În această dimineață se efectuează 110 percheziții la mai multe firme și locuințe ale unor persoane bănuite că au creat un prejudiciu de peste 5.000.000 de euro prin evaziune fiscală, producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și spălare de bani. La activități participă polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — I.G.P.R., precum și polițiști din structurile teritoriale de combatere a criminalității organizate, respectiv B.C.C.O Galați, B.C.C.O. Constanța, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Mureș și B.C.C.O Cluj.

La data de 21 octombrie a.c., polițiștii din cadrul B.C.C.O. Galați și procurorii D.I.I.C.O.T.—S.T. Galați, cu sprijinul inspectorilor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Direcției Generale a Vămilor, efectuează 110 percheziții pe raza județelor Brăila, Bacău, Brașov, Constanța, Covasna, Harghita, Mureș, Maramureș, Tulcea și în municipiul București la diferite locuințe și sedii ale mai multor societăți comerciale.

Acțiunea vizează destructurarea unor grupuri infracționale organizate, bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și spălare de bani.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate a rezultat că șase brăileni ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea determinării și înlesnirii comiterii de către alte grupări infracționale organizate a unor infracțiuni de evaziune fiscală și producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale.

Cei în cauză, începând cu luna iunie 2013, ar fi desfășurat etapizat activități de determinare și înlesnire a unor activități economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic și produselor derivate.

Inițial alcoolul etilic era denaturat parțial în mod ilicit, operațiunea fiind urmată de livrarea disimulată a acestuia, sub aparența unor diverse produse (alcool sanitar, loțiuni cosmetice, soluție de spălare a parbrizului) prin intermediul unor lanțuri de magazine către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia.

Ulterior achiziționării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurgeau la ‘renaturarea’ lor ilicită (prin filtrări succesive și alte procedee empirice) și comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obținut, sub formă de băuturi alcoolice, eludând astfel plata obligațiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracționale aflate în diverse zone ale țării, care s-ar fi aprovizionat de la grupul de firme administrat de membrii grupului infracțional din Brăila cu importante cantități de alcool medicinal, pe care ulterior l-ar fi supus procedeelor de ‘renaturare’.

Au fost identificate astfel de nuclee infracționale ce acționează, în mod conjugat, în vederea obținerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în județe Tulcea, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș.

De asemenea, membrii grupului infracțional din municipiul Brăila ar fi interacționat, pe linie infracțională, cu un alt grup infracțional constituit pe raza județului Maramureș. Această colaborare a început în momentul în care a fost retrasă autorizația de producție a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din Brăila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de o societate brăileană a fost livrat prin intermediul a trei societăți comerciale (una din municipiul București și două din județul Brăila) către nucleele infracționale menționate. Livrarea s-a făcut fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăți comerciale de ‘tip fantomă’, ori prin intermediul unor retaileri.

În urma livrării, alcoolul sanitar a fost filtrat de membrii grupurilor infracționale ‘beneficiare’, obținându-se astfel alcool etilic. Ulterior, alcoolul etilic valorificat către diferite persoane ar fi fost folosit la fabricarea unor băuturi alcoolice ce ar fi fost puse în vânzare.

Totodată, polițiștii au identificat și un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea și transferul activelor societăților comerciale implicate în activitățile de evaziune fiscală către un grup infracțional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obținute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment se ridică la peste 5.000.000 euro, peste 150 de persoane urmând a fi aduse la audieri.

Activitățile se desfășoară cu sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene de poliție pe raza cărora au loc perchezițiile și al jandarmilor.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al S.R.I..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.