Persoanele care închiriază maşini de la firmele de profil pot fura fără nici o problemă autoturismele, fără a fi deranjaţi de ceea ce vor spune autorităţile, deoarece „legea le permite” acest lucru. Patronii de firme care închiriază maşini în Cluj şi în ţară se plâng tot mai des că îşi găsesc bunurile la dezmembrări sau, mai rău, nu reuşesc să le recupereze niciodată. Aceştia reclamă faptul  că legislaţia din România dă „undă verde” hoţilor de maşini, fără a se lua măsuri drastice în această privinţă. De cele mai multe ori, hoţii de maşini sunt acuzaţi de abuz de încredere şi scapă doar cu o amendă.

Maşini de zeci de mii de euro furate, piese de la maşini noi înlocuite cu altele defecte, autoturisme duse la dezmembrări şi distruse, acestea sunt problemele cu care se confruntă patronii de firme care închiriază maşini „pe încredere”.  Pentru a intra în posesia unui autoturism, hoţul trebuie doar să semneze un contract, să plătească o sumă de bani drept garanţie şi o altă sumă de bani funcţie de numărul de zile pentru care închiriază maşina. În unele cazuri, suma se ridică la 1.000 de euro, însă profitul este de partea celui care şi-a însuşit automobilul închiriat. Hoţul dispare cu maşina, o vinde în alte ţări şi scapă basma curată, plătind doar o amendă. Alţi patroni se plâng că unii clienţi închiriază maşini doar pentru a-şi face rost de piese bune, schimbându-le cu altele deteriorate. De asemenea, maşinile sunt înapoiate cu avarii- caroserii zgâriate sau parbrize sparte.

Se bucură că îşi mai văd maşinile

Patronii de firme rent-a-car estimează că aproape 30 % din profit se duce pe reparaţiile maşinilor după ce acestea au fost înapoiate firmei. Ba mai mult, aceştia au ajuns să se bucure că îşi mai văd maşinile, cunoscând destul de bine situaţiile în care maşinile au fost furate. Walter Tvellman, patronul firmei Parc Auto, societate de rent-a-car din Cluj-Napoca, a declarat reporterilor Gazetei de Cluj că se întâmplă destul de des ca maşinile închiriate să nu mai fie înapoiate. „Mi s-a întâmplat şi mie să mi se fure maşinile. Avem deja câteva maşini date în urmărire generală de către Poliţie deoarece clienţii nu le-au mai adus înapoi”. Cu astfel de situaţii se confruntă cele mai multe firme rent-a-car, iar legea nu face nimic pentru a stopa furtul de maşini. „Trebuie să se facă ceva cu această lege. În alte ţări, legea e mai dură, iar cei care fură maşini în acest mod primesc o pedeapsă pe măsură, fapta fiind încadrată la furt şi nu la abuz de încredere ca la noi”, a precizat Tvellman. El a adăugat că au existat cazuri în care şi-a găsit maşinile la dezmembrări, fiind nevoit să îşi răscumpere propria maşină. „Mi s-a întâmplat să închiriez o maşină şi să nu o mai primesc înapoi. Am mers la Poliţie şi mi-am găsit maşina la dezmembrări. Norocul meu a fost că încă era întreagă, deoarece abia în ziua următoare aveau de gând să o dezmembreze pentru a vinde piesele. Partea cea mai interesantă este că a trebuit să îmi cumpăr, din nou, maşina”, a mai afirmat patronul Tvellman. Chiar dacă maşinile închiriate ajung cu întârziere la firmele rent a car, patronii sunt fericiţi că şi le mai văd, deşi în contractul semnat se specifică faptul că dacă apar întârzieri, trebuie anunţată firma.

Legea nu e de partea lor

Patronii de firme rent-a-car sunt conştienţi de faptul că legea nu-i ajută în cazul furturilor de maşini sau de piese. Chiar dacă mulţi dovedesc că maşina le-a fost furată, hoţii nu ajung în închisoare şi nu vor fi acuzaţi de furt. Cel mai probabil, va fi cercetat pentru abuz de încredere, iar pagubele sunt recuperate prin procese civile care durează ani buni. Nici măcar firmele de asigurări nu mai fac contracte pentru furturi, ci doar pentru avarii, iar patronii rămân fără despăgubiri. Deoarece cazurile de furt sunt tot mai dese, unele firme cer garanţii tot mai mari, funcţie de marca automobilului. Cu toate acestea, pagubele pot fi ridicate, iar patronii firmelor rent-a-car „ies” în pierdere.

Hoţii, acuzaţi de abuz de încredere

Deoarece între firmă şi client există un contract, în cazul în care maşina este furată, Codul Penal prevede că această faptă este încadrată la capitolul abuz de încredere, nu la furt calificat. Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat că ar trebui găsite soluţii pentru a se rezolva şi această problemă. „Aşa este legislaţia la noi. Poate, odată cu modificarea codurilor, şi legea se va modifica în acest context. Totuşi, trebuie găsite soluţii pentru a rezolva această problemă”, a informat Buda. Legea încadrează acest fapt la abuz de încredere, însă patronii acestor firme consideră fapta drept furt. Pentru aceştia furtul unei maşini reprezintă o daună, iar contravaloarea maşinilor nu este restituită nici măcar parţial de către societăţile de asigurare. Patronii de firme rent-a-car sunt de părere că această infracţiune nu poate fi considerată abuz de încredere, deoarece o persoană care închiriază maşina şi are de gând să o fure foloseşte acte false, ceea ce poate fi socotit tot infracţiune. Astfel, cum maşina este închiriată pe baza unor acte false, cei care închiriază maşini nu au cu cine să se judece. Persoanele care închiriază maşini spun că există cazuri în care ei se aleg cu dosar penal. Acest lucru se întâmplă în momentul în care patronii depun plângere la poliţie că maşina i-a fost furată. În cazul în care poliţia găseşte maşina, hoţul poate arăta un contract fals de închiriere valabil. În astfel de cazuri, patronii firmelor de închiriat maşini se pot alege cu dosar penal, deoarece au minţit în declaraţiile date la poliţie, în care precizau că maşina i-a fost furată.

Abuzul de încredere este infracţiunea care constă în însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept, ori refuzul de a-l restitui. Această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la patru ani sau cu amendă.

Potrivit Codului Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani. Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile. Fapta constituie furt, chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii, acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane. De asemenea, reprezintă furt luarea, în condiţiile de mai sus, a unui vehicul cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Beatrice Golondzac

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.