Corpul tau munceste in fiecare zi – inima chiar nu are vreo secunda de pauza – de aceea ar trebui sa ai grija de el mereu. Cu kinetoterapie si fizioterapie, sanatos fiind, ai putea sa previi unele complicatii viitoare. Iar ca “posesor” al unei afectiuni in zona osteoarticulara, neurologica, musculo-ligamentara, etc, poti trata si combate durerea, urmarile imobilizarii, aparitia sechelelor.

Mici secrete ale acestor doua metode sunt dezvaluite de raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre fizioterapie si kinetoterapie:

Cand sunt indicate?

Kinetoterapia sau terapia prin miscare, gimnastica medicala, este recomandata inca din primele zile de viata pana la varste foarte inaintate.

·         Daca esti in cea mai buna stare de sanatate, te ajuta sa o mentii;

·         Daca doresti sa faci mai mult sport, afli care iti este mai potrivit si cum il poti practica fara suprasolicitari sau accidente;

·         Pentru bebe sau copil pana la varste mari, kinetoterapia ajuta la dezvoltarea armonioasa, rezistenta fizica, imunitate, stare generala excelenta plus dezvoltare mentala si generala mai buna;

·         Pentru varstnic sunt recomandate exercitii de echilibru si mers, plus sfaturi de ergoterapie, in afara programelor de recuperare pentru problemele specifice varstei.

In programele de terapie, exercitiile de kinetoterapie sunt intotdeauna adaptate pe criterii de varsta, stare generala, starea de boala prezenta, afectiuni asociate, stil de viata si tip de activitate.

Fizioterapia sau terapia cu mijloace fizice (curent electric, camp magnetic, laser, diferente de temperatura, presiune) are efecte de reducere a durerii, stimularea circulatiei, refacerea tesuturilor si regenerare.

Intensitatile procedurilor, numarul de sedinte, succesiunea procedurilor este gandita de specialistul fizioterapeut in functie de intensitatea durerii, de statusul zonei de corp afectata si starea generala a organismului. Oricine isi doreste ca in cateva sedinte sa se reduca foarte mult durerea (pana la disparitie de multe ori), asa cum se intampla cu aparatul cu unde soc (Shockwave) sau cu terapia TECAR.

Cu ce se ocupa fizioterapeutii?

Specialistii fizioterapeuti au absolvit facultatea si masterul de specialitate, si, cu experienta si cunostintele acumulate in cursuri si workshop-uri, sunt alaturi de tine la cabinet, parte activa a echipei de recuperare ce include medicul de familie, medicul specialist (ortoped, neurolog, pediatru, pneumolog, reumatolog, etc) precum si familia pacientului.

Rolul lor este esential in recuperarea sanatatii, mobilizarii si flexibilitatii, a starii de activitate a organismului pacientului afectat de un traumatism, boala, dizabilitate sau durere. Iata cateva situatii:

–          Leziune sau durere brusca de articulatii, muschi, oase, coloana vertebrala – consecinta unor miscari gresite, traumatisme, ridicarea de greutati, sport efectuat fara echipament adecvat si incalzire;

–          Dureri, contracturi determinate de pozitia gresita si prelungita la birou sau de la condus multe ore in sir;

–          Recuperare si reabilitare dupa spitalizare, interventii chirurgicale, imobilizare la pat, afectiuni neurologice, Parkinson;

–          Afectiuni musculo-scheletale cronice – artrita, osteoporoza, artroze;

–          Dorinta de a creste mult performantele sportive;

–          Dizabilitati si sechele sau deficiente care afecteaza mobilitatea sau actiunea musculara;

–          Obezitate, deformari ale mersului;

–          Dezechilibru sau vertij.

In egala masura, ii gasesti la cand ti-ai propus sa iti imbunatatesti conditia fizica sau flexibilitatea – Pilates, tehnici de stretching, exercitii personalizate.

Cum ajungi si ce se intampla la cabinetul de fizioterapie?

Cu recomandarea te programezi la cabinetul de fizioterapie, de preferat unul cat mai aproape de casa, cu dotari ultra-moderne, capabil sa ofere in acelasi loc toate serviciile de care ai nevoie. Iti sunt utile si modalitati sa te poti informa mai mult despre cabinet – site propriu, pagina de Facebook, Instagram, asa cum este Fiziolife Medica.

La cabinet, specialistul fizioterapeut iti face o evaluare a mobilitatii si integritatii aparatului osteo-musculo-articular. Pe baza informatiilor obtinute si a celor redate de tine in legatura cu ce simti si ce s-a intamplat pregateste un plan de terapie adecvat situatiei.

·         De exemplu, un program pentru gonartroză cu primele semne aparute la varsta de 40-45 de ani, cuprinde proceduri de fizioterapie si kinetoterapie putin diferite de cel al unei persoane varstnice, cu afectiunea mai veche, care are nevoie si de corectarea mersului si echilibrului astfel incat sa il mentina cat mai putin dependent de ajutorul altor persoane.

·         Durerile din spondiloza cervicala la varste peste 50 de ani seamana si cu cele ale unei persoane tinere dar care lucreaza mult la birou, sezand in pozitii gresite ore in sir. Parti din schema de kinetoterapie si fizioterapie sunt aceleasi, dar se particularizeaza pe fiecare patologie si pe varste. Se poate tine apoi legatura usor in continuare cu specialistul prin kinetoterapie online, dupa ce trece puseul acut.

Chiar, cand apelezi la kinetoterapia online?

Practic, oricand, dar frecvent cand locul de munca este departe de cabinet si programul nu intotdeauna se temina “la fix”. E important sa nu pierzi sedinta care aduce cu ea atat de mult dorita reducere a durerii si a contracturilor musculare si cursivitate in tratament.

Astfel, la Fiziolife Medica kinetoterapia online a fost parte din serviciile oferite pacientilor inca de acum cativa ani. Pandemia cu coronavirus a creat conditii sa fie si mai cunoscuta aceasta metoda. O recomandam pentru cand nu poti ajunge cabinet (poate esti, temporar, in alta localitate din tara sau Europa) si nu trebuie sa intrerupi un tratament inceput deja, sau cand o situatie acuta impiedica deplasarea – lombalgii, sciatica, entorse, etc.

Kinetoterapia online iti permite lucrezi exercitiile acasa, supravegheat, in sedinta 1 la 1 cu fizioterapeutul. Tot ce iti trebuie este un telefon smart sau tableta/laptop. Te conectezi cu specialistul fizioterapeut prin WhatsApp, Zoom, Skype si sedinta de kinetoterapie poate decurge fara probleme.

Rezultatele bune apar fara intarziere daca nu faci pauza, recuperarea este mai rapida – exact ce ne dorim, ca terapeuti, pentru toti pacientii nostri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.