Rob Florian, comisar în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, este judecat de către Curtea de Apel Cluj pentru infracțiunea de trafic de influență, fiind denunțat pentru că ar fi pretins 1.000 de euro și favoruri sexuale pentru a interveni pe lângă judecători de la Curtea de Apel Oradea în favoarea a doi inculpați. Alături de el, în același dosar, este cercetat și judecătorul Curții de Apel Oradea, Pușcaș Mircea, momentan suspendat din funcţie de CSM, pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă. De scurtă vreme, Rob a câștigat la Înalta Curte de Casare și Justiție judecarea sa în stare de libertate.

Pe 12 decembrie 2012, procurorii de la DNA Oradea au fost sesizați de către Mihuț Janos și Szilagyi Jozsef  despre faptul că Rob Florian, comisar al IPJ Bihor ar fi pretins 1.000 de euro și favoruri sexuale din partea fiicei lui Mihuț pentru a-și exercita influența asupra unui judecător al Curții de Apel Oradea, membru al completului de judecată învestit cu judecarea recursului celor doi într-un dosar în care erau acuzați de furt calificat.

 

L-a denunţat pentru că i-a cerut fata

 

Mihuț și Szilagyi, cunoștințe vechi ale comisarului Rob Florian, au fost acuzaţi de infracţiunea de furt calificat, procesul fiind judecat de Judecătoria Oradea, care i-a condamnat la pedeapsa cu  închisoarea cu executare. Cei doi povestesc cum Rob și-a pregătit planul de acțiune cu mult înainte de judecarea recursului, spunându-le ca nu are cum să îi ajute în faza judecării de fond a procesului, ci doar la Curtea de Apel, unde poate interveni pentru reducerea pedepsei. Pentru aceasta el le-a spus că va avea nevoie de 1.000 de euro pentru a-i mitui judecătorii din completul ce va judeca recursul, unul din ei, cel care îşi va folosi practic influența, mulțumindu-se cu o noapte de amor cu fiica unuia dintre denunțători. Rob nu s-a limitat să vorbească doar cu tatăl fetei, ci s-a întâlnit cu ea special pentru a-i arăta în ce fel își poate ajuta tatăl să obțină reducerea pedepsei. Fata mărturisește că, la cererea expresă a tatălui său, l-a refuzat pe comisar, iar Mihuţ susţine că elementul care l-a determinat să facă denunţul a fost tocmai această cerere din partea lui Rob, pe care îl considera prietenul său.

 

La baza acuzațiilor ce li se aduc în dosar comisarului Rob Florian și  fostului judecător Pușcaș Mircea stau, pe lângă mărturiile denunțătorilor și ale fetei, o serie de înregistrări telefonice, atât dintre Rob  și Mihuț, respectiv Rob şi Szilagyi, cât şi dintre Rob și Pușcaș Mircea. Aceștia din urmă au vorbit în mai multe rânduri chiar în ziua în care a avut loc procesul, înainte de deliberare, fixându-și o întâlnire , și după deliberare, când judecătorul l-a anunțat că a reuşit să reducă pedeapsa în cazul lui Mihuț, care își recunoscuse faptele, dar nu și în cazul lui Szilagyi, care le nega.

 

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis judecarea comisarului Rob Florian în stare de libertate, după ce cererea acestuia a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj, care a considerat potrivită măsura arestului preventiv. De asemenea, Curtea de Apel Cluj a respins și cererea lui Mircea Pușcaș de disjungere a cauzei sale și judecarea acesteia separat, precum și cererea de restituire a cauzei la procuror. Totodată, a respins cererea de recuzare a judecătorului Curții de Apel Cluj, Vasile Goja, cerere exprimată de apărătorul acestuia și motivată prin faptul că judecătorul și-a exprimat o părerea asupra soluției care ar fi putut fi dată în cauză. Curtea de Apel a considerat că nu sunt, în mod real, motive pentru recuzarea judecătorului.

 

Labirintul cârtiței în instanțele orădene

 

Mărturia lui Mihuț ne duce la un alt cunoscut magistrat orădean, Vasile Gavra și la modul în care traficul de influență se desfăşoară, de ani buni, pe coridoarele instanțelor din Oradea.

Astfel, Mihuț relatează despre momentul în care s-a legat prietenia între el și comisarul Rob Florian, cu ani în urmă, când acesta îl cerceta în alt dosar penal. În 1998, Mihuț era anchetat  pentru mai multe furturi, iar pe parcursul anchetei a discutat cu Rob despre posibilitatea ca acesta să îl ajute să obțină o pedeapsă mai ușoară.

”În acest sens am recunoscut mai mult furturi cu autor necunoscut, iar Rob m-a prezentat la procurorul Gavra Viorel de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care mi-a promis că mă va ajuta, însă înainte cu o zi de a expira mandatul de arestare să solicit o audiență la dânsul. (…) Cu o zi înainte de expirarea mandatului am cerut să fiu dus în audiență la domnul procuror Gavra, care a dat ordin polițiștilor din escortă ca a doua zi dimineața, înainte să mă ducă în instanță, să fiu dus la dânsul. Astfel, a doua zi dimineaţa, am fost prezentat la domnul Gavra Viorel, care l-a chemat la el în birou pe procurorul de ședință căruia i-a spus să facă în așa fel încât să fiu eliberat. În aceeași zi, procurorul de ședință a cerut punerea mea în libertate”, își amintește Mihuț povestind despre începutul prieteniei sale cu Rob.

 

Adevărate probleme ale lui Puşcaş

 

Datorită faptului că nu a recunoscut implicațiile sale în acest caz, așa cum reiese din înregistrarea convorbirilor telefonice pe care le-a purtat cu Rob Florian, fostul judecător Pușcaș Mircea este acuzat de către procurorii orădeni de mărturie mincinoasă. Dar aceasta este una dintre cele mai mici probleme penale ale judecătorului, acesta fiind în acest moment  suspendat din funcţie de către CSM, deoarece este cercetat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea,  este învinuit în două dosare pentru luare de mită. În cursul anului 2009, judecător la Tribunalul Bihor, Mircea Puşcaş, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi pentru a-l determina să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată. În anul 2011, magistratul a pretins 50.000 de  euro de la acelaşi denunţător pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală. Până când se va dovedi dacă Mircea Puşcaş este vinovat sau nu,  CSM  a decis suspendarea lui din funcţie.

 

 Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.