Potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Aerului, în niciun cartier din Cluj calitatea aerului nu primește calificativul „bun”.
Cel mai nociv aer din Cluj este în cartierul Mărăști, fiind încadrat în culoarea roșie, specifică coeficientului „rău”. Nici cei care stau în zona Între Lacuri nu respiră un aer considerabil mai bun, acesta fiind „moderat” aferent culorii galbene. Aparent, cel mai sănătos aer din Cluj este în zona centrala respectiv în Mănăștur unde calitatea aerului este „acceptabilă”. Se pare că ultimele măsuri de descurajare a traficului rutier din centru, încep să dea rezultate.
Încadrarea în regimurile de evaluare din zone și aglomerări s-a realizat pe baza rezultatelor obținute în urma evaluării calității aerului la nivel național care a utilizat atât măsurări în puncte fixe, realizate cu ajutorul stațiilor de măsurare care fac parte din Rețeaua Naționala de Monitorizare a Calității Aerului. În vederea încadrării în aceste categorii s-a ținut cont de: dioxid de sulf, dioxid de azot, plumb, benzen, monoxid de carbon precum și de alte gaze.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane
Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an. Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii și ale dezvoltării fetale și altele).Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de acești doi poluanți în 1.000 de orașe europene. Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.
Topul cartierelor din Cluj-Napoca în funcție de calitatea aerului