Filialele PNL din Transilvania vor conta cel mai mult în decizia care se va lua, în cadrul congresului PNL, vizavi de conducerea partidului.

Conducerea liberală a stabilit luni că la Congresul PNL din 25 septembrie vor participa fizic 5.000 de delegaţi din toate organizaţiile. Potrivit surselor „Adevărul”, pentru calcularea numărului de delegaţi se va lua în considerare media rezultatului procentual al organizaţiilor la alegerile locale şi parlamentare (50%) şi media rezultatului ca număr de voturi al organizaţiilor la alegerile locale şi parlamentare din anul 2020. Aşadar, doar ultimele două rânduri de alegeri vor conta în stabilirea numărului de delegaţi. 

Cele mai puternice două organizaţii vor fi Bihorul şi Giurgiul. Bihorul este condus de Ilie Bolojan, actual preşedinte al Consiliului Judeţean, care la locale a obţinut 56% din voturi, fiind prima organizaţie pe ţară ca procent, dar care a strâns şi un număr impresionant de 142.000 de voturi, în condiţiile în care cea mai mare organizaţie, ca dimensiune, PNL Bucureşti, a obţinut doar 122.000. La parlamentare, Bihorul nu a mai fost pe podium, dar tot a strâns 34% din voturi, fiind în primele filiale din ţară. Până în prezent, Bihorul nu s-a pronunţat pe cine susţine, dar negocierile intense sunt cu echipa Cîţu.

Giurgiu este organizaţia-surpriză de la ultimele rânduri de alegeri, la locale fiind pe locul al treilea (50,42%), iar la parlamentare pe primul loc (46%). Filiala condusă de eurodeputatul Dan Motreanu are însă dezavantajul că e dintr-o circumscripţie mică, aşadar numărul de voturi e redus. Nici organizaţia de Giurgiu nu a anunţat pe cine va susţine, surse din PNL precizând pentru „Adevărul” că Dan Motreanu „a ieşit la negociere”.

PNL Cluj rămâne una dintre organizaţiile fruntaşe ale partidului, fiind vorba de o organizaţie care aduce atât un număr mare de voturi (117.000 la locale, 67.500 la parlamentare), dar care a obţinut şi procente ridicate, 46,5% la locale, iar la parlamentare 32,5%. Liberalii din Cluj, deşi n-au spus oficial, sunt 100% alături de Florin Cîţu, Emil Boc deja anunţând cum se poziţionează pentru congres. De altfel, Emil Boc e văzut drept favorit pentru a candida pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte sau de preşedinte executiv, în cazul în care e schimbat statutul.

A cincea organizaţie care va da un număr mare de delegaţi este Alba. Deşi cel mai vocal lider din Alba e deputatul Florin Roman, vicepreşedinte al PNL, controlul e deţinut de Mircea Hava, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte al liberalilor. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că oamenii din jurul lui Cîţu negociază cu Mircea Hava, un politician cu mare influenţă în rândul tuturor primarilor liberali. De altfel, susţinerea lui Hava e văzută ca sigură dacă premierul îi va avea alături de el pe Boc şi pe Bolojan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here