Indiferent ca ai din start aptitudinile care fac din tine soferul desavarsit sau ca ajungi sa dai examen pentru carnet mai mult de nevoie, nu intotdeauna esti pregatit 100% sa faci fata tuturor provocarilor din trafic.
E bine sa fii sigur pe tine la volan, insa statisticile arata ca accidentele pot fi provocate de catre oricine, indiferent de experienta si varsta, mai ales ca un anumit numar al incidentelor din trafic pare sa fie produs inclusiv din vina celor cu peste 20 de ani de experienta la condus.
Daca vrei sa ai o masura de siguranta, mai mult psihologica, vei opta pentru achizitia camerei video auto, care sa inregistreze macar in bucla toate evenimentele de pe carosabil si de pe marginile soselei, atunci cand alegi un dispozitiv cu un ungi de filmare generos. Daca vrei mai multe clarificari pe aceasta tema, iti raspundem, pe scurt, la cele mai frecvent intalnite intrebari in legatura cu aceste device-uri.
Am vreo garantie in instanta?
Raspunsul scurt ar fi “Nu”, deoarece inregistrarile facute cu aparate neomologate, respectiv cu o camera video pentru masina, nu pot fi lipsite de suspiciunea trucarii imaginilor preluate. Bineinteles, o expertiza ar putea demonstra veridicitatea imaginilor si fiecare proces poate fi diferit, inclusiv modul in care sunt admise probele.
In plus, iti recomandam sa citesti legea 667 pe 2001, pentru a cunoaste prevederile referitoare la datele cu caracter personal – nu poti filma chiar pe oricine si oricum, publicandu-i date personale, mai ales fara acordul persoanei vizate.
Mai are rost sa imi cumpar o astfel de camera?
Iarasi, raspunsul rapid si categoric este “Da”. Nu orice incident in trafic se soldeaza cu un proces, intrucat, de cele mai multe ori, soferii implicati vor ajunge la o intelegere amiabila in privinta daunelor.
Asadar, pana ajung echipajele de politie la fata locului sau in cazul unor accidente minore, e recomandat sa ai in masina o camera care sa fi inregistrat tot evenimentul, pentru a putea discuta, pe baza clipului, toate detaliile cu celalalt automobilist.
Sa cumpar un model simplu sau dublu?
Aici raspunsul ar fi “Da si nu.”, depinde de ce buget esti dispus sa cheltui. Modelele care preiau imagini si in partea din spate a masinii sunt ceva mai costisitoare, insa iti vor fi un ajutor de nadejde cand nu prea esti sigur pe parcarile facute sau cand folosesti marsarierul.
Ce functii ma ajuta ca sofer?
Optiunile din comert sunt nenumarate, iar cele de baza trebuie sa includa filmare la rezolutie HD, unghi larg, de peste 120 de grade, filmare pe timp de noapte si activare pe baza senzorului de soc. Inregistrarea in bucla este o optiune indispensabila, mai ales pentru eliberarea periodica a memoriei dispozitivului.
Daca mizezi pe modele cu GPS, e important sa stii ca acestea nu incorporeaza vreun sistem de navigare GPS, ci includ doar optiuni care te ajuta sa cunosti coordonatele geografice ale vehiculului si, cel mult, viteza cu care se deplaseaza.
Cat investesc intr-un astfel de dispozitiv?
Atata timp cat iti ofera functiile de baza si pe cele asupra carora ai pretentii clare, investitia merita a fi facuta. Cel mai bun sfat ar fi sa citesti cu atentie recenziile utilizatorilor, sa cauti clipuri pe YouTube cu modelul de camera pe care vrei sa il cumperi si sa te interesezi de garantia si de conditiile de service oferite de catre furnizor.
Poate ca cel mai important la acest capitol ar fi sa nu cumperi cel mai ieftin model posibil. Ca in cazul oricarui gadget – materialele si constructia de calitate se vor traduce printr-un cost pe masura.