Canada şi Noua Zeelandă sunt cele mai vulnerabile economii la o eventuală corecţie a preţurilor locuinţelor, dar îngrijorări generează şi Australia şi Marea Britanie, potrivit medifax.ro

Studiul a luat în calcul raportul dintre chirii şi preţurile locuinţelor, dar şi cel dintre salarii şi preţuri, precum şi preţurile ajustate cu inflaţia sau creditul imobiliar ca procent din PIB.

Rezultatele au arătat că Canada şi Noua Zeelandă sunt cele mai expuse. Semnale de alarmă sunt valabile şi pentru Australia, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie.

Guvernul canadian a introdus o taxă pentru cumpărătorii străini, în timp în Noua Zeelandă au fost interzise achiziţiile străinilor. Următoarea provocare va fi evoluţia preţurilor, pe măsură ce Rezerva Federală şi alte bănci centrale se pregătesc să reducă ratele dobânzilor.

„Există riscul ca o rundă globală de relaxare monetară să poată alimenta bule imobiliară”, a spus economistul Niraj Shah. „În timp ce bancherii se concentrează asupra evitării unei recesiuni economice globale, o politică monetară mai relaxată ar putea să conducă la următoarea criză”.

Preţurile locuinţelor au revenit la vârfurile pe care le-au atins înainte de ultima perioadă de turbulenţe financiare, potrivit unui indice alcătuit din 57 de economii.

Conform studiului, cele mai sigure ţări din punct de vedere al evoluţiei sectorului imobiliar sunt Coreea de Sud, Japonia, Italia, Grecia şi Germania.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here