Joia aceasta numai ce a fost anunțat cel de-al 12 deces cauzat în urma incendiului de la spitalul de urgențe din Piatra Neamț. În contextul actual al României, o astfel de tragedie a fost întâmpinată cu discursuri populiste, politizată până peste măsură din cauza campaniei electorale și tergiversată pe la toate publicații media. Gazeta de Cluj vine cu analiză la rece a fenomenului precum și cu opinia managerului Spitalului Clinic de Urgență Cluj-Napoca. 

În timpul incendiului produs sâmbătă la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț au murit 10 persoane, pacienți intubați, bolnavi de Covid 19. Unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți a suferit numeroase arsuri și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia.

Procurorii spun că au fost dispuse expertize și constatări asupra aparaturii medicale ridicate, pentru verificarea ipotezei izbucnirii incendiului ca urmare a funcționării defectuoase a acestora, iar obiectele ridicate în vederea obținerii unei expertize au fost transmise instituțiilor abilitate și desemnate pentru efectuarea expertizelor și constatărilor.

De asemenea, a continuat activitatea de identificare a victimelor și au fost audiați noi martori.

În România totul poate deveni politică 

Vizibil afectați, exclusiv din punct de vedere electoral, de această tragedie, președintele, prim-ministrul și mai mulți foști și viitori parlamentari au ieșit la rampă pentru a arunca cu noroi. Bătălia declarațiilor s-a dus între vină și responsabilitate.

Președintele Iohannis a ales să prindă țapul ispășitor de coarne și să strige sus și tare pe toate televiziune naționale că PSD este cel care a produs o astfel de tragedie. Lipsa de competență, corupția care se extinde până și în sistemul de sănătate și care pun joc viețile oamenilor este, din punctul de vedere al președintelui Iohannis, cauzată exclusiv de PSD. Genul acesta de discurs populist, dat la numai 2 săptămâni de la comemorarea victimelor incendiului de la Colectiv, arată cu adevărat fața lui Iohannis dinainte de alegeri. Personajul conciliator care a încercat să guverneze alături de o majoritate ostilă și o opoziție dezbinată în ultimii 4 ani s-a transformat pe nesimțite într-un rechin politic, ce vrea să oprească cu orice preț erodarea partidului său. Învinuitul în cauză a fost președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, în subordinea căruia sunt se află spitalele

Acesta, a venit în replică să ne arate cum că majoritatea echipamentelor de la ATI erau noi iar toate saloanele de pe cele două etaje au avizele la zi. Despre cât de veridice au fost controalele și în ce bază s-au dat acele avize vom afla din partea procurorilor de caz. 

Ceea ce uită să menționeze domnu Iohannis și restul liberalilor este că și ei sunt la guvernare de un an de zile cu un Președinte în funcție de aproape 6 ani. Contextul în care sănătatea să reprezinte o prioritate pentru actuala guvernare nu putea fi apăsător, dat fiind faptul că deja condițiile erau de cea mai joasă speță. Lipsa de asumare de care au dat dovadă majoritatea figurilor liberale denotă lipsa de respect față de victimele incendiului și tupeul cu care-și permit să arunce vina. 

La PSD e responsabilitate, dar nu a lor. 

Partidul Social Democrat, simțindu-se cu musca pe căciulă, a ținut să fie mai reținut în acuzații și a încercat să nu împartă vina. Medicul Alexandru Rafila, un personaj vizibil în ultima perioadă din cauza pandemiei de coronavirus a declarat la mai multe televiziuni că infrastructura invechită și spitalele nepregătite ar fi cumva o vină colectivă, la care am contribuit cu toții de-alungul anilor. Deși primul pe lista PSD București pentru un loc în parlament, Rafila pare în continuare reținut în a se juca cu declarații politicianiște de tipul PSD.

“ Infrastructura este învechită, chiar dacă aducem echipamente moderne, spitalele nu sunt pregătite pentru că instalațiile electrice sunt suprasolicitate de echipamentele care sunt proiectate pentru alte clădiri. Suntem într-o situație dificilă pentru că oxigenul în această perioadă este esențial. Cred că lucrul cel mai important acum este ca tot ce se întâmplă în sistemul de sănătate este să evităm apariția unor noi astfel de episoade. Sunt foarte îngrijorat ca acest lucru să se repete, nu neapărat ca incendiu, nu știu cum, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabilii, nu putem la televizor să facem astfel de dezbateri, să stabilim vinovații (…) Să nu confundăm aprobarea unui spital de către DSP, care nu are capacitatea să verifice un spital și gradul de siguranță pentru pacienți, nu au nici ca obiect de activitate așa ceva. Există ISU și niște clădiri ale căror instalații ar trebui refăcute, dar acest lucru nu se poate face peste noapte. Apoi, suspendarea activității iar nu se poate, pentru că e dreptul oamenilor să fie îngrijiți. Aștept să vedem rezultatele anchetei penale. Declarațiile autorităților sunt cam multe. Trebuie să fim mai reținuți și să nu politizăm această tragedie. Se politizează din toate părțile, trebuie să fim mai reținuți (…) Și atunci când spitalele erau în subordinea Ministerului Sănătății se întâmpla același lucru”, a declarat Alexandru Rafila, duminică (n.r.: 14 noembrie).

Rezoluția comună 

Se pare că atât Rafila, cât și la Ministrul Sănătății, Ionel Tătaru, au ajuns, fără să-și dea seama probabil, la o rezoluție comună: sistemul de sănătate trebuie într-un fel sau altul depolitizat. 

Manageru de spital a fost în centrul atenției celor doi. Din punctul de vedere al amândurora, această funcție ar trebui regândită. Tătaru afirmă că 80% din managerii de spitale ar trebui schimbați. În același timp, rafila declară că un spital care a avut într-un singur an 8 manageri, cum este cel din județul Neamț, este de fapt un spital condus de nimeni. 

Atribuțiile unui manager de spital

Managerul de spital, singura structură administrativă care supervizează și coordonează instituția. În particular, acest rol poate însemna un întreg spectru de sarcini și responsabilități – de la gestionarea resurselor și distribuirea sarcinilor, la motivarea angajaților și soluționarea conflictelor, leadership și îndeplinirea treburilor administrative. 

Ce spune Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj

L-am contactat pe Petru Șușcă, managerul unui mare spital din Cluj-Napoca pentru a ne oferi câteva declarații. Acesta a spus că e vorba de o chestiune foarte delicată și că săritul cu vina nu va ajuta pe nimeni și că e nevoie de soluții. Din punctul dumnealui de vedere, spitalele regionale ar trebui să fie o prioritate pentru a evita astfel de tragedii în viitor, precum și modernizarea clădirilor spitalelor actuale. (n.r: majoritatea clădirilor în care funcționează SJU Cluj au fost construite acum un în perioada 1896-1904)

Când l-am întrebat care este stadiul verificărilor la instituția pe care o manageriază, Petru Șușcă ne-a precizat că evaluările tehnice se realizează periodic, conform unui calendar. Sunt atent verificate atât echipamentele cât și instalațiile electrice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.