Ansamblul rezidential Bonjour Residence a primit votul favorabil din partea consilierilor locali clujeni, asta în conditiile în care acest proiect este unul total illegal.

Proiectul a fost votat în aproximativ aceeasi forma pe care Curtea de Apel Cluj a anulat-o în urma cu câteva saptamâni.

Constructorul minune al Clujului, Chimu Capusan se vede iarasi intrat în legalitate dupa ce consilierii locali i-au aprobat planul urbanistic zonal si planul urbanistic de detaliu pentru complexul rezidential Bonjour Residence. Acest complex a intrat în vizorul presei si al justitiei dupa ce un clujean care detine o locuinta în zona a reclamat faptul ca respectivul proiect imobiliar nu ar respecta prevederile legale. Respectivul clujean a actionat în instanta PUD-ul si PUZ-ul aprobat initial de catre consilierii locali clujeni, în urma deciziei instantei clujene, proiectul a fost bolcat. Totusi, la ultima sedinta a deliberativului local, consilierii locali au aprobat un nou PUD si PUZ pentru acelasi complex rezidential, fara mari modificari fata de proiectul initial.  

Ilegal, dar… legal

Proiectul imobiliar Bonjour Residence îl are “în spate” pe celebrul constructor minune al Clujului, Chimu Capusan. Acesta este cunoscut în principal pentru constructiile aflate la limita legalitatii. Acelasi tipar se poate observa si la Bonjour Residence, acolo unde desi, Curtea de Apel Cluj a desfiintat doua planuri urbanistice ale respectivului ansamblu, beneficiarul investitiei continuua sa construiasca. Si ca lucrurile sa fie si mai ciudate, Capusan a obtinut initial PUD-ul si PUZ-ul pentru un ansamblu de locuinte de 8-9 etaje, într-o zona unde regimul de înaltime este limitat la doua etaje. Curtea de Apel Cluj a anulat respectivul proiect, totusi la ultima sedinta a deliberativului local, consilierii au aprobat acelasi proiect, cu mici modificari care nu au schimbat deloc esenta problemei. Astfel, prin votul consilierilor locali, chiar daca primarul Emil Boc s-a declarat în repetate rânduri inamicul blocurilor între case, cazul lui Chimu Capusan si a proiectului imobiliar pe care acesta îl coordoneaza pare tot mai mult o noua pata de culoare maronie pe harta urbanistica a municipiului.

Istoria capusei

Capusan se poate “mândri” ca este „capo di tutti capi” al uneia dintre cele mai mari familii imobiliare din oras. Are o firma de betoane, SC Transbeton, una de vânzari imobiliare, SC Nobila Casa si una de dezvoltari imobiliare, SC Elite SRL. Ansamblul Bonjour Residence are o valoare de 120 de milioane de euro si ar urma sa cuprinda 1.200 de apartamente. Argumentul care i-a convins pe judecatori sa anuleze PUD-ul si PUZ-ul aprobat de catre consilierii locali în 2007 este legat de regimul necorespunzator de înaltime al blocurilor. În total, Bonjour Residence va cuprinde 17.000 de metri patrati de spatii pentru birouri clasa A si 6.000 de metri patrati de spatii comerciale. Proiectul prevede existenta unor spatii verzi, a unei scoli si gradinite, si a unui teren de sport. Ridicarea ansamblului Bonjour Residence a început în vara anului 2007 si este estimata sa dureze între trei si cinci ani. În Cluj-Napoca, sotii Capusan sunt actionari la firmele de constructii Chim&Mar si Elite Grup. Chimu Capusan mai este asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, iar Anica Capusan patroneaza agentia imobiliara Nobila Casa. Printre investitiile imobiliare marca Capusan pot fi mentionate si cele cinci blocuri de pe strada Trifoiului din cartierul Andrei Muresanu. Tinând cont de faptul ca detin firme de constructii, de materiale de constructii si o agentie imobiliara, numai prin vânzarea apartamentelor de pe strada Trifoiului, în contul familiei Capusan a intrat o suma considerabila. Vânzarea tuturor apartamentelor din cele noua imobile s-a realizat prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Prin acest lucru, Nobila Casa si-a asigurat o cifra de afaceri considerabila si, evident, si un profit frumusel, cel putin teoretic pentru ca pe pagina electronica a Ministerului Finantelor aceasta agentie apare cu “minus” la capitolul profit. Mai mult, la vânzarea acelor imobile Capusan a recurs la o “mica” smecherie. Pretul apartamentelor dintr-un bloc se ridica la 1,527 milioane euro. Aceasta suma include si profitul de dupa vânzare, care, în opinia unor specialisti este de 20%, astfel ca valoarea unui bloc ar putea fi estimata la 4,2 milioane de lei. Primaria, la fiecare autorizatie de construire, încaseaza o taxa de autorizare, care în cazul nostru este de 0,5% din valoarea constructiei. În acest caz, familia Capusan a platit însa doar 21.000 de lei, adica 0,5% din 4,2 milioane lei. Or, aceasta suma reprezenta doar valoarea unui singur bloc si nicidecum a cinci blocuri, a caror beneficiar era Capusan.

Bani multi, profit minim

Antreprenorii ansamblului rezidential, societatile Elite Group si Mao imobiliare nu stau deloc bine la capitolul financiar. Astfel, îl anul fiscal 2007 societatea patronata de familia Capusan a avut “fabuloasa” cifra de afaceri de 0 (zero) lei si profit de – (minus) 690.000 lei. Nici cealalta societate, Mao Imobiliare nu sta mai bine, chiar din contra. Astfel, în anul fiscal 2007 societatea a carui administrator este Magnani Oscar a avut cifra de afaceri de 265 lei si profit de minus 2.600.000 lei (noi). Totusi, nu toate firmele lui Capusan o duc prost. SC Transbeton a avut în 2007 cifra de afaceri de aproximativ 30 milioane lei si profit de aproape 2.5 milioane lei. Nobila Casa, agentia imobiliara prin care se desfasoara toate activitatile imobiliare ale familiei Capusan, a avut în ultimul an fiscal cifra de afaceri de aproape 590.000 lei, în schimb a fost pe “minus” la capitolul profit, fiind în pierdere cu aproximativ 176.000 lei. O alta firma la care Capusan este actionar, Chim&Mar Constructii, a înregistrat în anul 2007 profit de doar 5400 lei în conditiile în care a avut cifra de afaceri de 735.000 RON, în crestere fata de anul trecut.  

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.