Cardul national de sanatate este obligatoriu de la 1 septembrie la orice consultatie, internare sau reteta, altfel veti plati contravaloarea serviciilor medicale.

Raman valabile si adeverintele de asigurat pentru cei care au refuzat cardul, dar si pentru cei care l-au pierdut si asteapta unul nou. Exceptie fac urgentele, cand nimeni nu le va cere cardul pacientilor.

Intr-o policlinica din Capitala, 80% dintre serviciile medicale sunt acordate asiguratilor in baza cardului. Fie ca vin la neurolog sau la un consult urologic, oamenii trebuie sa prezinte cartela din plastic.

De la 1 septembrie, cardul de sanatate va fi obligatoriu. Daca pacientul are nevoie de un consult sau internare si nu are cardul, plateste serviciile medicale. Exceptie fac doar urgentele.

In toata tara mai sunt de distribuit 300 de mii de carduri, iar alte 600 de mii urmeaza a fi emise pana la sfaristul anului. Cei care pierd documentul sau il deterioreaza pot cere un duplicat care costa 15 lei.

Cardul national de sanatate e valabil atata timp cat titularul plateste asigurarea medicala, plus inca 3 luni de gratie. Pana acum, 8, 6 milioane de romani si-au activat cardul, un numar destul de mare avand in vedere ca statistic in fiecare an 6 milioane de romani au nevoie de servicii medicale.

Din mai, de cand a inceput sa functioneze cardul, s-au facut economii lunare de 91 de milioane de lei. Acesti bani vor ajunge din noiembrie in bugetele spitalelor si de acolo in salariile medicilor, sustin oficialii din sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.