Cea mai mare universitate din țară a dat o nouă dovadă că pentru UBB cel mai important criteriu este calitatea învățământului. Dacă până acum mai toate propunerile de cadre didactice asociate și profesori asociați erau acceptate, pentru ca aceștia să predea în cadrul facultăților fără a fi invocare cerințe prea stricte, criteriul performanței academice le-a tăiat multora avântul începând cu anul academic 2013/2014. Unii au încercat chiar să organizeze conferințe de presă ca să se anunțe deja pe post în speranța că celor de la universitate le va fi jenă să-i refuze. Oficialii UBB au spus simplu: cei care nu au “operă” să stea acasă.

Pe statele de plată ale unor departamente au fost introduși diverși profesori și cadre didactice asociate. Dacă acestea vor fi respinse de conducerea universității, iar unii profesori autentici ai UBB nu își vor primi salariile din cauza faptului că cineva a trebuit să își pună ”prietenii” pe lista de cadre didactice asociate fără acordul conducerii, atunci nu va fi tocmai frumos. Poate vor învăța odată și-odată profesorii de la UBB să se lupte pentru mediul lor. Ca să nu mai spunem nimic de organizațiile studențești care tot timpul vorbesc de 6% din PIB pentru educație, dar aproape niciodată nu țin cont de calitatea profesorilor care țin cursuri în cadrul universității.

Gazeta de Cluj a cerut încă de vineri 4 septembrie lista tuturor profesorilor asociați și cadrelor didactice asociate care au predat în cadrul UBB în cursul anului universitar 2013/2014. Surse din cadrul UBB ne-au declarat că, deși răspunsul era pregătit încă de săptămâna trecută, prorectorul responsabil cu resursele umane, Radu Catană, a “blocat” acest răspuns, înlesnind astfel accesul la informații de interes public. Amintim aici că în cadrul Legii 544/2001, privind liberal acces la informații de interes public, singurul articol care face referire la comunicarea cu mijloacele de comunicare în masă este art. 8 alineatul 5: “Informațiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masa vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore.”

 

Senatul a votat profesorii cu ștaif

Senatul UBB a mai votat săptămâna trecută câțiva profesori asociați care vor preda la cea mai mare universitate din țară. În schimb, “eternul” cercetat penal Toma Rus nu a fost aprobat de către Consiliul de Administrație sau Senat până la închiderea ediției. Cu toate acestea, el și alți profesori au fost aprobați de către consiliul profesoral al Facultății de Istorie. Culmea este că atât Toma Rus, cât și șeful Jandarmeriei Cluj, Aurel Litan, și Augusta Bora, ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Cluj, apar pe orarul departamentului Studii de Securitate din cadrul Facultății de Istorie. Departamentul este condus de către Adrian Ivan. Unele surse din cadrul UBB spun că întocmirea acestui orar ar fi ilegală. Culmea este că ofițerul Augusta Bora se folosește de statutul de “lector asociat” pentru a ajunge la Universitatea Webster din Thailanda. Suntem curioși dacă cei de la universitatea respectivă știu că acest ofițer nu a fost votată de către Senatul UBB sau de către Consiliul de Administrație. Sau mai suntem curioși dacă cei de la UBB știu că acești pseudo-profesori asociați se folosesc de cea mai importantă universitate din Transilvania ca să își dezvolte cariera academică pe nedrept.

 

Mogulul nu e profesor

Pe de altă parte, nici Cozmin Gușă nu va ține niciun curs la UBB, așa cum anunțase în cadrul unei conferințe de presă și a unei întâlniri cu studenții. Nici deputatul PSD Aurelia Cristea nu va ține vreun curs, cel puțin în primul semestrul, ea fiind doctorandă a Facultății de Istorie. Probabil deputăția îi ocupă prea mult din timp. Conform hotărârii 526 a Senatului UBB, încă 14 profesori asociați au fost primiți în familia universității.

 

Ivan nu a fost informat

“Pot să vă spun că nu am primit nimic de la consiliul de administrație în care să ne spună că nu sunt acceptați profesorii noștri. Profesorii care au fost deja la cursuri au fost avizați de consiliul facultății, de consiliul profesoral și am trimis aceste documente și la consiliul de administrație”, a declarat Adrian Ivan, șeful secției de istorie a UBB.

 

Prorectorul spune că nu-i în regulă

“Nu este în regulă. Orice cadru didactic care dorește să predea la universitate trebuie să fie validat de Senat. Îl voi informa pe domnul rector chiar luni când este un consiliu de administrație cu decanii. O să îl rog pe domnul rector pentru că dânsul este șeful instituțional să îi întrebe pe decani dacă există asemenea persoane care apar. Cum este posibil ca pe orar să apară astfel de persoane care nu sunt validate de Senat? Principiul corect este ca toate cadrele didactice să fie validate de către Senat. Doar în urma validării pot fi ținute la plata cu ora. Altfel nu se poate”, arată prorectorul Flaviu Călin Rus, responsabil de partea de comunicare.

Prorectorul Dan Lazăr a spus că el își menține declarațiile în ceea ce privește lipsa plății profesorilor care nu îndeplinesc criteriile academice ale universității. Mai mult decât atât, s-a alăturat și el demersului inițiat de către Flaviu Călin Rus și îi va sugera și rectorului să discute în cadrul Consiliului de Administrație de luni să verifice legalitatea orarelor și a listei cadrelor didactice asociate și a profesorilor asociați.

 

Dispensa ca o soluție

Surse din cadrul UBB ne-au declarat că acțiunea instituției de învățământ superior a fost începută prea târziu și că există posibilitatea ca cei din conducere să dea o dispensă prin care să dea voie profesorilor care nu au operă să predea în continuare. Dacă această acțiune ar fi începută în iunie, oficialii universității ar fi avut timp să pună în practică aceste decizi. Dacă oficialii UBB vor acceptă un profesor care nu îndeplinește criteriile academice, vor trebui să îi accepte pe toți. Vom vedea dacă oficialii UBB se vor ține de cuvânt și vor menține standardul academic la o anumită calitate.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.