În plina campanie electorala, apriga lupta a candidatilor a ajuns chiar si în biserica, doar parintele este cea mai de încredere persoana din comunitate. În ciuda faptului ca biserica condamna favorizarea unor persoane, cu atât mai mult interventia în campania candidatilor, preotul Simion Negrusa din satul bistritean Visuia face campanie electorala actualului primar PD-L, Flaviu Moldovan.

Cu crucea într-o mâna si cu afisul electoral în cealalta, parintele Simion Negrusa merge din casa-n casa încercând sa convinga satenii sa-l voteze si a treia oara pe primar, iar pe cei pe care nu-i gaseste acasa îi cauta…la birt. Cum pacatul nu este suficient de mare, acesta îsi continua campania si la locul de munca, unde dupa spovedanie, pe lânga obisnuitele canoane mai adauga o ruga pentru un nou mandat al primarului portocaliu.

Da Doamne un vot!

În anevoioasa cursa pentru un fotoliu de primar, candidatul PD-L al comunei Micestii de Câmpie, Flaviu Moldovan, si-a gasit un sprijin pe cinste. Preotul satului! Puterea de convingere si credibilitatea pe care acesta le are în ochii sutelor de enoriasi, ajuta cu siguranta la obtinerea voturilor necesare pentru un nou mandat. Preotul îsi face “datoria” ca la carte, merge din casa în casa, unde pe lânga sfatul de a vota candidatul PD-L, împarte si materiale electorale. Însa “ajutorul” oferit primarului nu se rezuma la atât. Dupa spovedanie, pe lânga obisnuitele zece Tatal Nostru si cinci Ave Maria, acesta mai trece si o ruga pentru înca un mandat al primarului Flaviu Moldovan.

Un protopopiat relaxat

Biserica devine din ce în ce mai permisiva, fapt confirmat de faptul ca Sfântul Sinod a decis ca preotii pot candida ca independenti pentru functiile de consilieri locali, însa nu au voie sa faca politica pentru nici un partid. Însa, de la a candida ca independent pentru un fotoliu de consilier, postura din care sa îti ajuti semenii, pâna la a face campanie pentru un anumit partid este cale lunga. Sesizat în legatura cu isprava preotului Negrusa, preotul protopop Alexandru Vidican nu se arata foarte îngrijorat. “Nu stiam de acest caz. Daca este adevarat, nu este bine, nu este corect. Canoanele prevad îndreptare pentru pacate. Biserica trebuie sa fie impartiala, nu poate favoriza. Avem si noi rânduielile noastre”, a declarat parintele protopop. În ceea ce priveste sanctiunea pentru preotul care încalca legile bisericesti protopopul nu este deloc drastic: “Primul contact o sa îl am chiar eu cu el si o sa-l întreb despre cele sesizate. Am sa-i spun ca trebuie sa fie al tuturor”. Întrebarea este cum va lua legatura protopopul cu preotul portocaliu, din moment ce acesta si-a suspendat abonamentul telefonului fix, iar un numar de mobil nu a lasat la protopopiat. Doar cu o vizita la fata locului eventual. Într-un final, secretara Protopopiatului Bistrita ne lumineaza: “Daca are telefonul suspendat si nu ne-a lasat un numar de mobil nu mai luam legatura cu el”. Asa ca Dumnezeu cu mila…

Politica divina

Din pacate cazul de la Visuia nu este unul unic. În multe locuri din tara preotii calca strâmb în aceasta perioada a campaniei electorale, implicându-se din ce în ce mai mult în politica.

În ciuda faptului ca Sfântul Sinod a transmis un apel catre liderii partidelor politice din România sa nu permita recrutarea de membri din rândurile clerului si nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si însemnelor bisericesti închide ochii în fata tentatiei politicului, pâna la ora actuala nu a luat nicio masura împotriva preotilor care încalca legile bisericesti si fac campanie electorala. Ba mai mult, Sfântul Sinod ne asigura ca Biserica îsi va pastra echidistanta fata de partide si va continua sa se implice în politica generala a tarii, contribuind, prin mijloace specifice la apararea democratiei, a libertatii, a credintei în Dumnezeu, a independentei si integritatii patriei. Totusi cazurile în care preotul este implicat politic sunt pe zi ce trece tot mai multe. Un preot din Moldova a postat la intrarea în mai multe cârciumi afise prin care anunta ca ofera sustinere electorala candidatilor la primarie, bineînteles cu ceva beneficii si pentru el. Mai exact o casa parohiala. Un alt preot din Cluj-Napoca tine predici politice enoriasilor fara nicio retinere. Nu putini sunt preotii care dupa obisnuita slujba de duminica, mai tin o prelegere politica înainte ca enoriasii sa paraseasca biserica, în care scot în evidenta candidatul ideal pentru functia de primar. Din pacate, Biserica Ortodoxa Româna închide în continuare ochii la neregulile savârsite de preotii care par a nu întelege ca biserica nu este o tribuna politica.

Politica si Biserica

Întrebat cum vede acum problematica implicarii Bisericii în politica, parintele Teofil spunea: “în primul rând, aici se mai pune o problema. Ce întelegem prin Biserica? Daca prin Biserica întelegem toti credinciosii Bisericii noastre, în cazul acesta nu poti sa zici ca Biserica nu se implica în politica, pentru ca credinciosii se implica în politica, nu? Într-un fel, eu as zice ca, dat fiind faptul ca oamenii care se angajeaza în politica sunt totusi credinciosii Bisericii – în masura în care sunt sau mai sunt –, Biserica însasi e reprezentata în politica. Numai ca astia politici mai si mint”.

În urma cu patru ani când Biserica a interzis preotilor sa faca parte din partide politice, acestia au fost nevoiti sa aleaga între politica si Biserica. În judetul nostru au fost numeroase cazuri în care preotul facea parte si dintr-un partid politic, iar în urma deciziei Bisericii au fost nevoiti sa aleaga. Un exemplu concret poate fi Ioan Aurel Rus, deputatul PRM, care s-a lepadat de cele sfinte si a ramas în politica. Pe de alta parte, fostul consilier judetean din partea Partidului Democrat, parintele Ioan Dâmbu, a renuntat la cariera politica ramânând la cele sfinte. Acesta este parinte protopop în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului. De asemenea, preotul nasaudean Ioan Tomi a facut parte din Consiliul local Nasaud din partea PSD, însa si el a renuntat în cele din urma la politica.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.