Numeroase țări au început să ridice restricțiile impuse pentru controlul epidemiei de COVID-19 cu toate acestea pericolul infectării este foarte mare. Experții care au vorbit la National Public Radio din SUA (NPR) au evaluat riscul pe care ni-l asumăm atunci când mergem la plajă sau la un banal picnic la iarbă verde.

Aproape orice ieșire din casă implică un risc de infectare, dar acesta variază evident în funcție de activitatea pe care o întreprindem, de prevalența virusului în zona în care ne aflăm, de vârsta și starea noastră de sănătate și de măsurile de protecție pe care le luăm, observă NPR. Există niște reguli generale valabile pentru orice situație.

Cu cât petrecem mai mult timp în apropierea unor oameni infectați, cu atât este mai mare riscul de a ne îmbolnăvi. Cu cât numărul oamenilor cu care interacționăm este mai mare, cu atât este mai mare și riscul pe care ni-l asumăm. Nu în ultimul rând, spațiile închise sunt întotdeauna mai riscante decât cele deschise. Cât de riscant este totuși să mergem la plajă, la piscină sau la un picnic cu prietenii?

Un picnic alături de o altă familie: risc mic spre mediu

O întâlnire cu prietenii în aer liber nu este foarte riscantă. Dar experții consultați de NPR spun că riscul este diferit, în funcție de persoanele invitate și de comportamentul lor social.

“Dacă te întâlnești cu o altă familie care a respectat distanțarea socială, atunci vorbim despre o activitate cu risc mic”, spune doctorița Judith Guzman-Cottrill, expertă în boli infecțioase la Oregon Health & Science University. Ce influențează riscul? Pentru a reduce șansele infectării, putem evita să mâncăm din aceleași farfurii sau să bem din aceleași pahare/sticle.

Unii experți sugerează purtarea măștii. Dar doctorița Emily Landon, epidemiologă la University of Chicago Medicine, observă că în astfel de situații purtarea măștii este aproape imposibilă. Alternativa la picnic ar fi o simplă ieșire la iarbă verde, fără mâncare, care ar permite astfel purtatul măștii, potrivit libertatea.ro

Mâncatul în spații închise este “una dintre cele mai riscante activități”, avertizează Landon. Problema este că oamenii au tendința de a petrece mai mult timp într-un restaurant. Chiar dacă numărul de clienți este redus, durata de expunere este mai mare. Karan observă că focarul de infecție din Guangzhou, China, a plecat dintr-un restaurant fără ferestre și cu ventilație proastă, aerul condiționat răspândind stropii de salivă între mese. Ce influențează riscul? Andrew Janowski, medic specialist în boli infecțioase la Washington University din St. Louis, spune că riscul depinde de felul în care s-a pregătit restaurantul în care mâncăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.