Toate cele 33 de hipermarketuri Auchan vor include, din această săptămână, puncte de colectare a uleiului alimentar uzat, de la clienţi. Uleiul uzat va fi reciclat şi folosit în producţia de biocombustibil. Cei care vor recicla uleiul şi îl vor aduce la punctele de colectare, vor primi, în schimb, apă, detergent de vase sau ulei de floarea soarelui.
Un singur litru de ulei uzat aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, adică acea cantitate necesară unui adult pentru a supravieţui timp de 14 ani, conform unui comunicat de presă remis Adevărul.
Concret, uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală
Un singur litru de ulei uzat aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, adică acea cantitate necesară unui adult pentru a supravieţui timp de 14 ani, conform unui comunicat de presă remis Adevărul.
Concret, uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală.
Un studiu citat de Auchan România, realizat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, arată că cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat sunt consumatorii casnici. Acelaşi studiu mai subliniază că 99% din cantitatea de ulei uzat ajunge în canalizarea oraşelor. Cum se procedează 1. Să colecteze uleiul folosit, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Pentru ca procesul de reciclare să se poată derula într-un mod optim, este important ca uleiul să fie strecurat şi neamestecat cu alte deşeuri. Recipientele din plastic vor fi, de asemenea, colectate pentru reciclare. 2. Să colecteze minim 0,5 litri de ulei uzat (sau multiplu de 0,5l) şi să aducă recipientele în magazinele Auchan la Servicii Clienţi. 3. În funcţie de cantitatea predată, clienţii vor fi răsplătiţi de către partenerii Auchan, pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase, apă plată sau ulei de floarea soarelui, relatează icdv.ro.
„Acest program vine ca o continuare firească a iniţiativelor pe care le-am derulat de-a lungul anilor pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos prin alimentaţie şi sport. Împreună cu partenerii noştri AQUA Carpatica, Fairy şi Floriol, ne dorim să încurajăm clienţii să ne urmeze în număr cât mai mare în acest gest de responsabilitate socială şi împreună să reuşim să colectăm 10.000 de litri până la finalul anului 2020. Le mulţumim partenerilor implicaţi în acest proiect şi îi asigurăm pe clienţii noştri că vom veni în întâmpinarea lor şi cu alte soluţii pentru a-i sprijini în acţiunile lor de responsabilitate socială”, a declarat Corina Dospinoiu, Responsabil CSR Auchan România.
Uleiul uzat poate fi predat şi la benzinării MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia aleasă. â
SURSE: https://www.icdv.ro/persoane-fizice/ șiadevarul.ro
Mai departe de campania de PR, trebuie văzut unde ajunge acest ulei uzat. E simplu să promiți semințe (sau ulei de) celor care îți dau bani grei. Este ceva mai dificil să faci ceea ce trebuie. Nu ne-am născut ieri.