Țara noastră este exemplul clar că timpul are răbdare cu autoritățile române, în condițiile în care de mai bine de 15 ani se încearcă sau se mimează că se încearcă eliminarea etichetei „singurul stat european fără cadastru.” 

Din nefericire, până în acest moment doar 6% din toate localitățile din țară au fost înregistrate în sistemul cadastral. Mai mult, mai puțin de jumătate din suprafața totală a României, adică undeva la 48%, se poate lăuda că a fost cadastrată. Un lucru important de menționat este faptul că trei sferturi din aceste înregistrări s-au făcut pe banii proprietarilor, chiar dacă există sute de milioane de euro alocați pentru acest deziderat care nu se va finaliza prea curând. 

Gazeta de Cluj a prezentat săptămâna trecută problemele serioase cu care se confruntă comuna Chinteni, unde există până în acest moment aproape 5000 de contestații la cadastru. Primarul Suciu Magdalena Lucia a declarat pentru ziarul nostru că este inadmisibil ca averile oamenilor să fie furate de către instituțiile statului, în condițiile în care mulți români s-au trezit fără terenul lor pe care îl aveau de zeci de ani. 

Ziarul nostru a făcut o solicitare la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care a fost transmisă spre soluționare către OCPI Cluj, în care am cerut să aflăm exact câte contestații s-au făcut la nivelul județului Cluj. Răspunsul pe care l-am primit ne-a șocat, numărul acestora depășind 20.000. 

Mai exact, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de Unitate Administrativ-Teritorială (UAT), în conformitate cu dispozițiile legale, au fost depuse un număr impresionant de cereri de rectificare. În perioada de afișare, au fost înregistrate următoarele contestații:

UAT Aghireșu: 4.228 cereri

UAT Iclod: 1.063 cereri

UAT Jucu: 4.132 cereri

UAT Borșa: 3.920 cereri

UAT Chinteni: 5.696 cereri

UAT Vultureni: 2.599 cereri

Mai exact, totalul acestora este de 21.638. Totodată, potrivit OCPI Cluj, după finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică au continuat să fie depuse cereri de rectificare, acestea fiind: 

UAT Aghireșu: 2.691 cereri

UAT Iclod: 1.792 cereri

UAT Jucu: 2.137 cereri

UAT Borșa: 1.574 cereri

UAT Chinteni: 4.814 cereri

UAT Vultureni: 1.072 cereri

Contestații (cereri de rectificare) privind lucrările de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale în cadrul județului Cluj 

Să amintim de faptul că în perioada de afișare, potrivit dispozițiilor art.14, alin. 1 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare, au fost depuse 5.520 de cereri de rectificare. De asemenea, ulterior finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică au fost depuse un număr de 716 cereri de rectificare

Proiectul de cadastrare ține de o inițiativă națională ce vizează înregistrarea sistematică a aproximativ 40 de milioane de proprietăți, acoperind o suprafață de 23,8 milioane de hectare de pământ. În cadrul acestui ambițios program național de cadastru, sunt implicate în prezent 80 de companii private, care au obținut contracte în mod legal prin licitații publice, lucrările desfășurându-se sub coordonarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Cu toate acestea, implementarea programului național avansează cu dificultate. Din cele 3,181 de localități înscrise în program acum 7 ani, doar 199 au văzut finalizarea lucrărilor. 

Toată această nebunie a început, pentru cei care nu știu, în 2015, când programul național de cadastrare a fost inițiat de nimeni altul decât Liviu Dragnea, cel care a fost, atunci, ministrul Dezvoltării. Potrivit anunțului de atunci, marele program de cadastrare avea ca obiectiv clar realizarea pe gratis a planurilor cadastrale pentru toate imobilele, deschiderea cărților funciare și eliberarea certificatelor de moștenitor pentru succesiunile nedezbătute. Mai mult, bugetul alocat pentru un asemenea proiect a fost de 1,2 miliarde de euro, iar termenul limită pentru finalizarea acestuia era anul acesta. 

Cu riscul să piardă banii, autoritățile au făcut ceea ce știu mai bine să facă, mai exact să prelungească termenul de finalizare a programului. Este de la sine înțeles de ce acest mare program nu s-a încheiat încă. Printre cele mai importante probleme se numără lipsa de implicare a primarilor din țară, care, la rândul lor susțin că nu există personal calificat care să facă acest lucru. Mai mult, putem vorbi, de altfel, și despre dezinteresul anumitor persoane juridice autorizate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Cadastrarea, un eșec caracteristic politicilor publice românești 

După cum a precizat într-un material anterior primarul din Chinteni, multe administrații locale se confruntă cu insuficiența personalului specializat să umble pe toate dealurile și introducă în sistem toate datele corecte referitoare la imobile și terenuri. 

Din cauza acestor probleme, suprafețele obținute din măsurători au fost adesea diferite de cele consemnate în actele de proprietate. Mai mult, amplasamentele deținute de oameni, de multe ori, nu coincid cu cele menționate în titlurile de proprietate. 

Reamintim că potrivit subprefectului județului Cluj, Răzvan Ciortea, una dintre cauzele majore ale situației actuale este comunicarea deficitară între primării și societățile câștigătoare ale licitațiilor de cadastrare. Subprefectul a subliniat că identificarea căilor eficiente de comunicare între primării și cetățeni, care să fie informați cu privire la programul de cadastrare, reprezintă o problemă semnificativă. De asemenea, colaborarea directă între societățile care desfășoară lucrările de cadastrare, primării și cetățeni, inclusiv chemarea acestora la sediul primăriilor pentru a prezenta actele de proprietate și a indica amplasamentele terenurilor pe hărțile cadastrale, este esențială pentru buna desfășurare a procesului. O altă problemă semnalată de subprefect este absența proprietarilor de terenuri la sediul primăriilor, unde ar trebui să prezinte actele de proprietate. Această absență este, în multe cazuri, rezultatul lipsei informării adecvate a cetățenilor cu privire la programul de cadastrare.

4 COMENTARII

  1. Se presupune că acei specialiști care se ocupă de cadastru au pregătire corespunzătoare.Acum să vedem câți dintre acești specialiști vor avea curajul să facă publice toate acele probleme cu care s-au confruntat.Dacă intervine promt DNA se va face lumină doar că va trebui să cadă ceva capete.

  2. Cine a fost prestatorul pentru lucrările cadastrale din UAT-urile respective?
    La câte UAT-uri a fost firma Total Business Land SRL ?
    Această firmă a facut dezastru in comuna Lupșa jud. ALBA.

  3. Dezinteres din partea instituțiilor abilitate, fuga de răspundere, promisiuni mincinoase în care nici ele nu cred si le boicotează din motive electorale (ar genera nemulțumiri și agitarea nedorită a alegătorilor), corupție pentru profituri necuvenite, lipsa de raspundere și lipsa sanctiunilor, eliberarea Titlurilor de Proprietate peste suprafață tarlalelor în cauza, pentru satisfacerea camarilei politice, economice și ,,personalităților” U.A.T.-ului.

  4. Cum naiba ? Acolo nu sunt ,,mitici” ca in sudul țării.
    Sunt bravi barbați , educați de austro-ungari. Sunt mai ciopliți !
    Sunt din județul celui mai iubit si priceput premier dl. Boc , mare toboșar la meciurile de handbal feminin , nu la cele de handbal mascjlin , sa nu se ințeleagă altceva ! Este județul de lângă Sibiu, alt mare loc dătător de personalitați.
    Nu-i așa că ungurii au și ei dreptatea lor ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.