindustrial International, firmă patronată de Liviu Florian, prin intermediul SC Agrocomsuin Bonţida, o societate interpusă. După “privatizare”, ferma de porci din judeţul Mureş a început să acumuleze datorii pentru ca în final să intre în faliment. În cazul fermei de la Bonţida, Florian a preluat-o în 1998 cu circa 400.000 de dolari, prin metode similare. Iniţial, Agroflip Bonţida vindea fermei mureşene nutreţuri importate din Ungaria la preţuri mai mari decât cele de piaţă şi, în contrapartidă, primea marfă la sub preţul pieţei.

Rudă cu Mureşan, din dosarul “Mita Caltaboşul”

Extrem de interesantă mai este şi înrudirea prin alianţă a lui Liviu Florian cu Ioan Avram Mureşan, fost deputat ţărănist mureşan şi fost ministru al Agriculturii. Mureşan este implicat în dosarul penal “Mita Caltaboşul” în care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş este acuzat de corupţie. Chiar dacă se numără printre cei acuzaţi în acest dosar, Mureşan este judecat în stare de libertate. Iar pentru ca libertatea de care beneficiază să fie şi mai interesantă, dosarul stagnează pe masa judecătorilor pentru că, în acest moment, expertiza înregistrărilor telefonice de la dosar nu poate fi făcută pentru că nu se găsesc “experţi de voce”. Înregistrarile respective sunt interceptările depuse la dosarul cauzei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii arată că foştii miniştri Decebal Traian Remes şi Ioan Mureşan, au fost trimişi în judecată încă din iunie 2008, dar judecarea a fost suspendată timp de 8 luni din cauza invocării de către unul dintre acuzaţi a excepţiei de neconstituţionalitate. Decebal Traian Remeş este acuzat de trafic de influenţă, Ioan Mureşan de “complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată”, iar Gheorghe Ciorbă de “cumpărare de influenţă, în formă continuată”.

“Era o fermă amărâtă”

În urmă cu câţiva ani, Liviu Florian lucra ca ospătar, însă în scurt timp a reuşit să devină patronul primului restaurant chinezesc din Cluj-Napoca, ”Tai-Pei”. După aceea Florian s-a implicat în comerţul cu materialele de amenajări exterioare, sticlă sau obiecte sanitare. Într-un interviu publicat în ziarul Clujeanul şi datat din 2003, Florian îşi aminteşte momentul preluării fermei de porci de la Bonţida pe care, ulterior, a dus-o la faliment.
“Era o fermă amărâtă, avea 10 milioane de dolari datorie. Banii ăştia nu figurau toţi în caietul de sarcini. Poate că, dacă ştiam asta, nu o luam. Dar, după ce am semnat, tot mai venea câte unul-altul cum că le sunt dator. Mărturisesc că m-am speriat, la început, dar am muncit foarte mult şi am scos-o la capăt”, povesteştea Florian în 2003.

La sfârşitul lui martie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj a făcut publică lista societăţilor comerciale cu datorii la data de 31 martie 2010 cu sume mai mari de 100.000 de lei. Printre acestea, se află Agroflip Bontida (6.254.870 lei), Argos Cluj-Napoca (5.339.596 lei), Samux Mex Dej (3.751.602 lei), Seb Construct ( 3,253,499 lei) sau Danciu Development (3,188,586 lei). La 31 martie au fost publicate 12.807 societăţi comerciale care aveau datorii totale de 324.352.528 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.