După 15 ani de carieră în învățământ, Liana Pop de la colegiul „Emil Racoviță” a fost dată afară după ce a agresat un copil în sala de clasă.

Incidentul s-a întâmplat la sfârșitul anului calendaristic trecut. Directorul Constantin Corega explică: „concret, din informațiile pe care le dețin eu, într-o zi la o anumită oră de după activitatea concretă de la școală, la școala după școală, a ajuns la un conflict doamna învățătoare cu un elev și a încercat să-l oprească să vorbească. Nu este vorba de bătaie, nu e vorba de lovit de pereți. A pus mâna pe copil în încercarea de a-i închide gura. Atât. Într-o zi în care fiind într-o perioadă cu anumite probleme de sănătate nu a reușit să se autocontroleze suficient. Ținând cont de întreaga activitate pe care o desfășoară doamna profesor aici de o perioadă de vreme, analizându-se acțiunea prin discuțiile pe care comisia de anchetă le-a avut cu cei care au putut să dea informații, a rezultat că nu a fost vorba de un act violent asupra copilului ci de o manifestare momentană a profesoarei, nu în cele mai bune coordonate, motiv pentru care s-a hotărât și sancționarea sa”. E prima astfel de cercetare disciplinară în școală în ultimii 20 de ani iar învățătoarea a primit mustrare scrisă, ceea ce a atras după sine și plecarea sa din școală. Corega: „e prima în ultimii ani care a fost sancționată. De 20 de ani au mai fost astfel de sancțiuni dar nu pe același motiv, ci neîndeplinirea unor sarcini de serviciu”, a declarat directorul colegiului pentru actualdecluj.ro.


Directorul Constantin Corega

Școala a format și o comisie de disciplină care a analizat situația și a întocmit un dosar, dar Corega a refuzat să îl pună la dispoziție pentru consultare reporterului actualdecluj.ro motivând că e vorba de documente interne ale instituției.

Întrebat dacă părinții s-au plâns de relația învățătoarei cu elevii, de exemplu de alte gesturi discutabile față de aceștia, Corega neagă: „până la acest incident eu nu am avut cunoștință de plângeri ale părinților la adresa sa. Dacă au fost nemulțumiri ele nu au fost aduse la cunoștința conducerii școlii” .

Liana Pop a refuzat să-și exprime punctul de vedere cu privire la acest incident deși i s-a oferit această ocazie în mai multe rânduri. Ea rămâne fără post, după ce conducerea școlii a propus ca din patru clase paralele câte funcționează în prezent să rămână doar două iar prima dintre învățătoare care pleacă e cea sancționată. „Pentru anul următor noi am propus doar două clase de început, pregătitoare. În urma evaluărilor, a aplicării condițiilor pe care le prevede metodologia de mișcare a personalului didactic, în ordinea lor primul care afectează la noi e sancționarea. Al doilea e participarea la programe de pregătire în ultimii ani. În ordinea plecării prima e Liana Pop”, a explicat Corega.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus: „au fost niște probleme acolo. A fost o echipă de cercetare din școală dar noi la inspectorat nu avem datele, nu aveau obligația să ne comunice decât dacă ar fi contestat decizia. Ei au avut o reclamație în interiorul școlii, au stabilit o comisie și măsurile care se iau în interior. Ea (Liana Pop-n.red.) intră în restrângere de activitate, că vor avea anul viitor cu un post mai puțin. Sunt niște criterii pe baza cărora consiliul de administrație stabilește cine pleacă între care vechimea și fișa de evaluare. Ei au un post mai puțin și va intra pe mișcările de personal pe metodologie”.

Sursele actualdecluj.ro spun că Liana Pop se va transfera la colegiul George Coșbuc, dar, deocamdată, directorul neagă. „Noi nu avem posturi vacante la învățători; posturile vacante sunt publice, la predarea în limba română nu avem nici unul”, a spus acesta. Colegiul are la rândul său două clase paralele pe nivel cu predare în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here