Comisia Europeană a anunţat sistarea tuturor plăţilor către proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional, Axa 2, referitoare la modernizarea infrastructurii de transport. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a început o anchetă proprie, urmând ca plăţile să fie reluate atunci când instituţia europeană va primi răspunsuri în legătură cu neregulile constate la o serie de proiecte. În judeţul Cluj vor fi afectate doar două iniţiative ale Consiliului Judeţean, care va încerca însă să sprijine din fonduri proprii continuarea lucrărilor.

Plăţile către România pentru Programul Operaţional Regional (POR), Axa 2: Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, au fost sistate de Comisia Europeană (CE) din cauza deficienţelor constatate. Instituţia a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii programului pe Axa 2, potrivit Mediafax.

Proiectele, luate la puricat

Aceeaşi sursă informează că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a primit de la Comisia Europeană un raport preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, prin care au fost verificate mai multe proiecte finanţate prin POR, Axa 2. Este vorba de reabilitarea drumului judeţean (DJ) 701 (limita jud. Dâmboviţa-Graţia-Poeni-Siliştea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zămbreasca-Dobroteşti) şi reabilitarea DJ 506 (Cervenia-Vitaneşti-Babaita), pentru ambele fiind beneficiar CJ Teleorman, modernizarea sistemului rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.
Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute, arată Hot News. „Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe”, se precizează într-un comunicat al ministerului Dezvoltării. CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai arata ministerul.

Lucrările ar putea continua

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea, a declarat că ministerul a constatat nereguli în derularea a patru proiecte, dar încă aşteaptă un raport oficial după auditul acestora. Ministrul a explicat că după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ea a precizat că, de multe ori, la acest nivel fie nu există experienţă în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt direcţionate spre anumite firme. MDRT gestionează un program operaţional de 4,3 miliarde euro, fiind primul minister în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, cu contracte pentru 3,8 miliarde euro şi sume intrate de 830 milioane euro. În total, pe toată axa sunt 124 de proiecte. Elena Udrea a declarat că Ministerul va încerca să susţină din fonduri proprii continuarea lucrărilor. „Comisia Europeană va face corecţii financiare, dacă e cazul, care vor varia între 2 şi 100%, bani, pe care dacă se constată că au fost nereguli, îi vor achita autorităţile locale. Noi vom plăti din bugetul nostru şi, când se va debloca Axa 2, vom recupera banii”, a declarat ministrul.
Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Mediafax că sistarea plăţilor este temporară, iar banii vor lua din nou drumul României după ce autorităţile române vor furniza răspunsurile solicitate. „Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a oferi informaţii despre aceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe baza răspunsurilor oferite de partea română, Comisia va decide ceea ce se va întampla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu sunt pierduti în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile solicitate”, a declarat purtatorul de cuvânt al CE.

La Cluj, două drumuri pot fi amânate

În judeţul Cluj, doar două proiecte de infrastructură rutieră vor avea de suferit de pe urma sistării plăţilor Programului Operaţional Regional, Axa 2. Este vorba de două proiecte pe care Consiliul Judeţean (CJ) Cluj le are în derulare: modernizarea drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor şi reabilitarea drumului Cluj – Crasna – Vârşolţ, derulat în parteneriat cu judeţul Sălaj.
Preşedintele CJ, Alin Tişe, a declarat că nu a primit nicio notificare oficială în legătură cu sistarea programului, dar va face tot posibilul să nu fie oprite lucrările. „Să vedem dacă este adevărat. Dacă aşa va fi, atunci ne vom vedea siliţi să întrerupem lucrările. Însă eu tot sper că este o chestiune temporară. În caz contrar, va trebui să găsim soluţii, nu avem cum să rămânem cu aceste proiecte nefinalizate”, a declarat preşedintele CJ pentru cotidianul Ziua de Cluj.
„Pentru proiectul pe care îl avem în parteneriat cu Sălajul, nu sunt implicate costuri prea mari, cel puţin nu de partea Clujului. Pe teritoriul judeţului nostru avem doar cinci sau şapte kilometri, restul drumului este în custodia Sălajului”, a explicat Alin Tişe. Proiectul drumului Cluj – Crasna -Vârşolţ are o valoare de 85.628.384 de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Cluj a ajuns la 253.181 de lei.
Costurile pentru proiectul Răchiţele-Ic Ponor se ridică la 59.678.410 lei, fără TVA, cu o cofinanţare de 1.409.007 lei din bugetul Consiliului Judeţean. Pentru a susţine o serie de lucrări suplimentare, neprevăzute în proiectul iniţial, instituţia a majorat procentul confinanţării. „Podeţele nu au fost prevăzute pentru a fi refăcute în proiectul tehnic, aşa încât a fost necesar să suplimentăm valoarea acestui contract. Deocamdată lucrăm la acest proiect. Dacă nu vom mai primi bani, va trebui să găsim soluţii. Oricum, eu cred că este o chestiune temporară”, a arătat Tişe. În prezent, lucrările pentru modernizarea acestui drum au fost finalizate în proporţie de 50%. „Dacă nu vom mai primi alte fonduri, va trebui să încercăm să apelăm la alte programe de finanţare. În cel mai rău caz, vom suporta din bugetul nostru. Alte soluţii nu există, decât fie să luăm alţi bani, fie să finanţăm din bugetul nostru”, a concluzionat preşedintele CJ.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.