Ministerul Educatiei promoveaza mediocritatea si non-valoarea.### Un deputat clujean a protestat împotriva practicilor ministeriale si a aruncat marul discordiei între profesori si cei de la guvernare### La Cluj elevii îi acuza pe unii profesori ca sunt mai interesati de publicarea de culegeri si rezolvarea exclusiva a subiectelor decât de materia propriu-zisa.

În 11 aprilie Ministerul Educatiei si Cercetarii a publicat lista subiectelor pentru examenele de bacalaureat si pentru tezele unice. De asemenea au fost facute publice rezolvarile acestora. În cursul aceleeasi saptamâni au fost publicate, deja, culegeri cu subiectele publicate si rezolvate.
Practic orele elevilor din clasele terminale nu se vor mai orienta pe parcurgerea materiei si a programei, cât pe „aprofundarea” subiectelor si a rezolvarilor. Situatia este cu atât mai hilara cu cât multe dintre subiectele si rezolvarile publicate anul trecut au fost formulate gresit, astfel încât, dupa o perioada destul de lunga de timp în care elevii au reusit sa memoreze rezolvarile, a fost necesara publicarea unei erate.
Mai mult decât atât, elevii îi acuza pe unii dintre profesorii din Cluj ca, îmediat dupa publicarea subiectelor pe Internet, au intrat în concediu fiind mai preocupati de scrierea unor culegeri decât de soarta elevilor lui.
În urma protestelor, ministerul a averitizat elevii si parintii sa nu cumpere asemenea publicatii, sa nu dea bani pe carti de gen, ci sa aiba încredere în elevi.
Astfel, mai nou, elevii din clasele terminale se plâng de faptul ca subiectele sunt prea dificile pentru ei, ca nu pot fi rezolvate în trei ore ci, mai degraba, în noua, profesorii- ca acestea sunt pline de greseli, inclusiv ortografice si de continut, editurile ca ministerul a publicat prea târziu temele de examen si nu au avut timp sa îsi vânda cartile, asa ca elevilor nu le mai ramâne decât sa copieze daca nu mai pot toci, toti s-au sesizat ca acestea din urma stiau dinainte subiectele si ca unii din minister probabil ca fac „afaceri” pe spatele institutiei…Cu toate acestea ministerul este mândru de ce a facut, iar Cristian Adomnitei sare la „beregata” parintilor si a tuturor contestatarilor.

Petru Calian – imposibil, dar adevarat

Deputatul clujean, Petru Calian a protestat public, în plenul Parlamentului afirmând ca, teoretic, nu este posibil ca dupa numai trei zile de la publicarea subiectelor de examen pe Internet sa fie publicate si culegeri în care acestea sa fie rezolvate. „Bineînteles cineva are de câstigat din asta”, în opinia deputatului.
Deputatul democrat-liberal a acuzat dur ministerul si a subliniat faptul ca actualul ministru, Cristian Adomnitei si toti subalternii sai ar trebui sa demisioneze în aceste conditii. „ Evident exista o mafie generalizata în ministerul Educatiei. Am fost intrigat de faptul ca subiectele si rezolvarile au fost publicate atât de repede. Nu exista nici timpul fizic pentrui ca cineva sa iasa pe piata cu cartile acestea. Evident cei din minister, cei care realizeaza subiectele si au acces în permanenta la acestea au firmele lor, capuse, în general, pe care, pe ascuns le conduc si de pe urma carora profita, prin care au reusit atât de repede sa termine culegerile”. El a mai amintit ca, în urma contestatiilor, ministerul a schimbat o data subiectele.
Calian crede ca singura solutie pentru reglementarea situatiei este caderea cât mai urgenta a cabinetului Tariceanu si, totodata, a ministrului educatiei. El a afirmat ca „în opinia mea Adomnitei nu este strain de ceea ce se întâmpla acolo, nici nu se poate sa nu fi observat, totul a fost mai mult decât evident”.

Ministerul numeste asta „bussines”,
dar bussinesmnaii vor fi închisi

Desi reprezentantii ministerului au protestat public împotriva comertului generalizat cu culegeri, la o adica ei cred ca si aceste vânzari sunt, în definitiv, tot un „bussiness”. Daniel Tomoni, directorul de comunicare al ministerului Educatiei si Cercetarii a declarat ca „ Ministerul nu poate verifica nici aparitia, nici corectitudinea acestor culegeri si asa-zise materiale ajutatoare, oricum nu e treaba ministerului sa o faca”. El a recunoscut ca este constient de faptul ca editurile au iesit pe piata într-un timp foarte scurt cu cartile respective si ca asta ar putea naste suspiciuni vizavi de corectitudinea si discretia angajatilor ministerului.El a precizat ca, în cazul în care vor fi descoperiti reprezentanti ai institutiei vânzând subiecte sau participând la vânzarea lor, acestia vor fi denuntati Parchetului. Tousi, desi subiectele sunt publicate si rezolvate deja, nimeni nu a fost înca denuntat…
Tomoni a precizat ca aceste aparitii editoriale tin de politica manageriala a firmelor si ca sunt o …problema de bussines, care nu intereseaza M.Ed.C”. El a comentat acuzatiile lui Calian ca fiind „simple speculatii” si a precizat ca ministerul a transmis subiectele scolilor prin intermediul unor DVD-uri, asa ca acestea, la o adica, nu ar mai fi necesare.
De asemenea, reprezentantul ministerului nu considera ca ar fi o problema reala necesitatea publicarii unor erate pentru subiectele publicate. El explica ca, într-adevar, s-a apelat la o asemenea lista corectoare pentru a „îndrepta greselile de ortografie, continut, materie, logica etc.” fara a putea preciza daca în viitor nu li se va cere celor care realizeaza subiectele mai mult profesionalism si discretie.

Si editurile protesteaza…

Dupa parerea directorilor de edituri decizia celor din ministerul Educatiei de a publica subiectele si rezolvarile în luna aprilie este total neinspirata. Ei protesteaza împotriva faptului ca în acest an publicarea acestora a întârziat fata de anul trecut, când au fost anuntate în februarie.Astfel, în opinia editurilor care au protestat „in corpore”, elevii nu vor avea timpul necesar „sa  memoreze” subiectele si, data fiind larga lor raspândire, elevii vor trebui sa gaseasca alte solutii decât „învatatul”. Reprezentantii editurilor cred ca elevii vor fi încurajati, astfel, sa copieze. Anul trecut, imediat dupa publicarea listei cu subiectele provizorii, una dintre editurile de pe piata a publicat culegeri cu rezolvari. Acest lucru a determinat Ministerul Educatiei sa interzica, în 2008, utilizarea în scoli a unor astfel de culegeri si a asigurat din timp elevii ca va publica pe Internet, odata cu subiectele, si rezolvarile acestora. Aceasta decizie a fost luata în urma sesizarilor primite de minister din partea parintilor, a profesorilor si a presei, se arata într-o nota a Ministerului Educatiei, Tineretului si Cercetarii (MECT).
De fapt, culegerile facute pe baza datelor oferite din minister costa destul de mult, pretul minim fiind de cca. 30 de lei, iar una din supararile nespuse ale producatorilor de carte scolara este probabil legata si de termenul relative scurt ramas pentru a si le vinde.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.