Gazeta de Cluj vă oferă o scurtă caraterizare a celor 56 de candidaţi clujeni care s-au înscris în cursa electorală pentru Parlamentul României, până în prezent.# Precizăm faptul că unele dintre formaţiuni politice menţionate nu şi-au desemnat încă toţi candidaţii pentru cele 14 colegii uninominale.

 

 

 

 

Colegii senatori

 

Colegiul nr.1 Cluj-Napoca (jumătatea vestică a municipiului)

 

Aurel Neţin-PNL

 

Liberalii au decis că Aurel Neţin, fostul secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor este candidatul ideal pentru colegiul senatorial numărul 1. Însă, deşi având parte de ,,popularitate” la nivel naţional, la nivel local, practic, Neţin este un anonim. PNL face din nou greşeala de a arunca în cursa electorală o persoană puţin cunoscută, cum a fost şi cazul lui Manuel Chira, candidatul PNL pentru primăria municipiului Cluj-Napoca. Aurel Neţin a a lăsat vacant postul de Secretar de Stat pentru Tehnologia Informaţiei la MCTI în luna iunie a acestui an pentru a deveni country manager la Lenovo România, Lenovo fiind o companie chineză care produce calculatoare.

 

 

Mihail Hărdău-PD-L

 

Mihail Hărdău, preşedintele PD-L Cluj-Napoca şi-a rezervat acest colegiu pentru a candida pentru Senat. Fost ministru al Educaţiei în perioada 2005-2007, Hărdău este cotat cu cele mai mari şanse de a câştiga un mandat de senator în acest colegiu. Acesta are un CV impresionant, ocupând de-a lungul anilor mai multe funcţii importante, cum ar fi: consilier judeţean în CJ Cluj, preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (2004), prefect al judeţului Cluj (2005).

 

Constantin Corega-PSD

 

Social-democraţii şi-au pus toate speranţele în Constantin Corega, fost secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Acesta a mai deţinut funcţiile de consilier judeţean şi de inspector general şcolar, ocupând în prezent funcţia de vicepreşedinte al PSD Cluj-Napoca.

 

Molnos Lajos-UDMR

 

UDMR l-a înscris în cursă pentru Senat pe Molnos Lajos, consilier local. Molnos este candidatul cotat cu cele mai slabe şanse în acest colegiu, având în vedere faptul că este prima oară când îşi ,,scoate capul” pe scena politică. Acesta mai ocupă funcţia şi de redactor-şef la revista ,,Geniusz”.

 

Colegiul nr. 2 Cluj-Napoca (zona de est a municipiului)

 

Şerban Rădulescu-PD-L

 

Ocupând în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al PD-L Cluj, soarta îl pune din nou pe Şerban Rădulescu faţă în faţă cu actualul senator Peter Kovacs Eckstein. Cei doi au mai fost contracandidaţi în anul 2000, când s-au înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Atunci, Eckstein s-a retras din cursa pentru primărie în turul al doilea, cedându-i locul lui Rădulescu, însă acum este puţin probabil ca acest lucru să se repete. Adevărata competiţie din acest colegiu va avea loc între Rădulescu şi Eckstein. Şerbănescu a fost liderul PLD Cluj, iar după fuziunea formaţiunii cu PD, acesta a rămas prim-vicepreşedintele PD-L Cluj.

 

Peter Kovacs Eckstein-UDMR

 

Actualul senator UDMR, Peter Kovacs Eckstein face parte din legislativul României încă din anul 1990. Având în vedere longevitatea activităţii sale din Senat, Eckstein are şanse maxime să obţină un nou mandat de senator. Până în luna martie a acestui an, Eckstein a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice din Senat.

 

Decebal Manole Bogdan-PSD+PC

În virtutea alianţei dintre PC şi PSD, liderul PC Cluj, Decebal Manole a fost desemnat de social-democraţi să candideze în acest colegiu pentru Senat. Manole este şi directorul sucursalei ASIROM din Cluj-Napoca, membră a Vienna Insurance Group.

 

Lucia Morariu-PNL

 

Liberalii au desemnat pentru acest colegiu senatorial o femeie, pe Lucia Morariu, secretarul de stat pentru Turism. Morariu a ocupat, până în 2007, funcţia de director general al companiei de turism EXIMTUR. Aceasta a fost inspector teritorial turism pentru judeţul Cluj, ocupând, de asemenea, şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România în perioada 2004-2006.

 

 

Colegiul nr. 3 Dej-Cherla-Câmpia Turzii

 

Marius Nicoară-PNL

 

Cel mai disputat colegiu senatorial este colegiul numărul 3. Bătălia se va da între Marius Nicoară, Vasile Puşcaş, Gheorghe Benea şi Peto Sigismund. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi lider al PNL Cluj, Marius Nicoară este decis să renunţe la funcţia de consilier judeţean pentru cea de senator. Marius Nicoară este unul dintre cei mai bogaţi politicieni clujeni, fiind astfel de aşteptat ca acesta să aibă una dintre cele mai costisitoare campanii electorale.

 

Vasile Puşcaş-PSD

 

Social-democraţii au decis că Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană este candidatul ideal pentru Senat în acest colegiu. Actual deputat PSD, Puşcaş a fost membru al Consiliului Naţional al PSD până în luna iulie a acestui an când şi-a dat demisia, alături de Vasile Dâncu şi Ioan Rus.

 

Gheorghe Benea-PD-L

 

Candidatul democrat-liberalilor pentru acest colegiu, Gheorghe Benea a fost o surpriză pentru toată lumea. Fost director al Combinatului Someş S.A. Dej, Benea ocupă funcţia de de director general al companiei Metalurgica Transilvană din Aiud.

 

Peto Sigismund-UDMR

 

UDMR l-a înscris în cursa electorală pentru Senat pe Peto Sigismund, fost consilier judeţean. Acesta nu şi-a făcut deloc simţită prezenţa pe scena politica.

 

 

 

 

 

Colegiul nr. 4 Turda-zona de munte-Huedin

 

Tudor Ştefănie-PD-L

 

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie vrea să renunţe la fotoliul de primar pentru Senatul României. Acesta are şanse foarte mari să reuşească acest lucru, având în vedere că a câştigat alegerile electorale pentru Primăria Turda încă din primul scrutin, cel din 1 iunie. Ştefănie ocupă în prezent, pe lângă funcţia de edil al municipiului Turda, şi postul de secretar general al Biroului Permanent Judeţean al PD-L.

 

 Szedilek Lenke-UDMR

 

Şi Szedilek Lenke, consilier judeţean UDMR vrea să renunţe la legislativul judeţean pentru Senatul României. Însă şansele sunt foarte mici ca acest lucru să se întâmple, având în vedere faptul că nu s-a remarcat deloc pe plan politic. Lenke ocupă şi postul de director al Departamentului Juridic în cadrul MOL România.

 

Alexandru Cordoş-PSD

 

Consilierul local, Alexandru Cordoş a fost opţiunea social-democraţilor pentru acest colegiu. Acesta mai este şi preşedintele executiv al organizaţiei judeţene a PSD.

 

Mircea Puşcă-PNL

 

Actualul deputat PNL, Mircea Puşcă vrea să schimbe Camera Deputaţilor cu Senatul României. În prezent, Puşcă este membru a două comisii din cadrul Parlamentului, Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană şi Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului României.

 

 

 

 

Colegii deputaţi

 

Colegiul nr. 1 Cluj-Napoca (cartierele Mănăştur şi Grigorescu)

 

Mircia Giurgiu-PD-L

 

Deputatul independent Mircia Giurgiu, cel mai curtat politician clujean, a ales să se alăture Partidului Democrat-Liberal. Prin urmare, sindicalistul Giurgiu va candida sub sigla PD-L în acest colegiu. Având în vedere popularitatea de care beneficiază, Giurgiu are şanse maxime să obţină un nou mandat de deputat, dintre toţi politicienii clujeni, acesta având cele mai multe interpelări. Giurgiu face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

 

Teodor Pop Puşcaş-PSD

 

Teodor Pop Puşcaş este candidatul surpriză al social-democraţilor pentru acest colegiu. Fostul comandant al Poliţiei clujene este în prezent un cunoscut om de afaceri clujean.

 

Matis Jeno-UDMR

 

Fost deputat UDMR în perioada 1996-2004 şi fost conilier judeţean în CJ Cluj, Matis Jeno vrea să se reîntoarcă în Camera Deputaţilor pentru cel puţin următorii patru ani. Însă alegerile din 30 noiembrie vor decide cine este câştigătorul competiţiei din acest colegiu.

 

 

 

 

Colegiul nr.2 Cluj-Napoca (Zorilor şi sudul Mănăşturului)

 

Daniel Buda-PD-L

 

Preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda va candida în colegiul numărul 2 pentru Camera Deputaţilor. Fost vicepreşedinte al PD, în perioada 2000-2004, şi un cunoscut avocat clujean, Buda are cele mai mari şanse de a obţine un nou mandat de deputat.

 

Horea Dan-PNŢCD

 

Fostul preşedinte al PNŢCD Cluj-Napoca, Horea Dan va încerca să obţină un mandat de deputat sub umbrela PNL. În urma eşecului obţinut la alegerile locale, fostul candidat pentru Primăria Cluj-Napoca trebuie să depună un efort maxim dacă îşi doreşte victoria în acest colegiu.

 

Szenci Bianka-UDMR

 

Candidatul Uniunii din acest colegiu pentru Camera Deputaţilor este Szenci Bianka, consilier de stat şi consilier local al CL Cluj-Napoca.

 

Laura Pop-PSD

Vicepreşedintele PSD Cluj, Laura Pop va încerca să obţină un mandat de deputat în acest colegiu uninominal. Uşor de zis, greu de făcut, având în vedere contracandidaţii ei.

 

Colegiul nr.3 Cluj-Napoca (Gheorgheni, Andrei Mureşanu, o parte din Mărăşti)

Sorin Bota-PSD

Social-democraţii au decis să îl înscrie în cursa electorală pentru Camera Deputaţilor pe fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Sorin Bota. Vicepreşedinte al PSD Cluj şi secretar executiv la nivel naţional, Bota se află la prima sa candidatură pentru Parlamentul României.

Petru Călian-PD-L

Democrat-liberalii şi-au pus speranţa în actualul deputat PD-L, Petru Călian. Vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PD-L Cluj, Călian a fost în perioada 2006-2007, vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Parlamentului. Având în vedere notorietatea de care beneficiază Călian în comparaţie cu contracandidaţii săi, am putea spune că acesta are principala şansă să câştige mandatul de deputat.

 

Csoma Botond-UDMR

Aflat la cel de al doilea mandat de consilier local, Csoma Botond a fost opţiunea Uniunii pentru acest colegiu uninominal. Botond nu şi-a făcut simţită prezenţa pe scena politică locală şi nu beneficiază de aceeaşi popularitate de care au parte contracandidaţii săi din acest colegiu. Prin urmare, şansele sale de a accede în Parlamentul României sunt minime.

 

Ioan Petran-PNL

Liberalii l-au desemnat pe unul dintre vicepreşedinţii partidului, Ioan Petran pentru a candida pentru un mandat de deputat. Pe lângă faptul că este consilier judeţean în CJ Cluj, Petran mai ocupă şi funcţia de inspector şef-adjunct la ISC Cluj. Totodată, acesta este conferenţiar universitar în cadrul Institutului de Politehnică din Cluj-Napoca.

 

 

Colegiul nr. 4 (Mărăşti, Gruia, Dâmbu Rotund şi Iris)

 

Virgil Pop-PSD

 

Social-democraţii şi-au pus toate speranţele în fostul consilier judeţean Virgil Pop pentru a obţine victoria în acest colegiu. Însă social-democraţii şi-au ales greşit omul, având în vedere faptul că Pop nu a avut parte de vizibilitate deosebită pe plan local.

 

Boros Janos-UDMR

 

Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Boros Janos s-a decis să nu stea deoparte de aceste alegeri parlamentare şi s-a înscris în cursa parlamentară. Candidatul Uniunii pentru Camera Deputaţilor are şanse egale cu contracandidatul său,Virgil Pop să obţină un loc în Camera Deputaţilor.

 

 

 

Colegiul nr 5 Gherla

Horea Uioreanu- PNL

 

O altă bătălie acerbă se va da în colegiul nr.5. Aici se vor confrunta Horea Uioreanu, Iuliu Păcurariu, Ivan Ilarie şi Foldor Zoltan. Preşedintele PNL Cluj-Napoca, actualul deputat Horea Uioreanu a ales din nou calea deputăţiei. Uioreanu este cel mai controversat politician clujean, fiind implicat în multe afaceri mai puţin ,,ortodoxe” împreună cu liberalul Mircea Chertes.

 

 

Iuliu Păcurariu-PD-L

 

După ce a stat câţiva ani departe de scena politică, fostul senator şi lider al PD Cluj, Iuliu Păcurariu are şanse mari să obţină mandatul de deputat în acest colegiu.

 

Ivan Ilarie-PSD

 

În acest colegiu uninominal, social-democraţii şi-au pus toate speranţele în fostul şef al Direcţiei Agricole Cluj, Ivan Ilarie. Deşi ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al PSD Cluj, Ilarie nu a avut parte de vizibilitate deosebită pe scena politică clujeană.

 

Foldor Zoltan-UDMR

 

Uniunea l-a desemnat pe profesorul Foldor Zoltan să o reprezinte în cursa electorală din acest colegiu. Şansele acestuia sunt minime.

 

 

Colegiul nr. 6 Dej

 

Marius Mânzat-PNL

 

În acest colegiu, toţi candidaţii au şanse egale de a accede în Camera Deputaţilor, liberalii mizând pe consilierul judeţean Marius Mânzat. Acesta mai ocupă şi postul de director al DAST Cluj.

 

Adrian Hetea-PD-L

 

Printre contracandidaţii lui Mânzat, se numără şi democrat-liberalul Adrian Hetea, care, de asemenea, face parte din forul Consiliului Judeţean Cluj. Hetea este şi secretarul biroului de Politici în Educaţie, Culte şi Sport din cadrul Biroului Permanent Judeţean al PD-L Cluj. Totodată, Adrian Hetea face parte şi din Consiliul Local al municipiului Dej.

 

Cornel Itu-PSD

 

În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, aceştia l-au scos la înaintare pe preşedintele filialei PSD din municipiul Dej, Cornel Itu. Acesta se numără printre cei 12 vicepreşedinţi ai PSD Cluj, şi, în acelaşi timp, se află la cel de al doilea mandat de consilier judeţean.

 

Vancsa Aron Pal-UDMR

 

Opţiunea UDMR pentru zona Dej este Vancsa Aron Pal, fost consilier judeţean şi actual consilier local în cadrul Consiliului Local Dej. Vancsa mai este şi director la SC Ionliftum SRL.

 

 

 

Colegiul nr.7 Câmpia Turzii

 

Vasile Soporan-PSD

 

Liderul PSD Cluj, Vasile Soporan şi-a rezervat zona Câmpiei Turzii pentru a candida pentru un nou mandat de deputat. Având în vedere că provine din această zonă şi beneficiază, totodată, de o popularitate ridicată în rândul locuitorilor din acest colegiu uninominal, Soporan este candidatul cotat cu mari şanse de câştig în această zonă. Însă, doar în 30 noiembrie se va stabili învingătorul.

 

Avram Gal-PNL

 

Fost preşedinte al PNŢCD Câmpia Turzii, fost lider al PLD Câmpia Turzii, şi fost preşedinte al Forţei Democrate din Câmpia Turzii, Avram Gal este, în prezent, membru al PNL, aflându-se la cel de al optulea partid politic. Acesta este susţinut în cursa electorală pentru Camera Deputaţilor de filiala PNG-CD din Câmpia Turzii.

 

Csika Tihamer-UDMR

 

Uniunea l-a desemnat pe Csika Tihamer să îşi încerce norocul în acest colegiu, însă acesta este cotat cu şanse slabe de câştig, luând în considerare faptul că este ,,înconjurat” de anonimat.

 

Cristian Haiduc-PD-L

 

Democrat-liberalii l-au convins pe preşedintele PD-L Câmpia Turzii, Cristian Haiduc să candideze pentru un loc în Camera Deputaţilor. Acesta mai ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD-L.

 

 

Colegiul nr. 8 Turda

 

Ucu Faur-PSD

 

Pentru acest colegiu, PSD l-a lansat la apă pe fostul preşedinte al PSD Turda, Ucu Faur, care de meserie este avocat. Faur a candidat şi pentru Primăria Turda, însă candidatul PD-L, Tudor Ştefănie a câştigat încă din primul tur, cu un scor zdrobitor, un nou mandat de primar.

 

Vasile Miclăuş-PD-L

 

Fostul deputat PUNR, Vasile Miclăuş este alegerea democrat-liberalilor pentru acest colegiu. Miclăuş ocupă, în prezent, funcţia de vicepreşedinte a PD-L Cluj.

 

 

Virgil Pop-PNL

 

Liberalii l-au înscris în cursa electorală pe fostul consilier judeţean, Virgil Pop, care în virtutea înţelegerii dintre PNL şi PNŢCD, va fi susţinut de organizaţia PNŢCD din municipiul Turda

 

Szekely Istvan-UDMR

 

Szekely Istvan a fost desemnat de UDMR să ducă bătălia pentru Camera Deputaţilor din acest colegiu. Asemenea majorităţii candidaţilor UDMR pentru Parlament, Szekely duce lipsă de popularitate în rândul locuitorilor din această zonă, având şanse minime să obţină un mandat de deputat în acest colegiu uninominal.

 

 

Colegiul nr. 9 Zona de munte

 

Marius Bălaj-PNL

 

Consilierul judeţean, Marius Bălaj va încerca să obţină un mandat de deputat în acest colegiu. Bălaj este de profesie economist.

 

Palfi Zoltan-UDMR

 

Pentru acest colegiu, Uniunea a scos artileria grea. UDMR l-a desemnat pe Palfi Zoltan, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Printre candidaţii UDMR lansaţi pentru Parlament, alături de Zoltan, doar actualul senator Peter Kovacs Eckstein şi deputatul Mate Andras Levente au şanse reale de a accede în Parlament.

 

Iosif Zăgrean-PSD

 

Social-democraţii şi-au pus toate speranţele în doctorul Iosif Zăgrean, vicepreşedinte la PSD Cluj.

 

 

 

Colegiul nr.10 Huedin

 

Foto mate

Mate Andras Levente-UDMR

 

Actualul deputat UDMR, Mate Andras Levente şi-a rezervat acest colegiu pentru a-şi maximiza şansele de a obţine un nou mandat de deputat. Având în vedere că în zona Huedinului populaţia este majoritar maghiară, Mate are şanse reale de a-şi îndeplini scopul.

 

Viorel Morar-PSD

 

În acest colegiu uninominal, social-democraţii l-au înscris în cursa electorală pe Viorel Morar, un nume care, aparent, nu spune nimic.

 

Ioan Morar-PD-L

 

Pentru zona Huedinului, PD-L Cluj l-a ,,aruncat” în lupta pentru Camera Deputaţilor pe Ioan Morar, directorul Direcţiei Silvice Cluj. Totodată, Morar este şi secretar al Biroului pentru Strategii şi Relaţii Politice din cadrul Biroului Permanent Judeţean al PD-L Cluj.

 

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.