Fostul șef al Administrației Bazinale a Apelor Someș-Tisa (ABAST), Valentin Avram, a recunoscut că a efectuat controale la firma Prima Mineral, societate care se ocupă cu extracția pietrișului și nisipului, patronată de Marius Horațiu Marcu, un apropiat de-al său și, totodată, nepotul lui Radu Flaviu, fostul director adjunct al Administrației Naționale Apele Române (ANAR). Valentin Avram și Marius Marcu s-au fotografiat în timp ce savurau câte-o bere și se bălăceau într-o piscină. În alte ocazii, mașina lui Marcu a fost surprinsă în selfie-urile lui Avram. În acest context, verificările efectuate de către inspectorul Avram ar putea fi extrem de subiective și multe nereguli ar putea rămâne neconsemnate în procesele verbale de control. 

Valentin Avram s-a înșurubat în Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa încă din anul 2014, călcând pe urmele părinților săi, foști angajați ai ANAR. Avram s-a făcut remarcat nu prin munca depusă sau valoarea adusă instituției, ci în urma scandalului care a zguduit ABAST din temelii, în anul 2020, când a fost propulsat direct pe funcția de șef al Serviciului Inspecție, după ce a reușit să conteste concursul câștigat de Florina Rus. În anul 2021, Avram a fost numit directorul Apelor Române Cluj de către Ervin Molnar, directorul Administrației Naționale Apele Române, prietenul și fostul coleg de serviciu al mamei lui. S-a bucurat de funcție numai 2 luni, pentru că s-a constatat ulterior că nu îndeplinea condițiile tehnice prevăzute în contractul colectiv de muncă. În ciuda trecutului furtunos care a provocat valuri în ANAR, Valentin Avram este unul dintre inspectorii ABAST, care efectuează controale la firmele deținute de tovarășii săi de pahar. 

Prietenul la nevoie se cunoaște

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe Valentin Avram pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la faptul că acesta, din calitatea de inspector al ABAST, efectuează verificări la una din firmele deținute de un prieten de-al său, Marius Horațiu Marcu, societate care se ocupă cu extracția pietrișului și nisipului. Mai mult, patronul firmei este nimeni altul decât nepotul lui Radu Flaviu, fostul director adjunct al Administrației Naționale Apele Române, prieten bun cu Avram.   Văzându-se cu musca pe căciulă, Avram a evitat constant să răspundă la întrebări și, după 15 minute de discuție, a motivat că se află la locul de muncă și nu ne poate spune dacă este sau nu prieten cu Marius Horațiu Marcu sau dacă a efectuat controale la firma acestuia, pentru că nu ne poate furniza informații care nu au legătură cu activitatea pe care o desfășoară în timpul orelor de program, nedorind să vorbească la telefon „pe banii publici”. Cât despre gradul de rudenie dintre Marius Marc și Radu Flaviu, acesta ne-a comunicat că nu deține aceste informații.

„Domnișoară eu sunt plătit din banii publici. Vreți să stau cu dumneavoastră la telefon pe banii publici? M-ați sunat în perioada de program și în această perioadă pot să vă răspund numai la întrebările legate de activitatea pe care eu o desfășor.”, a transmis Valentin Avram.

După câteva ore, reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat încă o dată pe Valentin Avram, care după ce și-a pregătit temele, a fost mult mai deschis la discuție. Fostul șef al ABAST ne-a mărturisit că îl cunoaste pe Marius Horațiu Marcu încă din anul 2010, când au colaborat în vederea realizării unui proiect privind exploatarea în siguranță a iazurilor miniere din județul Maramureș. Însă s-a lepădat rapid de tovarășul său de pahar când a fost  întrebat dacă a efectuat controale la balastiera patronată de nepotul lui Radu Flaviu. 

„Eu îl cunosc pe domnul Marcu Marius încă din anul 2010. El era student la Facultatea de Drept din Baia Mare, iar eu eram student la Ingineria Mediului și am colaborat pe un proiect. El s-a ocupat de partea legislativă, iar eu de partea ce ține de mediu, privind exploatarea în siguranță a iazurilor miniere din județul Maramureș. Chiar dacă aș fi fost prieten cu el nu este o ilegalitate, nu este o neregulă.  Poate și dumneavoastră sunteți prietenă cu vânzătoarea de la colț, dar asta nu înseamnă că vă dă mâncare pe gratis. În cadrul Serviciului de Inspecție din cadrul ABAST  suntem 7 inspectori, toată lumea, rând pe rând, a verificat societatea. Dacă nimeni nu a constatat acolo nereguli, în așa fel încât să aplice sancțiuni, înseamnă că n-au fost. Eu n-am fost niciodată singur în control, procesele verbale de constatare au fost semnate de către o echipă de inspectori.”, a declarat Valentin Avram pentru Gazeta de Cluj.  

Având în vedere că Valentin Avram are o relație de prietenie atât cu Marius Marcu, cât și cu unchiul acestuia, Radu Flaviu, fostul director adjunct al Administrației Naționale Apele Române, este greu de crezut că inspectorul Avram a efectuat controalele „ca la carte” la balastiera tovarășului său de pahar și că a consemnat fiecare problemă găsită în procesul verbal de constatare. Mai ales dacă privim în trecutul său tumultos, care a demonstrat că Avram este capabil să calce pe cadavre pentru a-și atinge scopurile, la fel cum a procedat de nenumărate ori și Radu Flaviu. 

Valentin Avram a vânat scaunul de șef al Serviciului Inspecție 

În anul 2020, Florina Rus, șefa Serviciului Inspecție din cadrul ABAST, a fost chemată în biroul directoarei ABAST de la acel moment, Ioana Diaconescu, care i-a cerut să demisioneze pentru a-i face loc unui membru de partid de la PNL, Valentin Avram. Pentru că Florina Rus nu s-a lăsat înduplecată de manevrele politice, postul a fost scos la concurs. Rus a participat și a obținut 95 de puncte din 100 la proba scrisă. Valentin Avram nu se înscrisese la concurs pe motiv că nu îndeplinea criteriul de vechime în ANAR, însă a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i băga bețe-n roate Florinei Rus, acuzând-o de fraudă și formulând o contestație înainte ca Rus să susțină a doua probă, interviul. Comisia ABAST a acceptat contestația și a dispus anularea concursului. După anularea concursului, Avram a fost numit șeful serviciului, în timp ce Florina Rus a acționat în instanță instituția. În primăvara anului 2022, Florina Rus a câștigat definitiv procesul cu Apele Române, după ce a pierdut pe nedrept postul de șef serviciu, a obţinut 10.000 de lei cu titlul de  daune morale și a fost repusă în funcție. 

Radu Flaviu, în umbra ilegalității

Procurorii DNA l-au luat în vizor, în anul 2012, pe Radu Flaviu, care a ocupat atât funcția de director adjunct al ANAR, cât și cea de director al ABAST. Acesta era cercetat pentru modul obscur prin care a ajuns la șefia ABAST, dar și pentru felul în care au fost atribuite anumite contracte importante, derulate Administrația Bazinală a Apelor Someş-Tisa. Radu Flaviu era cercetat pentru cumpărare de influenţă, într-un dosar alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Mircea Man. Dosarul a fost clasat în anul 2018, pe motiv că „nu s-a demonstrat, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca inculpatii Oltean Ioan si Man Mircea și-au folosit influența sau autoritatea conferite de funcțiile deținute, pentru a impune desemnarea inculpatului Radu Flaviu Bogdan Ioan în funcția de director intermar al Administrației Bazinale de Apa Somes – Tisa.”

Radu Flaviu s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă după ce a produs un accident de circulație, în primăvara anului 2021, în municipiul Turda. Acesta a intrat cu mașina pe care o conducea în mașina în care se afla medicul Monica Gavriș, chirurg oftalmolog la Spitalul Militar Cluj-Napoca, tatăl său și fiica sa, aflată la volan.

Potrivit polițiștilor clujeni, Radu Flaviu a ieșit cu mașina din benzinăria OMW din Turda pe DN1 E81 fără să respecte indicatorul obligatoriu la dreapta și a virat la stânga, încălcând marcajul longitudinal continuu.

„În urma accidentului, 3 persoane au fost transportate la UPU Turda, iar alte 3 la Spitalul Militar Cluj-Napoca, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Șoferul vinovat de producerea accidentului s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, au precizat polițiștii clujeni.

Un aspect extrem de interesant este faptul că Radu Flaviu conducea o mașină care avea o legitimație a Camerei Deputaților. Nimeni nu a putut explica motivul pentru care fostul director adjunct al ANAR avea legitimația respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.