Spaţiile pentru organizaţiile clujene atribuite de Primăria Cluj-Napoca se împuţinează pe zi ce trece. Dacă iniţial cei calificaţi pentru a primi sediu într-un spaţiu al municipalităţii au fost invitaţi să vadă mai multe posibile variante, iar într-o a doua etapă acestea puteau fi numărate pe o mână, într-un final numai două asociaţii au beneficiat de aceste alocări.
Într-un articol apărut în urmă cu o lună, am prezentat Hotărârea de Consiliu Local 554/2013, care cuprinde lista celor îndreptăţiţi să primească spaţii de la Primărie, în ordinea punctajului obţinut. Pe această listă se regăsea Asociaţia Culturală Opera Group Project, despre care, în baza unor informaţii financiare obţinute pe surse, scriam că este în dizolvare. Într-o întâlnire ulterioară cu reprezentanţii asociaţiei, ne-am convins că, de fapt, societatea este cu toate actele în regulă, fiind înregistrată ca activă. În plus, am aflat că aceeaşi frământare a pensionarilor clujeni este împărtăşită şi de membrii asociaţiei culturale.
La fel ca în cazul Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor Cluj, Opera Group Project, fiind pe locul patru pe lista Primăriei, a fost invitată să îşi aleagă un sediu dintr-o selecţie prezentată de municipalitate. Potrivit preşedintelui asociaţiei culturale, Alexandru Mânzat, o mare parte din spaţii nu ar fi fost potrivite pentru desfăşurarea activităţii acesteia, dar, cu toate acestea, au nominalizat două opţiuni.
Uite spaţiul, nu e spaţiul
După o vreme, Primăria i-a anunţat că, de fapt, nu mai sunt disponibile nici acele posibile sedii, dar că vor fi prezentate alte variante. Acestea erau şi mai nepotrivite, aflate în clădiri vechi, murdare, infestate de igrasie. Chiar dacă şi de data aceasta a fost exprimată o opţiune, reprezentanţii municipalităţii n-au mai dat nici un semn. „Le-am trimis adrese, să aflăm care e situaţia, dar nu au mai răspuns deloc. Noi speram să avem un sediu pentru a ne primi invitaţii, eventual pentru mici repetiţii. Nu am mai primit nimic, nici măcar o reacţie”, povesteşte Alexandru Mânzat.
Asociaţia Opera Group Project a fost înfiinţată în anul 2009. Asociaţia a organizat centenarul Lya Hubic la Auditorium Maximum, în 2011, a cântat la Salina Turda, dar şi la Festivalul Castanelor din Baia Mare, iar anul trecut a încântat iubitorii de tango într-un concert inedit pe strada Mihail Kogălniceanu, într-un eveniment Scena Urbană şi a organizat un concert omagial Tudor Jarda. Obiectivul Opera Group Project este „stabilirea unui cadru favorabil pentru susţinerea, promovarea şi dezvoltarea iniţiativelor culturale şi educaţionale, propunându-şi să contribuie la promovarea culturii româneşti şi europene”.
În aceeaşi situaţie este şi Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor Cluj, care aşteaptă de la înfiinţare un sediu în care să-şi poată desfăşura activitatea, dar este amânată de Primărie în mod constant. Cei peste 800 de membri se întâlnesc în cluburile pensionarilor sau în biroul preşedintelui, dar absenţa unui spaţiu face imposibilă desfăşurarea unor proiecte ale asociaţiei.
Puţine, da’ bune
Cele două asociaţii de pe primele locuri sunt singurele care au primit până la urmă sediu. Fundaţia Estuar a primit drept sediu un apartament de 37 mp pe strada George Bariţiu nr. 22, cu termen de închiriere până la 30 iunie 2015. Preţul este unul modic, de 0,5 lei pe metru pătrat pe lună, iar apartamentul are şi o curte de 28 mp. De asemenea, Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal a primit de la primăria Cluj-Napoca un spaţiu în centrul Clujului pentru care va plăti o chirie de doar 22 de lei. Este vorba despre un apartament de 44,59 mp, cu două camere, din Piaţa Unirii nr. 22, în apropierea Consulatului Maghiar, pentru care suma plătită de scriitorii maghiari va fi de doar 0,5 lei pe metru pătrat pe lună.
”Comisia de specialitate din cadrul primăriei, pe baza cererii fundaţiilor şi asociaţiilor şi a dimensiunii lor de utilitate publică, aprobă sau nu solicitările, în funcţie de spaţiile disponibile. Criteriul de utilitate publică, adică ce beneficii aduce comunităţii. În momentul în care o asociaţie susţine că este de utilitate publică, trebuie să demonstreze ce servicii prestează în interes public, iar comisia este în măsură să le evalueze din perspectiva impactului pentru comunitatea clujeană, şi Consiliul Local este cel care propune acordarea unor sedii, în funcţie de disponibilitatea lor juridică”, a explicat edilul Emil Boc.
Drept la replica
Ca urmare a articolului apărut în ziarul Gazeta de Cluj din data de 16.06.2014, semnat de doamna Diana Gabor, Asociația Culturală Opera Group Project vine cu următoarele precizări:
1. Asociația Culturală Opera Group Project a apărut pe lista de priorităţi a Primăriei Cluj-Napoca în vederea atribuirii unui spaţiu pentru sediu în urma mai multor cereri foarte bine motivate ale Asociaţiei noastre către Primărie (prima fiind în data de 09.10.2012 şi ultima în data de 18.12.2013).
2. Asociaţia Culturală Opera Group Project nu este în dizolvare şi nici în lichidare aşa cum apare în articolul menţionat mai sus. Acest lucru îl atestă datele fiscale (ultimul bilanţ pe anul 2013) şi adeverinţa eliberată de către Judecătoria Cluj-Napoca cu numărul 1232/12/A/17.06.2014 prin care se arată că nu au fost aduse modificări constitutive ale acestei asociații, aceasta figurând ca asociație activă în registrul asociațiilor şi fundațiilor.
3. În anul 2011 Asociația Culturală Opera Group Project nu a primit suma de 7000 Ron din partea Consiliul Județean Cluj ci i s-a atribuit în urma unui proiect la care Consiliul Județean Cluj i-a fost partener.
4. Încă de la înființare Asociația Culturală Opera Group Project s-a bucurat de un real succes, concertând în aproape toate orașele din Transilvania, având parteneriate cu importante instituții guvernamentale şi private, colaborări cu mari artiştii români şi străini, cu tineri foarte talentaţi care bat la porţile afirmării. Fiecare apariţie în public a Operei Group Project şi-a atins obiectivul, acela de a stabili un cadru favorabil pentru susţinerea şi dezvoltarea proiectelor culturale şi educaţionale, propunându-şi să contribuie la promovarea culturii româneşti şi universale. Cu permisiunea Gazetei de Cluj, Asociaţia Culturala Opera Group Project face invitaţia publicului de a participa ca spectator şi ca partener la toate concertele şi spectacolele pe care le va avea în viitor.
Preşedintele Asociaţiei Culturale Opera Group Project,
Alexandru Mânzat