Toma Rus

Afacerea cu bizoni de la Recea Cristur a ”născut” imobiliare. Este vorba de un imobil de 9 etaje, edificat în zona Soporului din Cluj Napoca, afacerea BT Development Soporului SRL. În acest business acționari sunt Stern, un dezvoltator imobiliar din Germania, și BT FARMING & AGRICULTURE SRL, afacerea clujeană în care ”gravitează” deopotrivă, fiul unuia dintre ștabii care au fondat Banca Transilvania, un broker austriac și Toma Rus, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj și fost secretar de stat la MAI.

Firma BT DEVELOPMENT SOPORULUI SRL a edificat un bloc de etaje și 120 de apartamente în zona străzii Soporului, lângă Baza Sportivă din Gheorgheni.

Afacerea a pornit în 2014, când soții Cornelia Anca și Marin Virgil Moldovan au obținut, pe persoană fizică, autorizația de construire a blocului de pe Soporului nr 5. Cei doi soți, potrivit unor surse judiciare, sunt implicați într-o altă afacere cu iz penal, instrumentată de procurorii clujeni. Astfel, soții Moldovan, în calitate de proprietari a terenului, obțin o autorizație de construcție pentru un bloc de 9 etaje cu 120 de apartamente. Din documentația supusă autorizării și întocmită de Tektum Arhitectură&Artă, investitorul proiectului rezidențial este societatea BT Development Soporului SRL din Recea Cristur.

BT Development Soporului, firmă înființată în 2014, este administrată de ELENDER RALF PETER (cetățean austriac) iar acționari sunt BT FARMING & AGRICULTURE și firma nemțească STERN IMMOBILIEN AG (majoritar).

În cei cinci ani de activitate, firma controlată de compania germană Stern a declarat doar pentru anul 2017 o cifră de afaceri cu o valoare de 140.000 de lei. În rest, BT Development Soporului a înregistrat doar pierderi.

Libra Bank a depus o plângere penală împotriva lui Jeican

Pe ultimii ani (2016 și 2017) declarați la Ministerul Finanțelor,  BT FARMING & AGRICULTURE SRL nu a declarat nicio cifră de afaceri și pierderi de de 1,7 și, respectiv, 1,8 milioane de lei, precum și patru angajați. Societatea este administrată de KARNER RUDOLF, iar singurul acționar este compania germană BT CORPORATE FINANCE AG.

Potrivit unei decizii publicate anul trecut în Monitorul Oficial, structura acționariatului la BT Development Soporului era compusă din ”- STERN IMMOBILIEN AG – 3.082 părți sociale a cate 10 lei fiecare, reprezentând 67% din capitalul social;

– BT FARMING & AGRICULTURE – S.R.L. – 1.518 parti sociale a cate 10 lei fiecare, reprezentand 33% din capitalul social. Participarea la beneficii si pierderi va fi urmatoarea:

– STERN IMMOBILIEN AG – 67% – BT FARMING & AGRICULTURE – S.R.L. -33% Articolul 2 Pentru aducerea la indeplinire a prezentei Hotarari se imputerniceste dl Jeican Constantin Alin”.

Alin Jeican

Afacerea imobiliară a fost finanțată printr-un credit contractat de la Libra Internet Bank, valoarea lui fiind de peste 30 de milioane de lei.

Legat de contractarea creditului, reprezentanții Libra au făcut și o plângere penală împotriva lui Jeican și a dezvoltatorului german Stern pentru înșelăciune, dar procurorii dejeni nu au trimis dosarul în judecată.

”Admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej. În baza art.318 alin.(15) Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei din data de 19.12.2017, emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej în dosarul nr.852/P/2017 şi confirmă renunţarea la urmărirea penală privind infracţiunea de înşelăciune, prev. de art.244 alin.(1) Cod penal, persoană vătămată fiind Libra Internet Bank, iar intimat Jeican Constantin Alin.În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică azi, 22.01.2018. Judecător de cameră preliminară”, arată soluția pe scurt a instanței.

Vânătoarea la Recea Cristur te poate băga în faliment

Principala afacere care este gestionată de Alin Jeican este un fond privat de vânătoare la Recea Cristur, administrat prin intermediul firmei BT Wild Ranch. În pofida faptului că prețurile pentru vânătoarea animalelor sunt destul de consistente, firma are probleme financiare. În 2017 nu a fost declarată nicio cifră de afaceri, dar a înregistrat pierderi consistente încă de la înființare. În același timp, pentru vânarea unui bizon se percepe o taxă de aproximativ 10.000 de euro, iar un cerb împușcat ajunge la peste 36.000 de euro! Vânătorile sunt organizate de Ovidiu Bârgău, consultantul silvic care îi organizează vânătorile lui Ion Țiriac pe domeniul de la Balc.

Societatea este administrată de Jeican și de unul dintre partenerii lui, BOLDIZSAR PETER. Firma este controlată de BT CORPORATE FINANCE AG (firmă din Germania) care i-ar aparține lui KARNER RUDOLF, cetățean austriac.

În urmă cu câțiva ani el a fost surprins de polițiștii IPJ Cluj la braconaj. Cu toate acestea, austriacul a fost ”albit” de acuzațiile penale de către procurorii Parchetului Dej, pentru că aceștia nu au putut dovedi fapta. Mai precis, nu s-a putut dovedi unde a fost surprins exact Karner Rudolf, deși mai mulți polițiști de la IPJ Cluj au participat la flagrant.

Alin Jeican are la activ o condamnare cu suspendare

Alin Jeican a fost condamnat penal cu suspendare în dosarul 1176/177/2014 care s-a aflat pe rolul Judecătoriei Aleșd.

Firma bihoreană Villa Tirol, care avea un obiect de activitate similar cu cel pe care îl derulează BT Wild Ranch i-a făcut o plângere penală lui Jeican, acuzându-l că a luat bani din conturile societăţii.

“Societatea Villa Tirol nu deţine nici un contract cu aceste entităţi (este vorba de o serie de firme administrate sau deţinute de alin Jeican, n.red.) şi nici nu s-au facturat servicii ce urmează a fi prestate de către aceştia, nu are nici o relaţie contractuală cu acestea şi nici nu poate solicita efectuarea unor eventuale servicii pe care, de altfel, nu le-a contractat şi care nu pot avea vreo legătură cu obiectul de activitate a societăţii Villa Tirol. Având în vedere că, cardul Visa cu care au fost achitate toate aceste sume a fost emis la solicitarea lui Jeican Constantin Alin, dânsului fiindu-i predat de către bancă cardul, nu se poate concluziona decât faptul că şi aceste sume au fost sustrase din conturile societăţii după o metodă tipică de spălare de bani – achiziţionarea de jetoane cu valoare nominală, achitarea acestora din conturile subscrisei, urmată de încasarea jetoanelor, cu consecinţa obţinerii banilor lichizi prin prejudiciere”, arată plângerea depusă la un parchet bihorean.

Toma Rus spălat de acuzațiile ANI

Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost subsecretar de stat, este acum director general al afacerii cu bizonii. În privința lui Rus, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la un posibil fals în declaraţii, aparţinând fostului subsecretar de stat de la Interne, clujeanul Toma Rus. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru efectuarea acestor cercetări, după ce, în februarie anul trecut, Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat, la rândul său, Agenţia, cu privire la posibila nerespectare de către Toma Rus a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În final, Toma Rus a fost găsit nevinovat de toate acuzaţiile care i s-au adus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.