Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, 18 octombrie, propunerea legislativă privind reducerea risipei alimentare, în calitate de for decizional, care prevede vânzarea la preț redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, și impune sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru agenții economici care încalcă prevederile respectivei legi.

Astfel, marile magazine vor fi obligate să doneze produsele alimentare al căror termen de garanţie se apropie de expirare. Practic, legea îşi propune să limiteze risipa de alimente şi, în acelaşi timp, să dea o mână de ajutor celor care au dificultăţi în asigurarea hranei. Produsele vor fi donate spitalelor, orfelinatelor și caminelor de bătrâni.

Legea se aplică magazinelor cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi şi va intra în vigoare la şase luni după publicarea în Monitorul Oficial. În acest moment, produsele care expiră în magazine sunt distruse. Producătorii din industria alimentară ameninţă că noua reglementare va creşte preţurile produselor din magazine.

”Marile magazine, în loc să vândă în ultimele zile, poate să reducă preţurile la 50%, 30%, 20%, vor trebui să le dea pur şi simplu. Este o pierdere faţă de ceea ce era până acum. Trebuie să fim realişti că orice pierde o afacere cumva se va reflecta în costuri şi deci în preţuri”, a afirmat Mihai Vișan, director executiv Romalimenta

Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii  risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here