Campania electorală a început de mai bine de două săptămâni, dar în municipiul Cluj – Napoca aceasta nu se face simţită mai deloc.
Numele mari ale politicii locale au decis să părăsească oraşul pentru a se retrage în colegii uninominale din judeţ.

Campania electorală a început din 30 noiembrie, dar oare câţi dintre noi conştientizează acest lucru?! Comparativ cu alegerile locale, care au avut loc în vară, şi care au făcut mare vâlvă în mai toate oraşele ţării, alegerile pentru Parlamentul României, cel puţin la nivelul oraşului Cluj – Napoca, abia dacă se fac observate. Nici corturile din centrul oraşului din care, la începutul verii, te asaltau – la propriu – voluntarii cu pixuri, brichete, umbrele, căni, găleţi şi câte şi mai câte găselniţe pe post de pomană electorală nu mai au acelaşi entuziasm. Muzica a încetat să mai cânte, voluntarii nu mai împart mici atentii, iar unele dintre corturi sunt de-a dreptul goale, animate doar de afişele din care ne zâmbesc sugestiv candidaţii clujeni la Parlamentul României. Afişierele împrăştiate prin tot oraşul ne dezvăluie candidaţi anonimi, numele importante din politica locală alegând să se retragă în colegii de la marginea judeţului, unde, cred ei, ar avea un succes mai mare. Astfel, în colegiile de senatori din municipiul Cluj – Napoca candidează din partea PNL – Aurel Neţin şi Lucia Morariu, din partea PD-L – Mihail Hărdău şi Şerban Rădulescu, din partea PSD – Constantin Corega şi Decebal Manole Bogdar, iar UDMR-ul este reprezentat de Peter Kovacs Eckstein şi Molnos Lajos. Numele potitice cu o rezonanţă mai mare, cum ar fi Marius Nicoară (PNL), Vasile Puşcaş (PSD), Mircea Puşcă (PNL) sau Tudor Ştefănie (PD-L) au ales să candideze în colegiile senatoriale trei şi patru, respectiv Dej-Gherla-Câmpia Turzii şi Turda-zona de munte-Huedin. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la categoria deputaţi. În cele patru colegii uninominale din Cluj Napoca întâlnim numeroşi anonimi aruncaţi în lupta electorală a partidelor politice. Singurii care se diferenţiază din această categorie sunt Mircia Giurgiu (PD-L), care candidează în colegiul numărul unu, Daniel Buda (PDL), în colegiul numărul doi şi Ioan Petran (PNL) din colegiul trei. Figurile politice cunoscute – Horea Uioreanu (PNL), Vasile Soporan (PSD) – probabil alertaţi de rezultatele de la alegerile locale, unde PD-L a câştigat detaşat, au decis să se retragă în colegiile uninominale din Gherla şi Câmpia Turzii, unde, în opinia lor, ar avea sorţi de izbândă.

“Campania electorală a PSD se desfăşoară conform programului şi a resurselor existente. Celelalte partide politice îşi dovedesc opulenţa, dovedesc faptul că în locul ideilor sau dezbaterilor pun în faţă afişele. Nu cred că în această manieră vor oferi o soluţie reală pentru România aflată în criză.  Nu au capacitatea de a susţine un program”, a explicat Vasile Soporan.

“Campania electorală de acum este puţin diferită de cea din vară, un lucru cât se poate de normal pentru că şi sistemul de vot s-a schimbat. Fiecare partid are un mesaj naţional, dar şi local. Ce pot spune că s-a schimbat este faptul că nu mai vedem portocaliu în tot oraşul. Celelalte partide se concentrează mai mult pe emisiunile de la TV în care îşi fac publicitate decât pe întâlnirile cu cetăţenii. Noi nu avem bani pentru a face acest lucru, însă am compensate prin întâlnirile dese cu cetăţenii. Este ca şi la locale din acest punct de vedere. Ne aşteptăm să câştigăm alegerile”, a declarat Remus Lăpuşan.

“Campania electorală de acum este, probabil, diferită, dar nu atipică. Acum ne focalizăm mai mult pe campania door-to-door şi mai puţin pe media. În opinia noastră aceasta este o reţetă de succes: mai puţin vizibilă pe mass media, dar de zece ori mai concentrată. Îmi doresc, ca şi la alegerile din vară, să câştigăm detaşat”, a declarat Daniel Buda.

Adina Fartuşnic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.