Cornel Melinte

PSD Bihor, dar şi celelalte organizaţii judeţene ale partidului păstorit de premierul Adrian Năstase, a raportat cu mândrie că în ograda celor trei trandafiri poţi să dai cu tunul şi n-ai să găseşti nici un corupt. Că totul e o minciună ascunsă sub preşul nesimţirii, se poate lesne bănui, dar nu se poate dovedi decât arareori. GAZETA de Oradea îşi propune să supună atenţiei opiniei publice şi în special cititorilor cu drept de vot afacerile unor aleşi locali din gaşca puterii. Din acest prim episod o să vedeţi cu toţii cum ZECI DE MILIARDE DIN BANII PUBLICI AI ORAŞULUI s-au scurs către firmele unui singur om, până mai ieri un cvasinecunoscut, azi viceprimar al Oradiei, ridicat în această funcţie din cea de simplu consilier prin “amabilitatea” reprezentanţilor partidului de guvernământ şi a aliaţilor acestora din Consiliul Local. Un consiliu care, din păcate pentru orădeni, nu face altceva decât să deturneze banii strânşi cu greu din taxele şi impozitele locale spre firmele clientelei de partid. În acest context, din motive care ne scapă, dar care sunt uşor de bănuit, nici un organ local de presă nu a relatat până în prezent, în amănunţime, deşi acesta era un subiect de maxim interes local, dezvăluirile făcute cu prilejul conferinţei de presă a UFD Bihor din 12 mai 2002 de consilierul municipal al acestei formaţiuni, Marcel Tarţa. Întrucât următoarele alegeri se apropie, GAZETA de Oradea îşi face datoria de a prezenta orădenilor şi faţa nevăzută a unora dintre cei care le-au zâmbit şi, foarte probabil, le vor zâmbi frumos de pe afişele electorale ale partidului de guvernământ. Fiindcă e aproape sigură candidatura lui Ghilea la fotoliul de primar. Poate şi de aceea înverşunarea acestuia de a participa la mai toate licitaţiile: ca să adune de pe acum banul (public) alb pentru zilele negre (electorale).

O fi UFD-ul insignifiant ca putere în Bihor, dar, de cele mai multe ori, la conferinţele de presă ale acestui partid mult adevăr se grăieşte. În mai 2002, ce grăia consilierul local Tarţa? Să ne reamintim: „După ultimele evenimente din PSD Bihor, ar fi de înţeles încă odată, dacă mai era nevoie de precizări, că în România, social-democraţia şi-a dat examenul de capacitate, demonstrând clar că nu este nici socială şi nici democrată.
Socială nu este, pentru că o mai mare lipsă de coeziune socială nu s-a mai văzut pe teritoriile locuite de români, de pe vremea când s-a produs marea schismă din secolul XI, prin care s-a definit separarea dintre ortodoxism şi catolicism. Conflictul frăţesc "româno-român" generalizat, continuă să facă ravagii în buzunarele celor care pretind protecţie socială, în condiţiile în care diferenţele dintre unele pături sociale devin din ce în ce mai mari, în progresie geometrică înmulţită cu coeficientul numărului de luni şi ani ai guvernării actuale.
Democrată nu este, pentru că dreptatea este doar a "îmbogăţiţilor" şi a celor care, fără nici o ruşine şi nici un discernământ, îşi permit să fure pe faţă tot ce a mai rămas de furat, iar când nu au ce fura îşi bagă nasul în bunul vecinului sau în buzunarul şi aşa secătuit al contribuabilului onest. Democraţia a devenit un cuvânt fără acoperire, folosit doar de cei care-şi arogă o aşa-zisă apartenenţă la nişte partide devenite de tip "mafiot". Aceştia nu folosesc cuvântul de mafiot ci încearcă să justifice nerespectarea democraţiei şi a legii, declarând cu nonşalanţă că este firesc să existe grupuri de interese la nivelul politicii. Cu alte cuvinte, noi nu avem grupări mafiote ci doar grupuri de interese. Limba română permite multe interpretări, dovedind încă odată că românul se caracterizează prin superficialitate, aroganţă, nepăsare şi lipsă de discernământ”.

La cine s-o fi gândit Tarţa?

“Nu comentez circul local al intereselor de grup şi nici politica plină de ridicol, pe care le duc coaliţiile de moment. Însă anumite dezvăluiri merită făcute în acest cadru, iar acestea ne conduc relativ uşor spre unele surse ale miliardelor de lei învârtite în campaniile electorale şi care sunt bani ce se «recuperează» în perioadele de mandat ale partidelor şi ale persoanelor aflate vremelnic la putere.
În cele de mai jos veţi putea constata cât de „constructiv” lucrează unii membri marcanţi ai PSD Bihor. Exemplul dat de firmele viceprimarului pesedist Gavrilă Ghilea – CONSTRUCŢII BIHOR, CONVICIA, CONSTAR şi CONOR, personaj care îşi propune să ne fie chiar primar începând cu 2004, este emblematic pentru ce se întâmplă cu banii publici ai oraşului”, zbiera în van la acea vreme consilierul Marcel Tarţa.

Succesele lui Ghilea

“Astfel, la licitaţia din 13 februarie 2001, privind reabilitarea unor reţele de apă-canal şi reţele pentru apă geotermală, au participat 7 firme. Câştigătorii selecţionaţi au fost SC CONOR SRL şi SC CONSTRUCŢII SA, ambele societăţi aparţinând aceluiaşi Ghilea şi asociaţilor săi. Contractul a fost adjudecat de către SC CONOR SRL la valoarea reactualizată de 6.503.622.700 lei”.
La licitaţia din 8 mai 2001, privind reparaţii la vechiul bazin cu valuri şi la grupurile sanitare din incinta ştrandului municipal. La licitaţie au participat 2 firme. Contractul a fost adjudecat de către SC CONOR SRL la valoarea actualizată de 1.609.662.651 lei.
La licitaţia din 4 martie 2002, privind modernizarea bazinului mare din incinta ştrandului municipal, au participat 4 firme. Contractul a fost adjudecat de către SC CONOR SRL la valoarea actualizată de 11.288.153.000 lei. Lucrarea nu a început, iar coaliţia locală a venit, în Consiliul local, cu o nouă solicitare de aprobare a unui nou studiu tehnic.
La licitaţia din 4 septembrie 2001, privind reparaţii la canalizarea pluvială din Pc. Bălcescu, contractul a fost adjudecat de către SC CONSTRUCŢII SA la o valoare de 592.759.000 lei pentru nici 600 m de conductăraie reabilitată, adică 1 milion pentru fiecare metru reparat.
La licitaţia privind repararea în 2001 a corpului C de la Grupul Şcolar Partenie Cosma, SC CONSTRUCŢII SA şi-a adjudecat lucrarea pentru suma de 314.418.000 lei.
Suma totală, identificată până în prezent la nivelul grupului SC CONSTRUCŢII SA + SC CONOR SRL + CONCIVIA SRL + CONSTAR SRL, toate având în comun prezenţa patronală a viceprimarului Gavrilă Ghilea, aceasta fiind de altfel doar o parte a lucrărilor adjudecate din banul public în perioada 2001–2002, este de 21.817.539.351 lei. Adăugând alte lucrări, decontate în această perioadă de mandat, precum cele privind reparaţiile de la străzile Olimpiadei şi Berzei în valoare de aproape 33 miliarde lei, respectiv subcontractarea unor faze de lucrări faţă de alte firme care şi-au adjudecat lucrări publice, ajungem la concluzia că acest grup de interese se joacă cu banul public, cu un profit brut estimat la o sumă de aproape 60 miliarde lei până la final de mandat din 2004.
Chiar dacă nu am cuantifica cu exactitate dacă acest grup de interese realizează, în 4 ani de mandat, 6 miliarde lei sau 60 de miliarde lei, este evident că se învârt destui bani pentru o campanie electorală bine susţinută organizatoric şi mediatic, dar şi să rămână destui bani pentru buzunarul celor interesaţi. Toate aceste lucruri se fac deja pe faţă, pe banul contribuabilului şi în pofida legilor din România, cu tupeul caracteristic "baronilor" locali. Iar acest grup de interese reprezintă doar o parte a grupărilor de tip "mafiot", care se îmbogăţesc pe buzunarul cetăţenilor din Oradea şi Bihor”, a mai spus în van reprezentantul UFD, consilierul Tarţa.

Pe viceprimarul Ghilea îl doare în Ordonanţă

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României, având nr. 5/2002, vorbeşte şi ea ca să se afle întreabă, dar nu pentru urechile viceprimarului Ghilea: “Contractele societăţilor comerciale în care se găsesc aleşi locali, ca membri în Consiliile de Administraţie, sau rude ale acestora până la gradul II, care sunt încheiate cu Primăria, sau cu Consiliul local, sau cu oricare dintre structurile subordonate/asociate ale municipalităţii, se reziliază de drept, odată cu apariţia ordonanţei, deci 31 ianuarie 2002. În cazul în care nu se procedează astfel, alesul local respectiv se consideră autodemis, la 5 zile de la constatarea situaţiei în cauză”. Mai mult, Gavrilă Ghilea se face că nu cunoaşte nici prevederile Legii Concurenţei, pe care cu mare plăcere I le reamintim:
“ART. 2 – (1) Dispoziţiile prezentei legi se aplică actelor şi faptelor care au sau pot avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei savârşite de:
a) agenţi economici sau asociaţii de agenţi economici – persoane fizice sau juridice – de cetăţenie, respectiv de naţionalitate română sau straină, denumiţi în continuare agenţi economici;
b) organele administraţiei publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operaţiuni de piata, influenţând direct sau indirect concurenţa”… „Când agenţii economici, determinaţi participă la o grupare realizată pe cale convenţională prin acord, înţelegere, pact, protocol, contract şi altele asemenea, fie ea explicită, publică ori ocultă, secretă, dar fără personalitate juridică şi indiferent de forma – antantă, coaliţie, grup, bloc, federaţie si altele asemenea -, pentru actele şi faptele prevăzute la alin. (1), săvârşite în cadrul participării la o asemenea grupare, dispoziţiile prezentei legi se aplică fiecărui agent economic, ţinând seama de principiul proporţionalităţii”… „participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte”.
Or, Gavrilă Ghilea este acţionar majoritar sau asociat la firmele CONSTRUCŢII BIHOR, CONCIVIA, CONOR şi CONSTAR, care, în câteva ocazii, au participat împreună la licitaţii organizate de Primăria municipiului Oradea, unde acelaşi distins domn Ghilea ocupă funcţia de viceprimar, reprezentant al partidului de guvernământ. Şi, nu cu totul întâmplător, firmele lui Ghilea chiar au câştigat unele din licitaţii, asigurându-şi contracte de zeci de miliarde de fiecare dată. Cât despre calitatea acestor lucrări, cine mai sparge asfaltul sau zidurile pentru a se constata dacă parametrii tehnici şi de calitate prevăzuţi în proiect au fost respectaţi? Că Inspecţia în Construcţii Bihor doarme pe ea, iar controalele efectuate de Curtea de Conturi Oradea nu au găsit nici o incompatibilitate între funcţia lui Ghilea şi afacerile firmelor lui cu banii publici sau cu participarea mai multor firme având aceeaşi acţionari la licitaţiile organizate de instituţia unde acelaşi personaj are o importantă funcţie de conducere.
Dar despre acest subiect vom povesti foarte curând mai pe larg, mai ales că, după o discuţie mai aprinsă, domnul Gheorghe Ţară, preşedintele Curţii de Conturi Oradea, a admis să ne răspundă săptămâna aceasta la întrebări.

24 de miliarde pentru cosmetizarea Casei de Pensii

Se pare că firmele lui Ghilea sunt foarte agreat şi de alte instituţii publice locale, care direcţionează cu aceeaşi dărnicie zeci de miliarde spre conturile societăţilor fruntaşului pesedist. Noroc că GAZETA de Oradea mai are surse guvernamentale, îndeajuns de informate ca să ne pună la dispoziţie textul de mai jos care dovedeşte (îl publicăm în premieră) că nu mai puţin de 24 de miliarde se vor plăti către COSNTRUCŢII BIHOR pentru văcsuirea Casei Judeţene de Pensii Bihor, condusă de udemeristul Sszarka Arpad.
“1. Autoritatea contractantă: Casa Judeţeană de Pensii Bihor, cod fiscal 13589510, cu sediul în Oradea, str. Tudor Vladimirescu nr. 2, judeţul Bihor, cod postal 3700.
2. Procedura aplicată pentru atribuirea contractului de lucrări: licitaţie deschisă.
3. Data semnării contractului de lucrări: 18.12.2002.
4. Numărul de oferte primite: 3. (Au mai participat CIAC SA şi SELINA SRL)
5. Denumirea şi adresa ofertantului câştigător: Societatea Comercială CONSTRUCŢII BIHOR – S.A., cu sediul în Oradea, Str. Berzei nr. 4, cod postal 3700, judeţul Bihor.
6. Lucrări de arhitectură, rezistenţă, instalaţii în imobil existent în municipiul Oradea, Str. Dunării nr. 6, judeţul Bihor, pentru amenajare sediu Casa Judeţeană de Pensii Bihor.
7. Valoarea contractului: 24.280.987.000 lei, inclusiv T.V.A., echivalentul a 733.897 euro.
8. Nu exista subcontractanţi.
9. Alte informaţii: nu este cazul”.

Luceafăr de mucava

Dar asta nu e tot. Apetenţa lui Gavrilă Ghilea pentru banii publici se manifestă şi pe alt plan. Puţini ştiu că Ghilea e mare amator de sport şi că are propriul său club privat, Asociaţia Sportivă „Luceafărul”. Până aici, nimic rău. Dar dacă adaugi că activitatea acesteia este susţinută şi din banii publici ai municipalităţii, căci Ghilea este şeful comisiei de specialitate ce propune sumele destinate sportului orădean, lucrurile nu miros prea bine.
Prin Hotărârea din 25 aprilie 2001 a Consiliului Local Oradea a fost aprobat Regulamentul privind procedura de acordare a sprijinului financiar pentru sportul orădean. La capitolul „Criteriile de acordare a subvenţiei” se spune că evaluarea şi selecţionarea cluburilor şi asociaţiilor sportive care beneficiază de subvenţii din banii publici se face după criterii care prevăd „valoarea sportivă a secţiilor şi sportivilor de performanţă atestată de rezultatele obţinute în competiţiile interne şi internaţionale oficiale”. Bugetul pentru programe şi activităţi sportive pe 2002 a prevăzut, printre altele, la poziţia 38, „Cupa Speranţa” la fotbal-copii, pentru care s-au alocat 80 de milioane de lei. Banii au fost viraţi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, condusă de un alt pesedist, Andrei Deac. De unde au luat calea conturilor Asociaţiei Sportive „Luceafărul”. La poziţia 10, „Sportul penrtu persoane handicapate”, cele 19 milioane ce urmau să fie alocate pentru handbal, fotbal şi baschet, au luat aceeaşi destinaţie. Dar cireaşa de pe tort este poziţia 33, „infrastructură Sala Sporturilor Oradea”. Cele 500 de milioane aprobate în scopul menţionat mai sus au ajuns la SC CONSTRUCŢII Bihor SA, căci colegii de partid se ajută între ei, nu-i aşa, domnule Deac? În Bihor nu există, în mod oficial, nici un pesedist corupt. Dar GAZETA de Oradea vă va demonstra că geme judeţul de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.