Specialistii prefera desenele animate in locul folosirii animalelor vii in campaniile de marketing. Asta pentru ca asemenea campanii sunt scumpe, animalele sunt greu de manipulat, iar organizatiile de protectie a animalelor stau cu ochii pe tine. Tocmai de aceea, rarele campanii cu animale vii sunt printre cele mai spectaculoase din marketing.
Capra de criza
Criza aduce idei. In mai 2009, reprezentanta Mitsubishi Motors din Noua Zeelanda a anuntat ca ofera cate o capra pentru fiecare camioneta pickup Triton vanduta pana in august. Directorul general de vanzari si marketing, Peter Wilkins, citat de Brisbane Courrier Mail, spune ca redresarea economiei se afla in mainile sectorului rural, iar caprele, ca si camioneta Triton, sunt „factori foarte versatili care se vor integra direct in operatiunile existente la ferma”. Caprele imbunatatesc productivitatea fermei, aparand-o impotriva buruienilor, sunt mai ieftine si mai ecologice decat ierbicidele si, in plus, nu exista nici un risc de „gripa caprina” care sa afecteze industria turismului, a declarat Wilkins pentru New Zealand Press Agency. „Suntem constienti ca trei ani de seceta au decimat efectivele de ovine si bovine, deci ce timp ar putea fi mai potrivit pentru capre?”
Lacuste in ciocolata
Grasshopper este o firma americana care furnizeaza numere telefonice cu tarife speciale pentru micii intreprinzatori. In luna aprilie 2009, s-a lansat intr-o campanie de rebranding total pentru a-si promova noul nume (inainte se numea GotVMail) si noua imagine. Iar metoda aleasa face valuri, in acest moment, pe internet, in presa si la televiziuni.
Grasshopper a trimis 5000 de pachete prin FedEx unor personalitati considerate influente din Statele Unite: oameni de televiziune, jurnalisti, bloggeri, presedinti de firme, actori etc. Pachetele contineau un pliculet cu o eticheta pe care scria: „Intreprinzatorii pot schimba lumea. Alatura-te miscarii acum!” si adresa grasshopper.com/idea unde putea fi vazut noul clip de promovare. Dar in pliculet era ceva naucitor: o lacusta cosas (grasshopper in engleza) invelita in ciocolata. Pe plic, era specificat ca lacusta din interior este adevarata. Pe spatele plicului scria: „Esti un om al riscului, un vanator de visuri. Ce ti-a mai ramas nefacut din tot ce vroiai sa faci? Mananca o lacusta! Sunt de crescatorie, acoperite cu ciocolata si pline de proteine. Deci, nu numai ca vei sparge tiparele, dar vei manca si sanatos”. Mai mult, plicul purta si mentiunea: „Aprobat de Organizatia Alimentelor si Medicamentelor din Thailanda”. Dincolo de surpriza, absolut justificata, care ar fi totusi mesajul pe care aceasta actiune a vrut sa-l transmita? Rob May, fondatorul programului Lifestream Backup explica pe Twitter: „Daca esti atat de tare sa mananci o lacusta, inseamna ca esti suficient de tare sa-ti deschizi o afacere”
Efectul viral a fost instantaneu si urias. O gramada de lume a inceput sa vorbeasca despre Grasshopper si lacustele ei cu ciocolata. Forumuri, bloguri, chiar si televiziuni au preluat si retransmis tema a ceea ce pare a fi una dintre cele mai stranii campanii din istoria marketingului modern. Traficul pe site-ul companiei a crescut cu 4.911% din aprilie pina in mai. Clipul de promovare a ost vizionat de 144.843 de ori, 120 de bloguri si 1500 de mesaje pe Twitter au scris despre campanie, iar sapte televiziuni au pomenit-o in programele lor in aceeasi perioada. Ba au aparut si filmulete cu unii dintre cei care au primit lacustele, consumandu-le cu mai multa sau mai putina voluptate si impartasindu-si impresiile degustarii pe internet.
Gandacul de bucatarie iese in strada
Folosirea oilor, cainilor, pestilor sau caprelor, ba chiar si a lacustelor glazurate comestibile, paleste in fata campaniei incepute in ianuarie 2008 de firma Zoo York. Aceasta este o marca „underground” de haine si produse sportive, care ii vizeaza mai ales pe skateri si bikeri. Cum tinta era nonconformista si solutia aleasa a fost pe masura. O banda de biciclisti, patinatori pe role si pe skateboard a navalit pe selecta Wall Street, in buricul New York-ului si a aruncat pe trotuare, sub nasul trecatorilor cateva sute de gandaci de bucatarie uriasi si cat se poate de vii, avand pictat pe spate logo-ul firmei. Bineinteles, aceasta operatiune de comando marketing a fost filmata pentru a fi difuzata viral pe Internet.
„A fost greu sa pictam logo-ul pe spatele gandacilor si sa gasim oameni care sa-i imprastie”, se comenteaza cu umor la sediul firmei. „Scopul campaniei a fost sa facem ceva diferit de un video de skate obisnuit. Iar gandacul de bucatarie este simbolul acelui spirit puternic pe care vrea sa-l vehiculeze Zoo York”. Ideea s-a nascut de la cuvantul si notiunea de „unbreakable ” (indestructibil), pe care marca si-a construit mesajele si imaginea dupa tragedia de la 11 septembrie 2001. „Gandacul de bucatarie, sau libarca, este o creatura care poate supravietui chiar si unei explozii nucleare”, spun cei de la Zoo York. „Nici o alta marca nu ar putea asocia gandacul de bucatarie notiunii de indestructibil, in afara, poate, a pesticidelor, ca Raid”.
Potrivit marcii new yorkeze, campania nu a costat nimic, practic, din moment ce a fost realizata in mare parte cu forte interne din departamentul de creatie, sprijinite pentru necesitatile productiei de o agentie de publicitate. Campania a durat cateva luni, prezentand variatiuni ale primei actiuni. De notat ca nici autoritatile locale, nici organizatiile pentru protectia animalelor nu au avut nimic de obiectat. „Avem grija de gandacii nostri de bucatarie, ii hranim si ii tinem la caldura cand filmam iarna”, declara mandri sefii de la Zoo York.
Adrian Patrusca
adrian.patrusca@ziuaveche.ro