Capetele „încoronate” care au susţinut ilegalităţile companiei Impact încep să cadă în urma dezvăluirilor Gazetei de Cluj. Dan Ioan Popp, cunoscut drept „părintele spiritual” şi fondatorul companiei, a început să îşi vândă propria creaţie, un semn al iminentului eşec care se aproprie. De asemenea, echilibrul dintre acţionarii companiei pe Bursa de Valori Bucureşti s-a destabilizat, iar o schimbare majoră se prevede la orizont. Reprezentanţii municipalităţii recunosc că au negociat în mod dezavantajos contractul cu SC Impact, după cum v-am prezentat anterior.

„Consiliul Local a finanţat studiul de fezabilitate în valoare de 11.000 de euro, dar a şi suportat costurile remuneraţiei lui Adrian Inceu în Consiliu de Administraţie. Dacă făcem o comparaţie, o prezenţă lunară în Consiliul de Administraţie a Impact era plătită cu aproximativ 2.400-2.800 de lei, iar în acest caz în cadrul lui Inceu se ajunge să depăşim miliardul”, au declarat surse din apropierea contractului.
Radu Moisin vorbeşte despre concluziile informării, care cuprindeau două părţi: rezilierea contractului cadru încheiat între Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca şi Sc Impact prin acordul părţilor sau prin intermediul instanţei de judecată şi pe cale de consecinţă revenirea la situaţia anterioară încheierii contractului cu posibilitatea solicitării de despăgubire din partea ambelor părţi. În schimb, se explică un lucru clar: numai în cazul falimentului Impact se poate încheia contractul, fapt care nu s-a întâmplat. Dacă firma supravieţuieşte insolvenţei, ei pot cere daune Consiliului Local. „E foarte uşor să vină cei de la Impact cu doi-trei investitori care să zică ar fi fost interesaţi să finanţeze proiectul cartierului Lomb. Dacă societatea nu dă faliment, conform spuselor lui Radu Moisin, Impact are tot dreptul să solicite daune”, susţine sursa citată.
Continuarea contractului cadru încheiat între Consiliul Local şi Impact presupune vărsarea aportului în natură (n.r. terenul), iar într-o astfel de situaţie sunt obligatorii redobândirea calităţii de acţionar a Sc Lomb Sa de către C.L. Cluj-Napoca. Această situaţie presupune renegocierea contractului cadru încheiat iniţial între părţi. „Moisin recunoaşte că acest contract a fost negociat prost (n.r. lucru prezentat în ultimele 2 luni de către Gazeta de Cluj) şi solicită renegocierea contractului cadru. Urmăritul penal Liviu Marius Niţă pur şi simplu a sfidat consiliul, neprezentându-se personal, trimiţând un avocat”, declară sursa. De asemenea, Radu Moisin este ingrijorat de faptul că Impact ar putea cere despăgubiri, iar răspunsul societăţii a fost că nu au mandat în acest sens şi arată că o asemenea discuţie este prematură. Astfel, reprezentanţii Impact îi lasă întâi pe oficialii C.L. să semneze şi apoi vor acţiona în instanţă. De asemenea, Liviu Marius Niţă a considerat că este sub demnitatea lui să se prezinte la întâlnirea cu oficialii C.L., respectiv cu  secretarul Aurota Ţărmure, viceprimarul Radu Moisin, Dacia Crişan şi şeful biroului de achiziţii publice, Lucia Lupea.
Reprezentantul Impact a menţionat că orice continuare a colaborării este exclusă, iar Radu Moisin a adus în discuţie insolvenţa SC Impact din iulie 2010. Oficialul Impact arată că nu are nicio relevanţă insolvenţa ( n.r. în condiţiile în carelui  Sorin Apostu i s-au dictat de către Liviu Niţă condiţiile de reziliere a unui contract) atât timp cât societatea şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale în SC Lomb, vărsând inclusiv aportul în numerar la capitalul social, precum şi faptul că hotărârea de judecată în care a fost admisă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă a fost pronunţată în data de 09.07.2010, iar termenul limită la care CL trebuie să verse aportul în natură a expirat 18.07.2010. În protocolul dintre CL şi Impact, cei de la Impact nu acceptă auditul solicitat de autorităţile locale deoarece susţin că aceştia nu mai sunt acţionari.
În mod normal, Direcţia Naţională Anticorupţie ar trebui să se autosesizeze în privinţa trucării acestei licitaţii pentru cartierul Lomb, mai ales că valoarea depăşeşte 600 de milioane de euro.
Cad capete la Inspectoratul de Stat în Construcţii
Petru Cost, şeful de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bucureşti-Ilfov a fost retrogradat doar la conducerea municipiului Bucureşti ca o consecinţă a informaţiilor dezvăluite în Gazeta de Cluj. Surse din apropierea ISC susţin că în curând în judeţul Ilfov va fi numit Paul Racoviţă. „Toţi prietenii lui Paul Racoviţă l-au felicitat deja pentru noua funcţie. În acest moment vorbim de o divizare a ISC pentru Bucureşti şi Ilfov. Zona de interes a Impactului este judeţul Ilfobv şi acest lucru poate fi interpretat ca o sancţiune preliminară. Imediat după ce a apărut articolul au fost inspecţii în cartierul Greenfield care s-au soldat pentru prima dată şi cu sancţiuni. Au sesizat neconcordanţe. Putem discuta despre sancţiuni, ceea ce până acuma nu a fost cazul”, arată sursa din apropierea ISC.
Boc, „prieten” cu Impact
„Cele două persoane principale din acţionariatul Impact sunt Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu. Dan Ioan Popp nu a vândut toate acţiunile, ci circa 4% din acţiuni care sunt sub 50% din valoarea nominală. Diferenţa asta de 4% reprezintă chiar echilibrul dintre primii doi în condiţiile în care fondurile au cumpărat acest 4% şi putem discuta de o schimbare de echilibru în acţionariatul Impact”, susţine o sursă din aproprierea Impact.
Unul din principalii investitori din Impact, fondul Templeton este întâmplător sau nu şi administratorul Fondului Proprietatea care depinde 100% de politica guvernului şi a primului ministru Emil Boc. Din acest punct de vedere nu au fost încântaţi de implicarea lui Boc în scandalul cu SC Impact.  „Discutăm de un scandal politic de proporţii. Este prima acuzaţie de trucarea a unei licitaţii de către Emil Boc”, declară sursa.  
Oficialii Impact susţin că nu au fost informaţi că sunt urmăriţi penali, conform CNVM. E cea mai mare lovitură la bursa să recunoască că a început urmărirea penală.
Nereguli şi la ISC Constanţa
Neregulile cartierelor dezvoltate de Impact se întind şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii din Constanţa. „Asociatia de proprietari a cartierului dezvoltat de Impact în Constanţa acuză Impact de înşelăciune. Discutăm de sub evaluarea cotelor de 0,7 şi 0,8%. În momentul în care eşti dezvoltator şi ai un cartier rezidenţial ISC verifică toate lucrările şi pentru prestările de serviciu se plătesc cote de 0,7 şi 0,8% din valoarea investiţiei. În momentul în care eu evaluez o casă care face 20-30.000 de euro este clar că şi cota este redusă corespunzător şi că ISC se lasă deliberat înşelaţi”, conchide sursa citată.
Tiberiu Hrihorciuc

5 COMENTARII

  1. Putin spus si scris despre „ANSAMBLUL REZIDENTIAL BOREAL CONSTANTA” cica” VILE DE LUX ” CARTIER PRIVAT conditii occidentate – NUMAI LA BANII PE CARE NI-AU FOST FUTATI de catre cei de la IMPACT – bineinteles cu stiinta celor de la ISC cu toti ce reprezinta institutiile statului alaturi de justitie. Suntem ” INSELATI- FURATI- TERORIZATI la propriu , pentru ca am vrut sa locuim civilizat in ROMANIA!
    SE VOR LUA MASURI OARE??????????

  2. De ce nu se sesizeaza DNA? simplu Boc este implicat in licitatia trucata. Cine Este Dan Ioan Popp – ce facea el in 1989? – ar fi interesant sa stim. Impact-ul are un succes deosebit in Justitie/ Procuratura si la toate organismele de stat! de ce ? De ce sute de oameni din cartierele Impact pot fi furati si terorizati?
    Citi judecatori/procurori/politisti/ sefi mari la stat locuiesc in cartierele Impact si au primit pe nimic aceste apartamente? Felicit „omenia” securistilor de pretutindeni care pot face ce vor fara sa se teama de nimic Ex: daca Impact spune ca nu are nici o informatie ca ar fi urmarita penal – CNVM o ia de buna si este o scuza sa nu faca nimic in loc sa ceara informatii direct de la Parchete: Buftea/Sector1/ altele. Sa traiti!

  3. Aceeasi situatie de sub evaluare a caselor(si implicit de pagubire a statului prin achitarea unor taxe diminuate)a existat si la oradea. in plus exista probe certe, in speta procese verbale de receptie a unor lucrari datate anterior datei autorizatiei de construire. ce insemna asta? evident, s-a lucrat in afara legii, FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE VALABILA.Legea 50/1991 precizeaza clar: certificatul de urbanism NU TINE LOC DE AUTORIZATIE. Daca la toate acestea adaugam faptul ca partenerul IMPACT-ului la Oradea a fost consiliul municipal iar primarul din perioada respectiva(2004-2007)dr. ing.(cum va suna?)Petru Filip(actualmente senator PDL)tabloul este absolut identic cu Clujul si celelalte cartiere. Basca seful I.S.C. Nord Vest Oradea care, ce credeti, este proprietarul unei case in Cartierul EUROPA, dezvoltat de IMPACT!!! Ciudat, nu? Un lucru cel putin ciudat este si acela ca din 2008 primarul(de data aceasta PNL)a pornit o campanie impotriva IMPACT pentru recuperarea unor penalitati prevazute in contractul de asociere in participatiune al Consiliului Local cu IMPACT-ul si validate de Camera de Conturi a judetului Bihor, cifrate la 1.500.000 E dar care pare sa se fi impotmolit. Desigur, s-a ajuns in Instanta dar atitudinea Primariei a devenit cel putin suspecta: la termenele respective NU ISI TRIMITEA VREUN JURIST. Se ajunsese la o situatie aproape hilara. In sala de judecata ma aflam eu(in postura de asistenta), completul si avocata IMPACT-ului(fosta reclamanta intr-un proces tot cu IMPACT, castigatoare a respectivului proces si devenita peste noapte aparatoarea cauzei IMPACT). Din partea Primariei, NIMENI. Urmatorul termen(apel)este fizat in iunie 2011. Mishu confirma ceea ce am spus si eu:Justitia(cel putin pana acum) a fost pres la picioarele IMPACT-ului. Eu am avut actiuni in Instanta, plangeri penale cu PROBE dar totul a fost zadarnic. Am avut Plangere si la DNA Serviciul Teritorail Oradea impotriva persoanei responsabile din Primaria Oradea sa urmareasca respectarea de catre IMPACT a contractului de asociere cu Consiliul Local. Si aici s-a dat „n.u.p.”. Chestiunea era extrem de simpla:Consiliul Local era obligat sa verifice derularea in timp a contractului de asociere. N-a facut-o DAR NIMENI NU ESTE VINOVAT. De fapt situatia era cunoscuta, doar ca persoanele respective erau in complicitate cu IMPACT-ul. Prietenii stiu de ce!!!

  4. fute-i tov. Popp pe toti retardatii si curvele din Primaria Cluuuuj ca doar nu degeaba le-ai umflat conturile cu spagi, iar de ISC Cluj ce se-aude? aici la Cluj ,,omneste legea”!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.