Odată cu intrarea în UE, românii au fost nevoiți să renunțe la a cultiva, în scopuri comerciale, vița de vie Isabella din care se produce anticul vin aromat și alintat cu numele de ”căpșunică” (fragolino, la liber, în lume). Isabella este “mama” căpsunicii roz, soiul de viță-de-vie din care aceasta provine. Și, care trebuie musai eliminat de pe suprafețele viticole mari până în 2015.
La originea interzicerii acestui soi de vin stă trecutul său tumultuos. La începutul anilor 1800, acest tip de viță de vie a fost adus din America de Nord pe Vechiul Continent unde, cronicile vremii spun că a infestat o mare parte din culturile existente cu phylloxera, musculițe microscopice. Pentru a se salva podgoriile a fost nevoie ca, ulterior, din America, să se aducă rădăcini rezistente la acești dăunători.
Fragolino este un vin roșu, produs din vița de vie Vitis labrusca, sau soiul Isabella, cum este el botezat popular în întreaga lume. Infestarea pe care a produs-o la începutul secolului XIX se pare că a fost motivul pentru care acest vin a fost interzis în multe țări, chiar și în Italia.
sursa: Agrointel