Domeniul IT a fost întotdeauna printre cele mai căutate sectoare de muncă, iar în 2020, asta se poate vedea foarte clar, mai ales la Cluj. În acest articol, analizăm preferințele lucrătorilor din domeniul IT din acest an, precum și potențialele motive din spatele acestor tendințe.

Din ce în ce mai mulți IT-iști lucrează de acasă în 2020. 

După cum deja bine știm, ultimul an ne-a pus pe toți la încercare, iar foarte mulți oameni s-au reorientat către lucrul de acasă (sau în regim remote, așa cum i se mai spune în Occident) pentru a se proteja de pandemie. 

Acest lucru se vede foarte clar în domeniul IT, unde meseria le-a permit IT-iștilor să-și desfășoare treaba de acasă fără mari probleme. Și deși acest beneficiu al domeniului IT nu este unul nou, abia ultimul an a reușit să sublinieze cum trebuie importanța sa. Poate din acest motiv, domeniul IT a fost printre cele mai puțin afectate de pandemie. 

Cei care lucrează în domeniul IT pun accentul pe propria sănătate.

Poate că această preferință este o urmare naturală a celei dinainte, cu lucrul de acasă. Nici noi nu știm, însă un lucru e sigur – din ce în ce mai mulți lucrători din domeniul IT pun accentul pe propria sănătate, investind în mobilier și accesorii ergonomice de calitate. 

Cei care lucreaza in IT cunosc foarte bine stresul și durerile asociate unei vieți sedentare, dar se pare că refuză să se lase doborâți de aceasta. Un trend pe care l-am observat printre angajații din IT ai zonei Cluj-Napoca este cererea ridicată pentru birouri reglabile care să le permită să lucreze atât de pe scaun cât și stând în picioare. Despre cum funcționează un birou reglabil, poți afla mai multe detalii aici

Se pare că stilul de viață sedentar prin prisma meseriei i-a împins pe aceștia și către variate sporturi și activități fizice care să combată efectele negative ale statului la calculator, printre care jogging-ul, mersul la sală, ș.a.m.d.

Cei care lucrează în IT au simțit chiar o creștere în productivitate în ultimul an.

O mare grijă a angajatorilor când vine vorba despre lucrul în regim remote este scăderea productivității angajaților. Și deși e foarte posibil ca asta să se întâmple cu adevărat în alte domenii, în lumea IT pare să fie tocmai invers. Dintre cei peste 200 de mii de IT-isti din România, majoritatea raportează că lucrează la același nivel de productivitate și de-acasă, iar unii chiar că productivitatea ar fi crescut.

Cărui fapt i se datorează acest efect nebănuit? Foarte probabil faptului că lucrătorii din domeniul IT erau obișnuiți de dinainte cu un lucru solitar, în mare parte. S-ar putea argumenta că trecerea de la lucru la birou la lucru remote nu a avut un impact la fel de mare asupra lucrătorilor din domeniul IT, cât a avut pentru alții, și poate de aceea, aceștia au reușit să se mențină cât de cât la același nivel.

IT-iștii sunt extrem de căutați, în acest moment.

Un alt efect anticipat, însă surprinzător al anului 2020 a fost o creștere imensă în cantitatea de muncă pentru lucrătorii din IT. Unde foarte multe domenii au resimțit o scădere majoră, IT-ul a înflorit în acest an straniu. De ce? Pentru că anul 2020 ne-a forțat pe foarte mulți dintre noi să petrecem mult timp în casă, dar asta nu a însemnat o oprire totală a ritmului de viață, ci mai degrabă o trecere către mediul online. 

Astfel că s-au construit nenumărate site-uri, aplicații și platforme pentru oamenii forțați să stea acasă de pandemie. Foarte multe companii care înainte puneau accentul pe fizic acum au fost nevoite să-și dedice eforturile mediului online, pentru a-și putea continua activitatea. Cu alte cuvinte, sectorul IT a avut un an extrem de ocupat, se pare. 

IT-iști în căutare de mai bine.

Această căutare ridicată este probabil motivul pentru care din ce în ce mai mulți IT-iști au căutat să profite de orice moment liber și să învețe noi skill-uri, deoarece foarte probabil este ceva care să îi poată ajuta în viitor.

În anul 2020, domeniul IT a văzut o înflorire extraordinară care nu s-a mai înregistrat în niciun alt domeniu din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.