În urma unui proces deschis de magistratul Camelia Bogdan împotriva CSM, ÎCCJ Inspecția Judiciară și șeful instituției Lucian Netejoru completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curți a fost desființat. Decizia nu este definitivă, însă dacă sentința va rămâne în vigoare, pentru persoanele condamnate anul acesta procesul s-ar relua din faza apel. În contrapartidă, și procurorii vor putea contesta achitărilor emise de acest complet al ÎCCJ.

Anul acesta, judecătorul Camelia Bogdan a deschis un proces la Curtea de Apel București împotriva CSM, ÎCCJ Inspecția Judiciară și șeful instituției Lucian Netejoru. Pe fond, instanța a emis o decizie la mijlocul acestei săptămâni din cadrul căruia reiese faptul că va trebui desființat completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curți.

”Respinge ca neîntemeiată excepția lipsei de interes invocată de paratul CSM. Admite acțiunea reclamantei Bogdan Camelia. Admite în parte acțiunea conexă formulată de reclamantul Goga Octavian. Anulează Hot. nr. 1535/2018 a CSM-Secția pentru judecători și Hotărârile nr. 179/2018 și nr. 2/2019 ale Colegiului de conducere al ICCJ. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta Goga Octavian de suspendare a executării actelor administrative contestate. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare pe capătul de cerere privind suspendarea executării și în termen de 15 zile în ceea ce privește anularea hotărârii contestate. Cererea de recurs se depune la CAB. Pronuntata in sed. pb. azi, 02.10.2019, cu aplicarea art. 396 alin. 2 Cpc”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Una caldă pentru Dragnea, alta rece pentru Tăriceanu

Actele administrative anulate de instanță sunt Hotărârea CSM prin care s-au stabilit „efectele Deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României în ceea ce priveşte completele de 5 judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2019”, „Hotărârea Colegiului de conducere nr. 2 din 3 ianuarie 2019 – aprobarea compunerii completelor de 5 judecători pentru anul 2019” şi „Hotărârea Colegiului de conducere nr.179 din 20 decembrie 2018 -măsuri pentru organizarea tragerii la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru anul 2019”.

Interesant este faptul că decizia Curții de Apel București vine în completarea unei alte decizii emise de Curtea Constituțională care prevede completele de cinci judecători. Potrivit deciziei CCR, s-a stabilit că Înalta Curte a desemnat nelegal completele de cinci judecători și nu a respectat legea privitor la constituirea completelor respective.

Dacă decizia desființării completelor de cinci judecători va rămâne în vigoare, Liviu Dragnea ar putea cere rejudecarea procesului din stadiul de apel, iar condamnarea lui ar putea fi anulată. În același timp. Procurorii ar putea cere anularea achitării emise de ÎCCJ în privința lui Călin Popescu Tăriceanu.

Pe cine țintește Camelia Bogdan

Demersurile din justiție inițiate de Camelia Bogdan îl vizează în mod direct și pe șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru. Ea a făcut o plângere penală pentru faptul că Netejoru nu a declarat că face parte din rândul masonilor. Inițial, dosarul de cercetare s-a deschis la DNA Constanța și a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodea însă, intempestiv, structura centrală a DNA a preluat dosarul respectiv și l-a atribuit lui Remus Budăi. La rândul lui, Budăi este acuzat că a încercat să îl scape pe șeful Inspecției Judiciare de apartenența la Loja Masonică din România. Netejoru împreună cu judecătorul ÎCCJ Ionuț Matei fac parte din masonerie, ”nașul” lui fiind generalul Adrian Ciocârlan, director adjunct al SRI. Netejoru și Matei fac parte din loja masonică SF 98 Sfântu Gheorghe.

Lucian Netejoru

Completele de 5 judecători în materie penală:

-judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei,

-judecă recursurile în casaţie împotriva hotărârilor pronunţate în apel de completele de 5 judecători după admiterea în principiu,

-soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei,

-soluţionează cauzele în materie disciplinară potrivit legii şi alte cauze date în competenţa lor prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.