Din tată în fiu, de la cositori renumiţi până la deputaţi modeşti, de la milionari de Forbes la viceprimari cu pretenţii, Gazeta de Cluj analizează, în acest număr, averea pretendenţilor la fotoliul de edil al municipiului Cluj-Napoca, cunoscut de asemenea ca şi „oraşul comoară” a lui Emil Boc.

 

  1. Cel cu coasa

Cositor renumit, lucru demonstrat faptic, Emil Boc o duce destul de bine la capitolul păduri. Are patru păduri, trei fâneţe şi două terenuri, toate primite moştenire. Prima pădure trecută în declaraţie are o suprafaţă de 16.666 mp, o altă pădure se înjumătăţeşte la 8.333 mp. A treia are un hectar, iar cea mai mică are o suprafaţă de 5.866 mp. O fâneaţă pe care o deţine are o suprafaţă de 5.696 mp, dar deţine doar jumătate din aceasta. De asemenea, şi dintr-o fâneaţă de 8.639 mp deţine tot jumătate. Un hectar şi 4.500 de mp este suprafaţa unei alte fâneţe.

Domnul primar a cumpărat un apartament în Cluj-Napoca cu o suprafaţă de 63,35 mp, în anul 1995 şi mai are o casă de locuit şi o cabană. „Misterul” este că nu se ştie unde este locaţia acestor două clădiri. Conduce un Peugeot fabricat în anul 2007.

De-a lungul vremii a avut active financiare la mai multe bănci, majoritatea în lei, dar şi euro şi dolari. Potrivit declaraţiei sale din 2015, între anii 1998 şi 2009 a avut mai multe depozite, de aproximativ 50.000 de lei, 55.000 de lei şi 5.944 de lei. Are un activ financiar în lei de aproximativ 60.000, într-un cont deschis în anul 1999. În euro, a avut un cont deschis în anul 2000 unde avea suma de 5.476E. A mai avut un cont deschis în dolari, între anii 2000 şi 2014, cu un depozit de 7.568 $.

Salariul primarului din Cluj se ridică la aproape 53.000 de lei pe an, iar calculând pe lună domnul Boc câştigă undeva la 4.000 de lei. Doar că acesta este şi profesor la Universitatea Babeş – Bolyai. Predă Drept constituţional şi instituţii politice, la Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai”, şi la aceeaşi universitate mai predă Sistemul Politic Românesc şi Libertăţile Publice, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. De aici, dânsul mai primeşte un venit anual de 24.211 de lei. Oana Boc este lector univ. dr. la departamentul de Limba română şi lingvistică generală din cadrul UBB, iar are un salariu de 23.534 de lei pe an.

liviu alexa

  1. Liviu Alexa, cel care vrea să-i scape pe clujeni de coasă

Având în vedere că nu a deţinut până acum vreo funcţie publică şi nu a putut fi contactat de Gazeta de Cluj, din sursele noastre am aflat că, pe lângă faptul că este patronul publicaţiei „Ziar de Cluj” şi deţine, de asemenea, şi sălile de fitness Gimmy, Alexa locuieşte în chirie de la vârsta de 18 ani şi nu are nici maşină, deoarece nu are carnet de condus. Are, însă, un apartament luat prin credit cu fosta sa soţie, Cristina.

Conducător al unui ziar online şi om de afaceri, Alexa şi-a început cariera politică odată ce şi-a exprimat candidatura la Primărie anul trecut, când a şi pornit o campanie electorală. Este cunoscut mai ales prin reproşurile adresate consistent la adresa lui Emil Boc.

„În Cluj-Napoca avem două exemple istorice triste: Gheorghe Funar şi Emil Boc. Sper să iasă din acest clişeu şi să se aleagă o persoană tânară, un gospodar dornic de muncă. Clujul are nevoie de o schimbare”, a declarat Liviu Alexa pentru Gazeta de Cluj la începutul anului.

octavian buzoianu

  1. Miliardarul din Forbes şi jilţul de primar

Având în vedere că Octavian Buzoianu nu a deţinut până acum vreo funcţie publică, nu a fost nevoie ca acesta să-şi publice declaraţia de avere. Însă declaraţia de avere a soţiei sale este publică, deoarece este decan la Facultatea de Medicină din cadrul UMF.

Aceştia împreună deţin trei terenuri, două agricole şi unul intravilan. Cele agricole sunt cumpărate de soţii Buzoianu în anii 2001 şi 2005 şi sunt în Floreşti şi unul în Cluj. Au suprafeţe de 5.000 mp şi 5.800 de mp. Terenul agricol l-a moştenit soţia, în anul 2011 şi are o suprafaţă de 2.500 de mp.

În judeţul Cluj, familia Buzoianu este proprietară a unei case de locuit, achiziţionată în anul 2005, cu o suprafaţă de 450 mp. În Cluj-Napoca mai deţin două apartamente, unul moştenit de fraţii Buzoianu, iar celălalt moştenit de soţia şi sora acesteia. Au suprafeţe de 110 mp şi 35 mp. Unul dintre ele este dat spre închiriere, iar Buzoianu  încasează un venit lunar de 800 de euro de pe urma locuinţei. Mai sunt, de asemenea, şi proprietarii unei case de vacanţă, achiziţionată în anul 1996, situată în comuna Beliş, judeţul Cluj.

Nu ştim ce maşină conduce candidatul primăriei, însă soţia sa la categoria automobile are trecute două şalupe, marca Four Wins, fabricate în anii  1985 şi 1995.

Buzoianu are,bineînţeles, şi obiecte de valoare. Obiectele de artă le-a colecţionat de-a lungul timpului, între anii 1992 şi 2013 şi au o valoare de 7000 de euro. Bijuteriile, la fel, au fost colecţionate în acelaşi interval de ani şi se ridică la suma de 8000 de euro.

Domnul „posibil” primar este acţionar la Felinvest, cu o cotă de participare de 86,58%, iar valoarea totală la zi a acestei societăţi se ridică la aproximativ 668.000 de lei. Venitul lunar al domnului Octavian se ridică la 6.000 de lei.

Venituri mai încasează şi din partea SC Retrasib SA suma de 58.554 de lei, iar din partea SC Hold Invest mai încasează 16.700 de lei. Primeşte 31.377 de lei de pe urma unor dividende.

În prezent, cei doi fraţi Buzoianu, Octavian şi Călin, deţin hotelul de cinci stele din Cluj, Opera Plaza, construit pe locul vechii fabrici de dulciuri Feleacul, dar mai au afaceri şi în domeniul imobiliar şi agricultură.
ana horvath

  1. Anna Horvath vrea deasupra

Ea deţine momentan funcţia de viceprimar în Cluj-Napoca, este candidata UDMR pentru funcţia de primar şi vrea deasupra celorlalţi.

Împreună cu soţul ei, deţine un teren intravilan în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 167 mp, cumpărat în anul 2002. Sunt proprietarii unui alt teren de tip extravilan de 1.000 mp cumpărat în anul 2009, în comuna Sâncrăieni.

Soţii Horvath sunt proprietarii unei case în Cluj-Napoca, cumpărată în 2002 şi are o suprafaţă de 136,45 mp. Mai au, de asemenea, şi o casă de vacanţă cu o suprafaţă de 106 mp, în comuna Sâcrăieni, judeţul Harghita.

Doamna viceprimar conduce un Logan fabricat în 2005.

În anii 2001 şi 2005, a deschis un cont în lei în care avea suma de 7.000 de lei, respectiv 35.000 de lei.

Veniturile de la Primăria Cluj-Napoca se ridică la 46.080 de lei pe an (crescut din 2014 de la 45.981), iar soţul ei, Csabi Horvath, are un venit anual de 50.639 de lei. El este Doctor în Geografie la Facultatea de Geografie din cadrul UBB. Mai lucrează, de asemenea, şi la Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale, de unde încasează aproape 60.000 de lei pe an. Salariul doamnei viceprimar a crescut în 2015 faţă de anul precedent, de la 45.981 la cel menţionat mai sus.

????????????????????????????????????

  1. Adrian Gurzău, copilul modest al părintelui Emil Boc

Un om simplu şi modest, la fel ca promisiunile sale pentru funcţia de primar. Singurele lucruri notabile despre candidatul Gurzău, sunt desprinse din declaraţia de avere. Acesta are un venit anual de 58.908 lei obţinut în calitate de deputat în Parlamentul României şi un credit la Banca Transilvania în valoare de 40.000 euro.

Întrebat acum două luni de punctele forte ale candidaturii sale, acesta răspunde simplu:

„Onestitatea şi sinceritatea faţă de cetăţean.”

„Faptul că Emil Boc m-a şcolit din punct de vedere politic nu mai este nicio noutate, este un lucru care îl cunoaşte oricine. Eu nu candidez împotriva nimănui, nici împotriva lui Boc”, a declarat acesta, când a fost întrebat de contra-candidatul său.

  • Nu e prea puţin pentru un viitor primar?

A atras atenţia destul prin bannerele sale cu capul în jos, iar după ce i s-a urcat sângele la cap şi a ridicat prea multe semne de întrebare, s-a decis să le schimbe. În campania trecută declara că mănâncă gratis pe la restaurante, dar vrăbiuţele ne-au şoptit că „tablourile” din oraş cu chipul său sunt în valoare de mii de euro . Finul Elenei Udrea l-a convins pe Decebal Cotoc, patronul de la Amprenta – agenţia de publicitate să îi dea spaţiile publicitare la un preţ de nimic.

Vom reveni cu detalii despre fiecare candidat în parte în numerele viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.